Yurtdışına göç eden Türkler anlatıyor: ‘Özlüyorum fakat pişman değilim’

semaver

Active member
Yurtdışına göç eden Türkler anlatıyor: ‘Özlüyorum fakat pişman değilim’ Türkiye’den yurtdışına göç eden nüfus ortasında yüzde 15.2 ile en büyük dilimi ‘25-29 yaş grubu’ oluşturdu. Bu yaş kümesini yüzde 13 ile 30-34 ve yüzde 12.6 ile de 20-24 yaş kümesi takip etti.

İstatistiklere nazaran İstanbul yüzde 42.5’lik bir oran ile en çok göç veren vilayet oldu. İstanbul’u yüzde 8.7 ile Ankara, yüzde 5.4 ile Antalya, yüzde 3.4 ile İzmir ve yüzde 3.2 ile Bursa izledi.

Türkiye’den yurtdışına göç eden kişi sayısı 2019 yılında bundan evvelki yıla nazaran yüzde 2 artarak 330 bin 289 oldu. Göç eden nüfusun yüzde 54.6’sını erkekler, yüzde 45.4’ünü ise bayanlar oluşturdu.

ÜLKEDEN niye AYRILDILAR?

‘GAZETECİLİK GİTTİ REKLAMCILIK GELDİ’

Kanada’nın Toronto kentinde yaşayan Hüsna Sarı (33), 2018 yılında Türkiye’den ayrılmadan evvel 5 yıl boyunca muhabir ve spiker durumlarında çeşitli basın kuruluşlarında çalıştı. Çalışma şartlarının her geçen gün daha da zorlaştığını söyleyen Sarı, “Tüm yazılanlar, ince telli bir sansür süzgecinden geçiriliyordu. Bu da bir süre daha sonra öfkeye niye oldu. Yaptığımız iş gazetecilikten çok bir nevi reklamcılığa benzemeye başlamıştı. Bunun getirdiği öfke ve keyif almama hali, gelecek telaşı ile birleştiğinde, kendimi yurtdışı planları yaparken buldum” dedi.

YILGINLIK VE ÜMİTSİZLİK

İrlanda’nın Dublin kentinde yaşayan ve dünyaca ünlü toplumsal medya uygulaması TikTok’ta, ‘operasyon uzmanı’ olarak çalışan Merve Parıltı Ambrosioni’nin (33) Türkiye’den ayrılma sonucunda “birikmiş yılgınlık ve umutsuzluk” tesirli oldu. “Eğer bayanı koruyan bir adalet sistemi olsaydı fazlaca daha diğer olabilirdi” diyen Ambrosioni’nin ayrılma sonucunı tetikleyen en kıymetli etkenlerin başında ise “Her gün gittikçe kısıtlanan özgürlükler ve giderek artan güvenlik kaygıları” geldi. Ambrosioni, “Her genç insan üzere hayallerim, umutlarım ve meslek hedeflerim vardı. Ayrılma sonucumda tesirli olan öbür kıymetli etkenlerin başında siyasi torpilin, terfilerin ayrılmaz bir şartı olması, berbat giden iktisat, verilen emeğin hakkı olmayan fiyatlar, mahalle baskısı, artan bayan cinayetleri, taciz ve şiddet haberleri gelmektedir” dedi.

TOPLUMSAL DEVLET ARAYIŞI

Almanya’nın Frankfurt kentindeki bir klinikte diş hekimliği yapan Hasret Özer’i (38) yurt dışına iten birinci niye ‘gelecek kaygısı’ oldu. “Maaşımın bir kısmını minimum fiyat üzerinden alıp geri kalanını zarf ortasında elden almam; gelecekte, hastalıkta ya da yaşlılıkta rastgele bir garantimin olmayışı beni toplumsal bir devletin yönetiminde yaşamaya itti” diyen Özer’e göre, Türkiye’den uzaklaşmasının en kıymetli niçini, etrafındaki insanların mutsuzluğu. Özer, “Çevresinde keyifli insan görme arayışıyla ülkeden ayrıldığını” söylemiş oldu.

‘EN ÇOK MİDYE DOLMA, TAZE BALIK VE ROKAYI ÖZLEDİM. EVET, BEN ÜLKEMİ ÇOK ÖZLÜYORUM…’

TÜRKİYE’YE HASRET BİTMİYOR

4 yıldır İrlanda’da yaşayan Merve Işık Ambrosioni, Türkiye’ye olan hasretine ait olarak, “En hoş anılarım orada. Ailem, arkadaşlarım, sevdiklerim Türkiye’de kaldı. Güneşini, dört mevsim havasını, tabiatını, denizini, insanımızın sıcaklığını, sokak hayvanlarını, kendi lisanını konuşmanın özgüveni ve rahatlığını, her türlü zerzevat ve meyveyi; tazecik, rengarenk pazar tezgahlarını özlüyorum” dedi. Ambrosioni, “En hayli da midye dolma, Akdeniz balıkları, roka ve o enfes yemekleri özledim. Evet ben ülkemi epey özlüyorum” sözlerini kullandı.

