Yurttaş, Kemal Kılıçdaroğlu’na gözyaşları ortasında anlattı: Bıktım, dünkü ekmeği aldım

semaver

Active member
Yurttaş, Kemal Kılıçdaroğlu’na gözyaşları ortasında anlattı: Bıktım, dünkü ekmeği aldım CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Denizli’ye yurttaşların sıkıntılarını dinlemek için geldi. Sabahın birinci saatlerinde esnafı ziyaret eden Kılıçdaroğlu, elektrik faturalarından şikayet eden esnafın problemlerini dinlerken Yozgatlı emekli bir yurttaş aldığı bayat ekmekleri göstererek, geçim sorununu anlattı.

Konuşurken gözleri dolan yurttaş, biri üniversiteye giden dört tane çocuğu olduğunu ve 2 bin 500 lira ile geçinmeye çalıştığını lisana getirdi. Yurttaş, “Ayakkabı boyası yapıyorum. Öteki geçimim yok. Tarlam, tulumum, meskenim barkım yok. Gecekonduda oturuyorum. Ne yapacağım. Akıl fikir verin… Ben bıktım bıktım. Ben dünkü ekmeği aldım liderim. 1 lira 50 kuruşa. Ayakkabı alamıyorum, çocuklarıma bir şey giydiremiyorum. Et, süt hiç bir şeyim olmuyor. Domatesin kilosu 25 lira, etin kilosu 85 lira olmuş” diye konuştu.

Öbür bir yaşlı yurttaş da “Yemeden içmeden yönetim ediyoruz. Lokantaları izliyoruz. Gözümüzden buhar alıyoruz” dedi.

“İNŞALLAH, DAYANAĞIMIZ SENİNDİR”

ANKA’dan Tamer Arda Erşin’in haberine nazaran, bir yurttaş öteki ülkelere yardım yapıldığını lakin iktidarın kendi vatandaşını görmediğini söylemiş oldu.

Yurttaş, “Yabancı ülkeye yardım ediyor. Bizim mahallelerimizde epey açlar var. Onlara yardım yok. Bu kadar pahalılık olur mu? Bir simit 2,5 lira olur mu? Haydi 2,5 lira ekmek, büyük. Bir simit ya, simit. O simidi yiyemeyenler var” dedi.

“BEN ONU HALLEDECEĞİM LAKİN BANA DAYANAK VERECEKSİNİZ”

Kılıçdaroğlu
: Ben onu halledeceğim ancak bana dayanak vereceksiniz.

Yurttaş: İnşallah, dayanağımız senindir

Kılıçdaroğlu: Yoksula fukaraya yardım edeceğim.

Yurttaş: İnşallah. 3 bin lira para alıyoruz. Adam yatalak. Konutun sarfiyatına, bezine yetmiyor. Üç, dört tane çocuk var. İki pazar gidiyorsam, üç pazar gidemiyorum.

Kılıçdaroğlu: Allah sabır versin, ben halledeceğim”

“ELEKTRİK ARTIRIMINI KİM YAPTIYSA GERİ ÇEKİYORUM DİYECEK”

Bir berber elektrik faturasından şikayet ederek, elektrikteki indirimin nasıl olacağını sordu. Berber ile Kılıçdaroğlu içinde şu diyalog yaşandı:

“- Berber: İnşallah düzenleme gelir bu elektrik faturalarına yani… Bu tekrar geriye çekilemez mi?

Kılıçdaroğlu: Geri almaları lazım. Bu kadar artırımı esnaf çekemez. Bilhassa bu ekonomik kriz ortasında. Hani esnaf fazlaca kazanır da dersiniz biraz makul bir artırım yapalım, bunu da anlarım. Geri çekilebilir. Kim artırım yaptıysa geri çekiyorum diyecek.

Berber: Elektrik kasım ayında 250 lira geldi, daha sonra 600 lira geldi. Artık 1250 geldi. Bu sayılarla nasıl olacak bu işler. Allah sonumuzu hayretsin

Kılıçdaroğlu: Onlar tıraş oluyorlar, para ödemiyorlar. Onun için ne olduğunu bilmiyorlar.

