Yemek, savaş ve politika çarpıştığında

Suzan

New member
İsrail'in, Gazze Şeridi'ndeki Dünya Merkezi Mutfak yardım örgütünden yedi işçinin ölümüne yol açan, yardım konvoyuna yönelik ölümcül saldırısı bu hafta resmi Washington'u şok etti. Bu, Başkan Biden'ı bugüne kadar İsrail'e yönelik en sert kamuoyu eleştirisini yapmaya sevk etti ve İsrail ordusunu nadir görülen bir suçu kabul etmeye teşvik etti.

Aynı zamanda ulusal ve küresel politikada genellikle ikincil olan bir şeyin gücünü de gösterdi: Gıda.

World Central Kitchen'ı kasırga kurbanlarını besleyen köhne bir işletmeden 500 milyon dolarlık bir savaş bölgesi yardım organizasyonuna dönüştüren ünlü şef José Andrés, hem Biden hem de İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu üzerindeki siyasi baskıyı artırdı. Beyaz Saray yetkilileri Salı günü Biden'la doğrudan konuştuğunu ve Çarşamba günü Reuters'e verdiği röportajda Biden'ın İsrail güçlerini üç araçlık konvoya “sistematik olarak” saldırmakla suçladığını söyledi.

Perşembe günü Biden, Netanyahu ile gergin bir telefon görüşmesi yaptı ve ülkenin gelecekteki desteğine şartlar getirme tehdidinde bulundu. Saatler sonra İsrail, Gazze'ye daha fazla yardım gönderilmesine izin vereceğini söyledi. Ayrıca, Hamas militanlarının 7 Ekim'de İsrail'e saldırarak yaklaşık 1.200 kişinin ölümüne yol açmasının ardından Gazze'de tuttukları rehinelerin serbest bırakılması karşılığında sivil kayıplarını azaltma ve geçici ateşkes müzakere etme yönünde yeni adımlar sözü verdi.

Haber'ta yemek haberlerini yapan ve Andrés hakkında kapsamlı yazılar yazan muhabir meslektaşım Kim Severson'la, ünlü şefin siyasi aktivizmi ve zaten bu kadar ilgi toplayan bir savaşta bu yedi işçinin ölümünün neden bu kadar ilgi çekici olduğu hakkında konuştum. bu kadar ilgi çok ölümcüldü. Röportaj düzenlendi ve özetlendi.

: José Andrés'i dünya çapında yardım operasyonları yürüten ve siyasete karışmaktan çekinmeyen ünlü bir şef olarak tanıyoruz. Bu hafta boyunca mesajı nasıl gelişti?

: Haftaya şöyle başladı kalp kırıklığını ifade etmek ölümler hakkında konuştu ve İsrail'e gıda ve ilaç için daha fazla kara yolu açması çağrısında bulundu. Ancak İsrail hükümeti ölümlerin bir kaza olduğunu ve Netanyahu'ya göre “savaşta meydana gelen” bir olay olduğunu açıkladıktan sonra bunu hedefli bir eylem olarak adlandırmaya başladı. Açıkça İsrail hükümetini ve sanırım Biden yönetimini tüm bunlardan sorumlu tutmaya çalışıyordu. Örgütü, saldırıların nasıl gerçekleştirildiğini araştırdı ve saldırılar başlamadan önce İsrail ordusundan hangi izinlerin alındığını takip edebildi.

Sanırım orada gerçekten tam José Andrés moduna ulaştı.

: “Tam José Andrés Modu” nedir? Şu ana kadar kendisinden nasıl bir siyasi aktivizm gördük?

: Andrés, Trump'ın başkan adayı olarak göçmen karşıtı söylem kullanmasının ardından Trump'a ait bir otelde açmayı planladığı restorandan çıkması da dahil olmak üzere birçok kez Donald Trump ve yönetimiyle kavga etti. Özellikle Maria Kasırgası'nın 2017'de Porto Riko'yu harap etmesinden sonra, dahil olduğu kasırga yardım çalışmaları nedeniyle Federal Acil Durum Yönetim Ajansı ile çatıştı.

