Ulusal Eğitim Şûrası 1-3 Aralık’ta toplanıyor

semaver

Active member
Ulusal Eğitim Şûrası 1-3 Aralık’ta toplanıyor Ulusal Eğitim Şûrası, yedi yıl ortadan daha sonra 1-3 Aralık 2021 tarihleri içinde Ankara’da yapılacak. Şûranın ana teması “Eğitimde Fırsat Eşitliği” olarak belirlendi.

Eğitim-İş Sendikası Genel Lideri Kadem Özbay, “Şûrada eğitimde fırsat eşitliğinin tartışılacak olması bize umut vaat etmiyor. İmam hatipler için devletin tüm imkânı seferber edilirken öteki devlet okullarına üvey evlat muamelesi yapanların, köy okullarını kapatıp taşradaki fakir çocuğu ya taşımalı eğitime ya da tarikat okullarına mecbur bırakanların, uzaktan eğitim sürerken milyonlarca öğrencinin eğitime ulaşamadığını itiraf edip o öğrencileri eğitime ulaşan akranlarıyla tıpkı imtihanlara sokup bunun ismine da ‘ölçme-değerlendirme’ diyenlerden fırsat eşitliği için adım atmasını beklemek mantıklı değil” dedi.

20. Ulusal Eğitim Şûrası’ndan olumlu kararlar beklemediklerini vurgulayan Özbay, şunları söylemiş oldu:

• Şûra için belirlenen başlıklar bile kusurlu ve eksik. Biz şunu söylemiş olduk: “Eğitimde yaşanan problemlerin en önemli niçini laik, bilimsel ve kamusal bir eğitim verilmemesidir. Şûranın birinci başlığı, birinci evvel tartışılması gereken bu iken başlıklar içinde dahi yoktur.
MÜSAMERE SERGİLEMEK

• MEB’in bu şûra için kollektif bir akıl ve demokratik bir görüş alıp verme yeri oluşturma çabası yok. Dostlar alışverişte görsün niyetiyle görüşleri toplasa da her vakit AKP eksenindeki eğitim sendikalarını ve STK’lerini baz aldığını biliyoruz. Öte yandan şûra sırasında da aydınlar, muhalifler pasif iştirakçi yapılmaya çalışılıyor. Zira kaygı, eğitimde her kesitin tahlil tekliflerini sunması değil, bir müsamere sergilemek.
  • Şûrada okulöncesi eğitime eğileceklerini duyurmaları da bizim açımızdan kaygı verici. Çünkü Diyanet’in ‘4-6 yaş ortası çocuklara dini eğitim vermeliyiz’ açıklamasının peşi sıra 2022 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda da muğlak tabirlerle bir değişiklik duyuruldu. Okulöncesi eğitim olağan olarak zarurî olmalı zira eğitimin ayrılmaz bir kesimi. Lakin bu eğitimin nasıl verileceği bu barizleşen kuşku niçiniyle daha kıymetli bir sorun olarak karşımızda duruyor.
  • Bakanlık üzere şûrası da eğitim işçisini yok sayıyor; başlıklar içinde eğitim işçilerinin hayat ve çalışma şartlarını güzelleştirmeye dair tek bir husus yok. halbuki öğretmen eğitimin dinamosudur; eğitim işçisinin sorunu, eğitimin de meselesidir. Şûrada mevzuya bu bütünsellikle bakılmayacağı daha şimdiden anlaşılıyor. Eğitim işçisi epey berbat durumda. Öğretmenler yoksullukla boğuşuyor, meslek itibarlarına düzenlenen hücumlar niçiniyle kıymetsiz hissediyor, liyakatsiz yöneticilerin baskısı altında yorgun düşüyor. Ulusal Eğitim Şûrası bunu konuşmayacaksa neyi konuşacak?
EŞİTLİK DEĞİL EĞİTİM HAKKI

Öğrenci Veli Derneği’nin (Veli-Der) Ulusal Eğitim Şûrası ile ilgili açıklamasında, “Eğitimde fırsat eşitliğinden Ulusal Eğitim Bakanlığı’nın anladığı birebir cins okullara giden öğrencilerin birebir yarışa katılabileceği ve bu yarışın kararınun da legal olduğudur. Bu niçinle biz ısrarla fırsat eşitliğini değil, eğitim hakkını vurguluyoruz” denildi.

Şûra’nın kıymetli gündem başlıklarından birinin “Temel Eğitimde Fırsat Eşitliği” olduğuna dikkat çekilen açıklama şu biçimde:

“Bu başlıkta 4-6 yaş içinde çocukların alacağı eğitimin de mecburî eğitim kapsamında kıymetlendirilmesi konusunun tartışılacağını biliyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığı 4-6 yaş içindeki çocukların aldıkları Kuran kursunun da mecburî eğitim kapsamına alınmasına dair teklifinin şûrada tartışılacağını biliyoruz.

4-6 yaş içindeki çocukların alacağı Kuran kursunun zarurî eğitim kapsamına alınması pedagojik açıdan da eğitim hakkı açısından da kabul edilemez. ”