Umudun tutsak edilemediği stant

Serkankutlu

Global Mod
Global Mod
“O yerler, gökyüzünün dikenli tellerle çevrili ve dikdörtgen formunda görüldüğü yerlerdi… O günler, güvercinlere tutunmak, bulutlara oturmak istediğimiz günlerdi… O periyot, yoksunlukları sanatla, sabırla, sporla, sevgiyle, inançla ve gayretle aştığımız dönemdi… Umudun tutsak edilemediği, özgürlük için karayı karaladığımız, maviyi kovaladığımız o günlerin izleri halȃ capcanlı duruyor usumuzda… İşte bu stant, yazdıklarımızla, söylemiş olduklerimizle ve ürettiklerimizle siyahtan maviye dönüştürdüğümüz o yerlerin, o günlerin ve o devrin hikayesini anlatıyor… Hikayeyi ve anıları paylaşmaya DAVETLİSİNİZ…” kelamlarıyla davette bulunan E. Kurmay Albay İkrami Özturan’ın “Bir Özgürlük Davasının 11. Yılı” temalı anı standı, Balyoz kumpasının 11. yıl dönümü olan 11 Şubat 2022 günü İstanbul/Kadıköy’de açıldı.

Küratörlüğünü E. Piyade Albay Haluk Aydemir’in yaptığı stantta kalabalık bir davetli kümesi konuk edildi.

“ASRIN İFTİRASI”

Açılış konuşmasını yapan İkrami Özturan hislerini şu biçimde lisana getirdi:

“Bugün hakikaten tarihi bir gün, bundan tam 11 yıl evvel bir daha bir Cuma günü ‘Asrın İftirası’ olarak tanımladığımız Balyoz Davasının toplu tutuklama günüydü. İddianamenin okunması bitmiş, Savcı hepimizin tutuklanması istikametinde mütalaasını vermiş ve mahkeme heyeti saat 15.50’de sonucunı vermek için orta vermişti. O gün bizlerle olan aileler de salonda mahsur kalmış, telefonlarımıza el konulmuş ve etrafımız robocopkıyafetli Jandarmalarla çevrilmişti. Olacakları anlamıştık. Yaklaşık beş saatlik bir ortadan daha sonra saat 20.35’de mahkeme heyeti salona dönmüş ve bizleri topluca tutuklamıştı. Sonraki sabaha kadar süreçler sürmüş ve 12 Şubat sabahı tutukevlerine nakledilmiştik.

daha sonraki günlerde yaşananlarla birlikte kendime bu davanın 10. Yılında bir anı standı yapacağım diye kelam vermiştim. Geçen sene 10. yıldı lakin pandemi niçiniyle olmadı ve bu sene kısmet oldu. bir daha bir Cuma günüdeyiz ve tarihi bir olaya dair tarihi bir kelamım gerçek oldu.

Bugün benim için sevinçli bir gün. olağan olarak bu salonda acı da var, hüzün de var. Lakin biz o günleri bir daha hatırlayıp üzülmek için toplanmadık. Biz özgürlükle ilgili fikirlerimizi, hislerimizi ve onun ne kadar değerli bir servet olduğunu bir defa daha hissetmek için bu sergiyi aracı kıldık. Bugün fazlaca daha kuvvetli, hayli daha inançlı ve hayli daha şuurlu olduğumuzu kendimize bir sefer daha tabir etmek için toplandık.

Evet, bugün bu stantta özne benim ve bu bir İkrami Özturan Standı diye anılmakta. Aslında benim şahsımda 365 kişini standı ve hikayesi. Ben bu sergiyi hızla bir Ahmet Yavuz, A.Feyyaz Öğütçü, Ferhat Çolpan, Bora Serdar, Ergün Balaban standı yapabilirim. Zira hepsinin o kadar hoş hikayeleri var ki; ve şu an bu galeride gördüklerinizden çok daha özgün, hayli daha değerli ve fazlaca daha varlıklı hikayeler onlar. Bugün bu hikayede benim adım var lakin aslında 11 sene evvel 365 kişinin elbirliğiyle yazdığı bir hikayenin konuğusunuz. Ben onlar ismine sizlere güzel geldiniz dedim…”

UMUT VE ÇABA AZMİ TUTSAK EDİLEMEZ.

İkrami Özturan
konuşmasında içeride yaşadıklarını şu biçimde anlattı:

“Evet, 11 yıl evvel başlayan süreçte içeride ıstırap de yaşadık, acıyı da tattık. Lakin epey kuvvetli hislerle dava ve mukadderat arkadaşlığını da ve dostluğu da iliklerimize kadar hissettik. Umudun ve gayret azminin tutsak edilemediğini ispatladık. Galeride temsil edilen demir parmaklıkların erimesi ve yerde yok olması işte bu biçimdeki dayanma gücümüzü, masumiyetimizi, sabrımızı, gayret azmimizi, vatan sevgimizi, sanata ve spora sarılmamızı temsil eder. Demir parmaklıkları eriten ve bize davayı kazandıran, o demir parmaklıkları eriten bunlardı işte. Biz bu biçimde başardık.”

VEFAT EDENLER DE ANILDI

“Koca bir 11 yıl geçmiş. bu biçimde ziyaretimize gelen çocuklar artık evlendiler, anne-baba oldular. Bizler dede olduk. Ve bu süreçte kaybettiklerimiz de oldu. Hepsi gönlümüzde, kalbimizde yaşıyorlar.” diyen İkrami Özturan konukları, vefat eden 14 general, amiral, subay ve astsubay için hürmet duruşuna davet etti. Hürmet duruşu esnasında konukları vefat eden dava arkadaşlarının tavanda aşağıya yanlışsız asılı duran, bulutların içinde, martılarla, güvercinlerle süslenmiş üniformalı fotoğraflarına bakmaya davet etti.