Aynı zamanda Washington'da pek çok restoranı olan ve orada adından söz ettiren karizmatik bir kişilik. Hükümette başka hiçbir şefin sahip olmadığı gerçekten ilginç bir şekilde yer alıyor.

: Şeflerin politik olarak aktif hale gelmesi tamamen yeni değil. Kaliforniyalı şef Alice Waters'ın Clinton yönetimini Beyaz Saray'ın çatısına bir sebze bahçesi kurmaya nasıl ikna ettiğini zaten yazmıştınız. Ancak Andrés'in aktivizmi ve bu hafta hem burada hem de İsrail'de siyaseti şekillendirme şekli bunun çok ötesine geçiyor.

: Şeflerin politik olarak daha fazla ilgilenmeye başladığı bir dalga var. Ünlü şef ve New York'taki Gramercy Tavern'in kurucu ortağı Tom Colicchio, açlığa çözüm bulmak ve ABD Tarım Bakanlığı'nın gıda sistemi üzerindeki kontrolünü sona erdirmek için Kongre'de lobi faaliyetleri yürüttü. James Beard Vakfı yakın zamanda şefleri topluluklarında siyasi değişimin nasıl yaratılacağı konusunda eğitmek için temel eğitim kampları düzenledi. Andrés bu konuda bir rol modeldi ve bu durumun üstesinden gelebilecek biriydi.

Bence Biden, Andrés'in bu konuda sessiz kalacak biri olmadığının ve aslında olup bitenler hakkında çok şey bildiğinin farkında.

: Bu savaş Ekim ayından bu yana sürüyor. Birleşmiş Milletler'e göre bu yedi kişiden önce Gazze'de 200'e yakın yardım görevlisi öldürülmüştü ve Gazze'deki sağlık yetkililerine göre de 30.000'den fazla sivil öldürülmüştü. Sizce bu saldırı neden bu kadar siyasi yankı uyandırdı?

: Bu gerçekten tuhaf bir şey. Yardım zaten gergindi; Filistinlilerin askeri yardım almaya çalışırken boğulduğuna dair haberler var.

Amerika Birleşik Devletleri'nde José Andrés bir ünlü, güvenilir bir organizasyona sahip biri, Time Magazine'in 2018'deki en etkili 100 kişisinden biri. İyi bağlantıları var, zengin ve nasıl kullanacağını bildiği bir platforma sahip.

#2 – ve bu gerçekten önemli – World Central Kitchen, şefler ve yerel mutfak konusunda bilgili kişiler tarafından hazırlanan yemekler sunuyor. İnsanlara ülkenin ev yemeklerini sağlıyorlar ve bu çok basit ve bürokratik olmayan bir görev. Bu insanların da ilişki kurabileceği bir şey. Bu yemekleri pişirip her gün binlerce pide hazırlayıp insanlara dağıtıyorlar. Gazze'de ve İsrail'de çalışıyorlar. Hayırsever bir şekilde saftır ve dümeninde dinamik bir ünlü vardır.

Kim'den daha fazlasını okuyun:

José Andrés ve şefleri afet yardımında nasıl lider oldu?

Amerikalı şefler arasında İsrail-Hamas savaşı yemeğe de sıçradı

günün Sözü

“Her birinize yüzlerce kişiden görev verilecek. MAGA şapkası takmanın bu insanların yüzde 50'sini çekeceğini düşünüyor musunuz?”
— Tyler Bowyer, Operasyon Direktörü, Turning Point Action

Meslektaşım Nick Corasaniti, Demokratların büyük erken oy avantajını aşındırmaya çalışan muhafazakar siyasi grup Turning Point Action tarafından yürütülen eğitime erişim hakkı elde etti. Bu büyüleyici ayrıntı, geçmiş seçimlerle ilgili yalanlar yayan sağcı grubun, oyları güvence altına almak için seyrek seçmenlere ulaşırken yeni işe aldığı kişilere, dışa dönük partizanlık gösterilerini yumuşatmaları talimatını verdiğini gösteriyor.

