Yemek yemekte zorlanınca ortaya çıktı! 27 yıldır akalazya hastalığıyla uğraş ediyor

erkan_623

New member
53 yaşında olan Ahmet Ergin, aldığı Tıp eğitiminin akabinde “Retinitis Pigmentosa” hastalığı sebebi ile gözlerini kaybedince doktorluk mesleğini yapamadı. Ergin, 1995 yılında ise yemek yemekte zorlandığını ve zayıfladığını fark edince gittiği hastanede ‘Akalazya’ hastalığı tanısı aldı. 27 yıldan bu yana Akalazya hastalığı ile uğraş eden Ahmet Ergin, rahatsızlığı niçiniyle özel bir hastaneye başvurdu. Ahmet Ergin’e yapılan ameliyatsız endoskopik POEM tekniği tedavisi ile Ergin sıhhatine kavuştu.

OPERASYON daha sonraSI HİÇBİR BADİRE ÇEKMEDİM

Sıhhatine kavuşan Ahmet Ergin, “Öncelikle bu hastalık başladığı vakit çabucak bir teşhis konulamadı. Biraz da geç kaldım. Bir gün çorba içerken yutamadım ve su içerek takılmayı gidermeye çalıştım. Fakat daha da makûs oldu. Bunun üzerine doktora gittim, endoskopi yapıldı, evvel teşhis konulamadı. ondan sonrasında Cerrahpaşa’da çekilen grafi ile Akalazya teşhisi konuldu. Balon tedavisi uygulandı. Bu tedaviyle çok rahatladım lakin bir süre daha sonra yeniden yutma kuvvetliğüm artmaya başladı. tekrar ikinci, üçüncü balon tedavisi uygulandı, senelerca bu biçimde yönetim ettim. Lakin son periyotta krizler halinde yutma kuvvetliğü yaşadım. O denli ki nefes almakta düşünce çekiyordum. 5 dakika 10 dakika sürüyordu. En son kriz 1 saat olunca 112’yi aramak zorunda kaldım. Gürhan Beyefendi ile görüştüm. Kısa bir süre ortasında de çabucak operasyon gerçekleşti. Gerek operasyon öncesi, gerek daha sonrası hiç bir meşakkat, ağrı çekmedim. Çok rahattım. Şu anda da yemek yemem konusunda çok rahatım. şimdi hiç bir düşüncem yok” dedi.

AKALAZYA HASTALIĞI HAKKINDA TOPLUMSAL FARKINDALIK OLUŞMALI

Husus hakkında konuşan Prof. Dr. Gürhan Şişman, “Bu bizim için fazlaca büyük memnunluk zira Ahmet Beyefendi, hem hastamız hem meslektaşımız. 20 yıl gerçekten epeyce uzun bir süre. Akalazya hastalığı açısından toplumsal bir farkındalık olması gerektiğini düşünüyoruz. Zira yutma kuvvetliğüyle başa çıkmaya çalışan hastaların birçok kendini reflü olduğunu sanıyor. Hem tıbbın gelişmesi tıpkı vakitte hastaların semptomlarına daha ileri tetkiklerin yapılabiliyor olması birtakım hastalıklarda tanıyı daha yanlışsız konulmasını sağlıyor. Ve biz de doktorlar olarak yeni formları kullanıyoruz. Yutma kuvvetliğü olan hastaların şiddetli göğüs ağrısı ya da kronik öksürüğü var ise, vakit içinde kilo kaybediyorsa yemeyi, gıdayı artık suyla yutmaya çalışıyorsa aklımıza kesinlikle Akalazya hastalığı gelmesi gerekiyor” diye konuştu.

TANISI UZUN VAKİTTİR BELİRLİYDİ

Prof. Dr. Şişman, “Aslında Ahmet Bey’in hayli uzun vakitten beri tanısı belirliydi. Lakin yapılan tedavi formları biraz daha süreksiz dediğimiz tedavi biçimleriydi. Biz artık değişen teknolojinin de ilerlemesiyle ona ameliyatsız kapalı bir metotla tedavi ettik. Ve endoskopiyle yemek borusundaki kas dokusunu açarak bu türlü besinlerin rahat bir biçimde mideye geçmesini sağladık. Bu süreç büsbütün anesteziyle yapılıyor. Hasta uyuyor lakin hiç bir biçimde hastanın bedeninde bir kesi ya da bıçak izi olmuyor. Hastaya yaklaşık olarak 45 dakikayla 1 saat içerisinde bu süreci yapıyoruz. Ve hastayı 1 ya da 2 gün kadar hastane tutuyoruz. çabucak sonrasında kliniğini takip edip, şayet her şey yolundaysa hastayı inançlı bir biçimde taburcu ediyoruz. Ahmet Bey’de takip müddetince bizim takip ettiğimiz kriterlere bakılırsa pek verimli bir düzelme var. Bu gidişatın daha da uygun olacağını umuyoruz.” tabirlerini kullandı.

KAYNAK: İHA