“Kanada mükemmeller diyarı değil” diyen gazeteci Hüsna Sarı’ya nazaran, “Aile hasreti tüm hasretlerin üzerinde ve bizi biz yapan ezgileri yesyeni bir coğrafyaya taşımak güç. Kanada’da da çözülmeyi bekleyen bir fazlaca önemli politik sorun var ve bu durum göçmenleri direkt etkiliyor.

“Ayrımcılık yok diyorum, fakat bu büyük kentler için geçerli” diyen Sarı, kısa vadede Türkiye’ye dönmeyi düşünmüyor.

‘KURTULDUM DİYEMİYORUM’

“Türkiye benim için dünyanın en hoş yeri” diyen Hasret Özer ise Türkiye’ye olan hasretini şu sözlerle ifade etti: “Burada her şey fazlaca hoş, oh be kurtuldum diyemiyor insan, bir yarınız daima eksik, sevdikleriniz daima uzakta. Ülkemi epey özlüyorum. Ülke değiştirmenin artıları kadar eksileri de fazlaca. hiçbir vakit tam manasıyla ilişkin hissedemiyorsunuz…”

‘DOKTOR HER YERDE DOKTOR’

Mahrumluk ve hasret hissini mesleğine sarılarak aştığını söyleyen Özer’e bakılırsa, “Doktor her yerde hekim, yeminimize sadık biçimde, insanları hiç bir surtte ayırmadan mesleğimizi icra etmeye çalışıyoruz. Hasret her vakit var, lakin özlemek de hoş. Zira Türkiye insanıyla, doğasıyla hoş bir ülke.”

TOPLUMSAL DAYANIŞMA ÖZLENİYOR, LAKİN BU BOŞLUĞU TOPLUMSAL DEVLET DOLDURUYOR

‘HAK VE ÖZGÜRLÜKLER MUHAFAZA ALTINDA’

Giderek sertleşen toplumsal ve ekonomik zorluklar daha sonrası Türkiye’den ayrılma sonucu alan gazeteci Hüsna Sarı’ya göre, Türkiye ve Kanada içindeki farklar çok keskin. “Kanada, alım gücünün devasa yükseklikte olduğu, ekonomik avantajlar sunan bir ülke” diyen Sarı, bu durumun en hayli global salgın sürecinde kendini gösterdiğini söylemiş oldu. Sarı, “Kanada hükümeti yalnızca kendi vatandaşlarına değil, ülkede öğrenci vizesiyle kalanlara bile aylık 2000 dolar ödeme yaptı. Tek kaide vergi ödemiş olmaktı” dedi. Ülkede kişi hak ve özgürlüklerinin katı kurallarla devlet muhafazası altında olduğunu belirten Sarı’ya bakılırsa, “Kanada en makus yüzünü sıhhat sisteminde gösteriyor; Türkiye ise bu mevzuda Kanada’ya kıyasla daha güzel bir noktada.”

HUKUK YETERLİ İŞLİYOR

İrlanda’da yaşayan Merve Parıltı Ambrosioni de sıhhat sistemi konusunda Sarı ile emsal kanılara sahip. Ambrosioni’ye göre, özel kuruluşların inisiyatifine terk edilmiş İrlanda sıhhat sisteminde her an hekim bulmak güç, özel sıhhat sigortası ise ağır bir şart, lakin bu karşılaştırmayı yaparken sıhhat kesimi elbet tek kıymetlendirme kriteri değil.

Ambrosioni’ye nazaran, İrlanda’da da her yerde olduğu üzere ırkçılık ve aile içi şiddet var, lakin düzgün işleyen hukuk sistemi bu meseleleri en aza indirmeye yardımcı oluyor, çünkü “İrlanda’da beşerler hukukla başları kedere girsin istemiyor.”

“Sosyal hakların gelişmiş olduğu İrlanda eşitlikçi bir anlayışla yönetiliyor” diyen Ambrosioni’ye göre, global salgın sürecinde ülkede konuk olarak kalan öğrencilere bile haftalık 300 Euro dayanak sağlanması bunun en büyük delili. Ambrosioni’ye göre, Türkiye toplumsal dayanışma ile öne çıkarken, İrlanda, hükümet tarafınca sağlanan toplumsal takviye ile bu boşluğu dolduruyor.

‘KOŞULLAR DÜZELİRSE SEVE SEVE GELİRİM’

“Mutlak mutluluğun karar sürdüğü bir ortam mümkün olmayabilir lakin en azından insanlarımızın umutsuz olmadığı bir ortamda dönmek isterim” diyen Hasret Özer’e nazaran, “Umutsuz insanları görmek bir yana dursun, onları uzaktan izlemek bile insanı mutsuz etmeye yetiyor. Geri dönüş için toplumsal hakları teslim eden, usulsüzlükleri tespit eden ve cezalandıran bir devlet anlayışının geliştirilmesi gerekiyor.” Özer, sıhhat dalı çalışanlarına insancıl yaşama şartları ve gelecek garantisi sağlanması durumunda Türkiye’ye seve seve döneceğini söylüyor.