Nick'in burada gördükleri hakkında daha fazla bilgi edinin.

Cevapların içine

Pazartesi günü, ilk bültenimi, Başkan Biden ile eski Başkan Donald Trump arasındaki, ilk bakışta biraz sıkıcı görünebilecek bir rekabet olan yeni seçimin neden en az benim kadar ilgi çekici, anlayışlı ve mutlak olduğunu düşündüğümü açıklamak için kullandım. yakın tarihteki herhangi biri.

Sonra ne düşündüğünü sordum.

Yüzlercesi bana yazdı. Bazılarınız saygıyla bana yanıldığımı söyledi. Bazılarınız bunu daha az saygılı bir şekilde söylediniz. Birçoğunuz bana, sizin de bu seçimin riskleri, seçmen olarak oynayacağınız rol ve 2024'te izlenecek yol hakkında çok düşündüğünüzü söylediniz.

Bu bültenin siz okuyucularımızla bir sohbet olmasını istiyorum ve bunu aklımda tutarak bazı yanıtlarınızı paylaşacağım.

Birçoğunuz bana seçimlerin her zamanki gibi kasvetli ve anlamsız geldiğini yazdınız.

Sutton, Vt.'den Martha Tack “Ben daha yaşlıyım” dedi. “Riskler bu kadar yüksekken, hiç bu kadar can sıkıntısı yaşamamıştım, bu sabah tanıştığım herkese kayıtlı olup olmadıklarını sormaya ve onları oy vermeye teşvik etmeye karar verdim.”

Ama aynı zamanda sabırsızlıkla bekleyeceğiniz çok şey de gördünüz. Benim gibi siz de Kaliforniya'dan Teksas'a ve New Jersey'e kadar alt düzey kampanyalara gerçek ilginizi dile getirdiniz. Blacksburg, Virginia'dan Nina Ruback ise seçmenlerin hayal kırıklığının parlak bir yönünü gördü.

“Gazze konusunda Biden'la ilgili hayal kırıklıklarından Trump'ı küçümsemelerine kadar insanlar giderek daha fazla protesto yapıyor ve sadece ulusal siyasete değil, aynı zamanda yerel siyasete de daha fazla dâhil oluyor, yerel düzeyden ulusal düzeye kadar temsilcilerini destekliyor. Mektuplar gönderin ve aklınızdakileri söyleyin.'Sesler duyuldu' diye yazdı. “Bu harika.”

Bazılarınız, bağımsız aday ve önde gelen Vaxx karşıtı Robert F. Kennedy Jr. da dahil olmak üzere üçüncü taraf adaylara olan ilginin artmasından heyecan duyuyor.

San Diego'dan Amanda Albertson, “Yetişkin hayatımda ilk kez iki partili sisteme karşı gerçekten ivme kazanan uygulanabilir bir alternatif olduğunu düşünüyorum ve olacakları görmek beni heyecanlandırıyor” dedi. (Aynı faktör diğerlerinizde de büyük kaygıya neden oldu.)

Birçoğunuz karşı tarafı yenmenin heyecanını ifade etmek için yazdınız. Queens, New York'tan Jayson Levitz, “Artık Demokratların Amerika'yı sosyalist bir ülke yapma yönündeki amansız çabalarını durdurmanın gerçek bir olasılığı var” diye yazdı. Miami'den Kathleen Toomer, Trump'ı ikinci kez yenme olasılığından heyecan duyduğunu söyledi.

Ve bazılarınız bu seçimin sona ermesinden heyecan duyuyor.

Charlotte, N.C.'den Karin Kemp, “Dürüst olmak gerekirse, bu seçim bittiğinde gerçekten çok heyecanlanacağım” diye yazdı.

—Taylor Robinson'un ek raporu