Berber: Tıraş meblağlarına artırım da yapamıyoruz”

Öbür bir esnaf da yalnızca elektrik değil başka girdilerde de yüklerinin ağır olduğunu “Markete gidiyorum farklı bir şey, kurumsala gidiyorum farklı bir şey çıkıyor. 580 lira elektrik ödüyordum. 1380 lira elektrik ödüyorum. Yalnızca bu lambalar çalışıyor. Yükümüz hayli ağır. Bunu bir tahlili olması lazım” kelamlarıyla anlattı.

FİZİK ÖĞRETMENİ ATAMA İSTEDİ

Kılıçdaroğlu’na esnaf ziyareti sırasında meselesini anlatan fizik öğretmeni, 10 yıldır atama beklediğini lisana getirerek, “Biz özel kesimde sürünüyoruz. Üç, dört kurumda çalışan arkadaşlarımız var… Biz atamamızı istiyoruz. Belirsizlik kalksın. Önümüzü bakılırsamiyoruz. Atama verecekler mi, vermeyecekler mi?” diye sordu. Kılıçdaroğlu, bilhassa Türkiye’yi ileriye taşıyacak fen bilimlerinde atama verilmesi gerektiğini lisana getirerek, “Elin oğlu uzaya gidiyorsa matematik, fizik, kimya yüzünden gidiyor. Bu konularda derinleşerek gidiyor. Maalesef bunlar bu mevzuları ihmal ediyor” diye değerlendirmede bulundu.

“İNSAF CUMHURİYET TARİHİNDE BU KADAR ARTIRIM OLMADI. ŞAHA KALKAN ARTIRIMLAR OLDU”

Kılıçdaroğlu, girdiği öteki bir esnafta elektrik faturasını ödemeyeceğini aktararak, “Zamlar geri alınıncaya kadar artırımların geri alınması lazım. Arkadaşlar sordular, ‘Biz de ödemeyelim’ diye. ‘Hayır siz ödeyin’ dedim. Elektrik borcu olup da yüksek fatura gelen, ödeyemeyen insanların sözcüsü olmak istiyorum. Bilmeliler. Arkadaş sen bu kadar büyük artırımlar yapıyorsun, vatandaş bunu nasıl ödeyecek? Yüzde 127 artırım olur mu? Haydi kişi yüzde 150 kazanır da yüzde 127 artırım yaparsın. aslına bakarsanız sıkıntı geçiniyor bu insan. Sıkıntı geçinen beşere yüzde 127 artırım ya. İnsaf cumhuriyet tarihinde bu kadar artırım olmadı. Hem diyorlar şaha kalktık, nasıl şaha kalktın? Şaha kalkan artırımlar oldu” diye konuştu.

“SANDIK GELECEK AZ KALDI, DERSİNİ VERECEĞİZ”

Öbür bir esnaf da cirolarının düştüğünü lisana getirerek, “10 bin lira cirom bin liraya düştü. Durumumuz bu biçimde. Pahalılıktan şikayetçiyiz yani” dedi. Kılıçdaroğlu bunun üzerine, “Sandık gelecek az kaldı, dersini vereceğiz” diye konuştu.

“OKULU BIRAKMAK ZORUNDA KALDIM”

Bir esnafta tezgahtarlık yapan genç ise onuncu sınıfta okulu bırakmak zorunda kaldığını aktararak, “Çok fazla sorun var. Bu sebeplerden dolayı okulu bırakmak zorunda kaldım. İzmir’deydim olağanda, buraya annemle bir arada taşınmaya çalışıyoruz. Meskenimiz bile yok. Akrabalarımızda kalıyoruz” diye konuştu.

“BENDEN SANA 10 TANE OY”

Yaşlı bir bayan TOKİ’den mesken alamadıklarını ve yoksul ailelerin kirasını ödeyemediğini açıklayarak, “Fakir aileler meydanda kira ödüyor. Konut alamadılar. İki emekli maaşıyla bile geçinilemiyor. Kira öder üzere konut sahibi dediler olamadık. Bizden sana 10 tane oy” diye ailesiyle birlikte CHP’ye oy vereceğini deklare etti.