‘SİYASAL İSLAMCI’ BASKI

“Eşim İtalyan asıllı, bu sonucu bir arada verebiliriz, fakat şu bir gerçek ki ayrıldığım zamanki Türkiye’ye asla dönmeyeceğim” diyen Merve Parıltı Ambrosioni, “Ekonominin düzelmesini falan beklemiyorum. Biz çalışkan ve tahliller üretmekte başarılı bir halkız. İmkanlar ve imkanlar eşit sağlandığı takdirde, bilimin ışığında ilerlediğimiz sürece kalkınırız” dedi.

Ambrosioni beraberinde siyasal İslamcı baskının toplum üzerinde yarattığı tahribata dikkat çekti. “Hoşgörüye dayanan bir dinin, politik emeller için kullanılması fazlaca üzücü. her insanın birbirinin hayatına hürmet duyduğu, insanların birbirinin lisanına, dinine, kültürüne hürmet duyduğu bir ülke istiyorum” diyen Ambrosioni’ye nazaran, birlikte yaşama kültürüne hürmet duymayanlar hukuk aracılığıyla cezalandırılmalı, adalet ve hukuk sistemine inanç, beyin göçünü geri çevirebilecek garantilerin başında geliyor.

GÖRÜNTÜ KORKUTUYOR…

Almanya’dan Murat Dönmez, hayati bir durum olmadığı sürece dönmeyeceğini söylemiş oldu. “Üniversitedeki hocalarım bile toplumsal medyadan ulaşıp lisan kursu ve kaynak soruyor, süreçle alakalı bilgi almak istiyor” diyen Dönmez, “Yurtdışına göç sorunu artık kişisel bir hareket olmaktan çıkarak toplumsal bir karakter kazandı. Doğrusu, bunun sonuçlarını düşünmek bile beni fazlaca korkutuyor” tabirlerini kullandı.

BEKLENTİLERİ KARŞILANDI MI?

‘ZORLU BİR SÜREÇTİ DİRENDİM’

Dublin’den Merve Parıltı Ambrosioni ise bugünkü durumunu şu sözlerle özetledi: “Elde avuçta biriktirdiğim az bir para, biraz borç ve annemin dayanağı ile yola çıktım. Hem zihinsel tıpkı vakitte fizikî olarak fazlaca güçlü bir müddetçti lakin direndim. Bugün, memleketler arası manada saygın bir şirkette yeterli bir durumda çalışıyorum ve ikinci yüksek lisansımı İdare Bilimi alanında yapıyorum. Türkiye’de yaşadığım zorluklar yoluma rehberlik ediyor ve direnme gücü veriyor…”

“Bir hayalin peşinden gittim, pişman değilim” diyen gazeteci Hüsna Sarı, Kanada’ya öğrenci olarak geldi ve orada iki kolej bitirip üç farklı kuruluşta gazetecilik stajı yaptı. Şu an Kanada kamu medya kuruluşu CBC’de yardımcı prodüktör olarak çalışıyor. Memleketler arası Araştırmacı Gazeteciler Enstitüsü’nün yıllık araştırma projesi ve Florance Üniversitesi’nin yazılı basın özel projesinde yer alan Sarı’ya nazaran, “Türkiye’de bu imkan ve tecrübelere ulaşmak neredeyse imkânsız…”

‘TEMEL BEKLENTİM HUZURDU’

Almanya’nın Berlin kentindeki bir klinikte doktorluk yapan Murat Dönmez’in (28) gideceği ülkeden temel beklentisi huzurlu olabilmek ve Türkiye’de şahit olduğu kimi çarpıklıklara orada şahit olmamaktı. Dönmez, bu durumu şu sözlerle ifade etti: “Türkiye’de ortasında bulunduğum gergin ortamdan uzaklaşmak, rastgele bir şey satın alırken 3-4 kez düşünmemek, mesleğimi tekrar sevebilmek beklentilerim içindeydı. Bunların bir birden fazla buraya geldikten daha sonra hayal ettiğim biçimde gerçekleşti…”

‘HAFTASONLARI BİLE ÇALIŞIYORDUK’

Frankfurt’tan diş doktoru Hasret Özer yola çıkmadan evvel en hayli da gelecek telaşı olmadan yaşayabileceği, mesleğini tüm saygınlığıyla icra edebileceği ve karşılığını hak ettiği biçimde adil olarak alabileceği bir yer hayal ettiğini söylemiş oldu. Özer, beklentilerinin karşılanıp karşılanmadığına ait sorumuza şu sözlerle yanıtladı: “Haftalık 40 saati geçmeyen çalışma saatleri, mesleğimde daha verimli çalışmama imkan tanıyor. Ülkemde haftasonları bile çalışmak zorundaydım. Bana kalan pazar günleri ise fakat şahsi gereksinimlerimi gidermeme yetiyordu…”

YARIN: GELENLER VAKİT AYARLI TEHDİT