Velayet davası nasıl açılır? Avukatsız velayet davası dilekçe örneği…

erkan_623

New member
Evlilik birliğinin sona ermesiyle ortada kalan çocukların velayetlerinin hangi tarafta kalacağının belirlendiği davalardır. Boşanma davasında çocukların hangi tarafta kalacağı belirlenir lakin vakit ortasında değişen şartlar sonucunda taraflar velayet davası açabilir. Pekala hangi durumlarda velayet davası açılabilir?

Velayet davası açmak işin en kolay kısmı. Velayet davası tek bir dilekçe ile açılarak dava süreci başlatılabilir. Velayet davası açmak isteyen kişi çocuğun ikametgahının bulunduğu Aile Mahkemesine dilekçe yazarak velayet davasını açabilir.

Boşanma davasında çocuğun hangi tarafta kalacağı belirlendikten daha sonra değişen kurallar niçiniyle velayet sahibi olmayan taraf çocuğun hayat şartlarını göz önünde bulundurarak velayet değişikliği davası açabilir. İşte velayet değişikliği davasını açabilecek niçinler:

1. Velayet hakkına sahip olan eşin ölmesi

2. Velayet hakkına sahip olan eşin diğer bir yere gitmesi

3. Velayet hakkına sahip olan eşin öteki biriyle evlenmesi. (Çocuğun menfaati gözetilerek olumsuz yapılan evlilikten rastgele bir niçinden dolayı olumsuz etkilenmesi halinde açılabilir.)
Velayet davaları, çocukların menfaati göz önünde bulundurularak neticelenir. Taraflar ortalarında anlaşmış olsalar dahi tarafların çalışma şartları ve maddi durumları göz önünde bulundurularak kesin sonucu hakim verir. 0-4 arsındaki bebeklerin, annelerine muhtaç olmaları ötürüsıyla anneye verilir. bir daha de annelerin durumları, çalışmaları göz önünde bulundurulur ve şayet anne, 0-4 yaşa aralığındaki çocuğuna bakabilecek vaziyette ise velayet anneye verilir.

4-7 yaş kümesindeki çocukların durumları bir daha kıymetlendirilir ve anne bakımına olan muhtaçlıkları devam ederse çocuğun velayeti bir daha anneye verilir. Çocuk 7-12 yaş içindeki çocuğun velayetini de artık eğitim çağında olduğu için eğitimi gözeterek karar verir. Hakim her iki tarafı bir daha kıymetlendirerek hangi tarafın çocuğa daha yeterli bir eğitim verebileceği kıymetlendirilir. Bu durumda çocuğun velayeti her manada daha güzel şartlara sahip tarafa verilir. 12 yaşını tamamlamış çocuğun hangi tarafta kalmaya devam edeceği de mahkeme tarafınca çocuğu sorulur. 12 yaşındaki çocuğun aşikâr bir olgunluğa geldiği kabul edilerek çocuğun isteği ve tarafların maddi ve manevi şartları kıymetlendirilerek velayet davası neticelenir.

Velayet davalarında hakim her vakit çocuğun geleceğini düşünerek son sonucu verir. Velayet davalarında çocukların görüşü 8 yaşından itibaren sorulmaya başlar. 8 yaşını tamamlamış bir çocuğun mahkemede hangi tarafta kalacağı sonucunı verebilir. Anacak burada hakim sırf çocuğun görüşünü almaz. Çocuk tek başına velayetinin kime verileceğini belirleyemez. Hakim, tarafları incelemesini yaptıktan daha sonra velayetin hangi eşi verileceğini belirler.

Küçük yaşlarındaki çocukların mahkemelerde görüşleri sorulurken çocuklarda derin sarsılmaların gerçekleşmemesi için pedagoglardan yardım alınır. Mahkemelerde çocuklar pedagoglar eşliğinde dinlenir, öbür dataların de değerlendirilmesiyle kesin karar alınır.

Hakim, velayet davalarında çocuğun geleceğini, ruhsal sıhhatini ve eğitim hayatını düşünerek velayet davalarını neticelendirir. Annenin akıl sıhhatinin yerinde olmadığı, makûs alışkanlıklara sahip olduğu, maddi olarak çocuğun eğitim ve temel muhtaçlıklarını karşılayacak durumda olmadığı, çocuğa şiddet uyguladığı ve en değerlisi de çocuğu istemediği durumlarda çocuğun velayeti anneye verilmez.