Kılıçdaroğlu’na girdiği bir dükkanda emeklilikte yaşa takılanların hazırladığı forma ve dokuma havlu armağan edildi.

Diğer bir esnaf da köyde çiftçiliği bırakarak, kente geldiğini ve artık de faturaların altında ezildiklerini söylemiş oldu.

“TAYYİP’E İLETİRSENİZ ÂLÂ OLUR”

Emekli olamayan esnaf Kılıçdaroğlu’dan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a “Bunu Tayyip’e iletirseniz yeterli olur. 63 yaşındayım hala çalışıyorum” kelamını iletmesini isteyerek, “senelerdır da AK Parti’ye oy verdim. Bundan daha sonra düşünmüyorum oy vermeyi” dedi.

Kılıçdaroğlu da “Bu sonucunız en değerli karar. Zira Türkiye’nin gidişini görüyorsunuz, siz de ben de birebir kaygıları taşıyoruz” karşılığını verdi.

Ayakkabıcı esnaf ise ayakkabının gereçlerinin yurtharicinden geldiğini ve fiyatların bu yüzden daima arttığını aktararak, “80 liraya sattığımız şu anda 80 liraya yerine koymaya çalışıyoruz. 10 tane çalışanımız vardı. Dükkan kirası, elektrik, su. Onlar oldukça bir zorladı. 14 bin lira elektrik faturası geldi. 8 bin liradan 14 bin liraya çıktı. Ayakta kalmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

“ADAM ATLET ALAMIYOR… MÜŞTERİ DE LAMBAYI AÇMA DİYOR”

“Çok makûs meşakkat var, adam atlet alamıyor” diyen esnaf ise kendisinin de elektrik faturası yüksek gelmesin diye bir buçuk aydır lambaları söndürdüğünü aktararak, “Müşteri gelirse ‘Dur abla açayım’ diyorum. Müşteri de ‘Açma ablam açma. Konutta de birebir ezayı yaşıyoruz’ diyor. Bize tek dedikleri o ‘Açma” diye müşterinin de kendilerini anladığını deklare etti.

Öbür bir esnaf da elektrik faturalarının kendilerini mahvettiğini belirterek “8-9 (bin TL) gelen elektrik, 13-14, 10 gelen elektrik 11 (bin TL). 30 bin lirayı buldu bu sefer. Kirası şeyi. Fırında bizi hayli etkiledi” diyerek, ekmeğe gelen artırımı millete anlatamadıklarını tabir etti. Esnaf, “Bayat ekmek var mı, var ise var, yoksa yok” diye yurttaşın kendisinden bayat ekmek istediğini aktardı.

“MAFYAYI VE UYUŞTURUCU BELASINI BU ÜLKEDEN SÖKÜP ATACAĞIZ”

Bir genç, Kılıçdaroğlu’na Denizlispor taraftar atkısı ikram etti. Bir taraftar, “Taraftar kümelerini mafya değil de eğitimli insanlardan oluşturmak için vermiş olduğumuz uğraşa daha fazla desteklerinizi bekliyoruz” dedi. Kılıçdaroğlu, “Ayrıyeten mafyayı bitireceğiz. Mafyayı ve uyuşturucu belasını bu ülkeden söküp atacağız. Bunun farkındayız bu hususta özel olarak çalışıyorum. Gençlerin spor, eğlenme, gezme, okumaya, işe muhtaçlığı var. Ancak gençleri gözden çıkarmışlar bir manada. Bunu fark ediyorum, biliyorum, hiç meraklanmayın” dedi.

Bir dükkanda kasiyerlik yapan bayan emekçi de, “şu anda hiç geçinemiyoruz. Bilhassa faturalar kiralardan daha yüksek şu anda” dedi. Başka emekçi ise taban fiyatın gelir vergisinden muaf tutulmasını Kılıçdaroğlu’nun sağladığını bildiklerini aktardı.

Kılıçdaroğlu’na bir esnaf Denizli’nin yöresel poşusunu ikram etti ve hatıra fotoğrafı çektirdi.