Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, ‘Sen paramla varsın’ kelamını boşanma niçini saydı

semaver

Active member
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, ‘Sen paramla varsın’ kelamını boşanma niçini saydı Bir boşanma davasının temyiz müracaatını kıymetlendiren Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, “Sen lakin benim paramla varsın, ben yoksam hiçsin” tabirinin eşini aşağılamak manasına geldiğini ve haklı boşanma niçini olduğuna hükmetti.

EMSAL NİTELİKTE BİR KARAR

bir müddetdir geçimsizlik yaşayan çift, karşılıklı boşanma davası açtı. Aile Mahkemesi, erkeğin davasını kabul etti. Davalı ve karşı davacının sonucu temyiz etmesiyle devreye giren Yargıtay 2. Hukuk Dairesi emsal nitelikte bir karara imza attı. Eşi aşağılamanın boşanma niçini olduğuna dikkat çekilen kararda şu sözlere yer verildi: “Davacı ve karşı davalı bayan, evlilik birliğinin sarsılması tüzel niçinine dayalı olarak boşanma talebinde bulunmuş, davalı ve karşı davacı erkek karşı davasıyla zina hukuksal niçinine dayalı boşanma istemiştir. Mahkemece davacı ve karşı davalı bayanın davasının reddine, davalı ve karşı davacı erkeğin ise boşanma talebinin kabulüyle tarafların boşanmalarına karar vermiştir. Yapılan yargılama ve toplanan kanıtlardan, davalı ve karşı davacı erkeğin eşini ‘Sen lakin benim paramla varsın, sen ben yoksam hiçsin’ diyerek aşağıladığı ve eşine yönelik süregelen fizikî şiddetinin olduğu anlaşılmaktadır. Bu durumda davacı ve karşı davalı hanımın evlilik birliğinin temelinden sarsılması hukuksal niçinine dayalı boşanma davasının ispatlandığının kabulü gerekir. bu biçimde davacı ve karşı davalı hanımın boşanma davasının kabul edilmesi gerekirken, yetersiz münasebet ile reddine karar verilmesi hakikat olmayıp bozmayı gerektirmiştir. Temyiz edilen kararın üstte gösterilen sebeple bozulmasına oy birliği ile hükmedilmiştir.”