“BUGÜN BİZE DÜŞEN İKRAMİ ÖZTURAN ÜZERE YAŞAMAKTIR.”

Standın konukları içinde bulunan Balyoz Kumpası sanıklarından E. Tümgeneral Ahmet Yavuz mikrofona davet edildiğinde hislerini şöyleki paylaştı:

“O gün hakikaten acı bir gündü. Duruşmalar sırasında bir tek şeye hayıflanmıştım. Bunu hiç söylemeyi tercih etmem lakin burada söyleyeceğim. Kendime keşke şehit olsaydım da bunları görmeseydim dedim. Bunu natürel ki kendim için söylemedim. Oradaki kimseye acıdığım için de söylemedim. Oradakilerin hepsi Cumhuriyetçi insanlardı. Lakin Cumhuriyetimizi katletmek üzere bu dava tertiplenmişti. Ki bunun tam şuurunda de değildim. Bizim kendi kusurlarımız da dahil olmak üzere o noktaya gelinmişti. İşte buna hayıflandım.

Hapishanede bana en yakın olanlardan birisi İkrami Özturan’dı. Öteki arkadaşlarım da şu anda burada. Onlara en epeyce söylemiş olduğim şey “Biz kazanacağız” fikrimdi. Biz kazandık lakin ülkemiz kazanamadı. Ne bugün çıkara dönüştürülebildi, ne de ülkenin gidişatı değiştirilebildi, gerisinden fazlaca daha berbatları geldi. 15 Temmuzları yaşadık ve bugünleri yaşıyoruz.

Bugün bize düşen İkrami Özturan üzere yaşamaktır. Kitaplarıyla, sanat ve kültür çalışmalarıyla kültürel ömrümüzü zenginleştiriyor. Ortamızda epeyce yetenekli arkadaşlarımız vardı. Herkes bir şeydi. Lakin herkes sanatçı olamıyor. Bunları hepimiz düşündük tahminen fakat söz eden daima İkrami Özturan oldu. Kendisini bilhassa kutluyorum. Bu sergiyi tertiplediği için şükranlarımı sunuyorum. Bütün Balyoz sanıkları ismine ve bu davadan mağdur olmuş T.C. Vatandaşları ismine kendisini tebrik ediyorum.”

“BUGÜN STANT SALONUNA GİRDİĞİMDE SAHİDEN HASDAL’A GİRMİŞ ÜZERE OLDUM”

İkrami Özturan
’ın mikrofona davet ettiği isimlerden birisi de sanıklardan E. Deniz Kur. Albay Bora Serdar’ın eşi ve Vardiya Bizde Platformunun üyelerinden Melek Serdar’dı.

Melek Serdar şunları söylemiş oldu:

“Çok etkilendim. bu biçimde yapmamız gereken her neyse onu yaptık. Eşlerimiz tutukluydu. Her yerde her biçimde hak aramaya çalıştık. 11 sene geçmiş. Bir on sene daha geçse de biz adaleti arıyoruz ve arayacak üzereyiz maalesef. Bugün olsa birtakım gayretler için biz bir daha alana çıkmak zorunda kalabiliriz. Ben epey hisliyim. Bugün stant salonuna o demir parmaklıklardan girerken sahiden Hasdal’a girmiş üzere oldum…”

YARBAY ALİ TATAR’IN DOĞUM GÜNÜYDÜ

Stant günü olan 11 Şubat, beraberinde merhum Yarbay Ali Tatar’ın doğum günüydü. Konuklar içinde bulunan eşi Nilüfer Tatar “İçerdekiler içeride, dışardakiler dışarıda hala hayatlarına devam ediyorlar. Ben bugünlerin biteceğine biliyorum. Büyük bir ailem var bunu biliyorum. Sizinle olduğum için hayli mutluyum” dedi.

SANATÇI KONUKLAR

Standa müzik, tiyatro, dans, edebiyat alanlarından, sanat derneklerinden epey sayıda konuk katıldı. Onlar içinde yer alan “Yorgunum dostlarım, yorgunum artık” ve “Baharı beklerken ömrüm kış oldu” üzere müziklerin kelam muharriri Bestekâr/Şair Sami Derintuna da standa şiirlerle katkı sağladı. Okuduğu “Ben askere laf söyletmem” ve M. Kemal Atatürk’ün ağzından Türk milletine hitaben yazdığı şiirler fazlaca beğeni topladı.

bir daha konuklar içinde yer alan Tiyatro ve Sinema Sanatkarı Çağlar Çorumlu da “Artık barış ortasında huzur ortasında bir ortada yaşayabildiğimiz, birbirimizi üzmeden anlayabileceğimiz sanatla uğraşacağımız hoşluklar yaratacağımızı bir dünyada yaşamak istiyoruz” diyerek geleceğe dair isteğini lisana getirdi.

Son defa kelam alan Küratör Haluk Aydemir sergininkonseptini ve özelliklerini konuklarla paylaşarak bilgi verdi. Stantta yer alan toplam 23 adet fotoğraf, 71 adet görsel, 24 adet evrak, 46 adet mektup/kartpostal ve 23 adet nesnenin dava sürecine bakılırsa nasıl oluşturulduğunu belirtti.

Kadıköy Acıbadem Mahallesindeki anı standı 22 Şubat 2022 tarihine kadar halkın ziyaretine açık olacak.