Ulusal Eğitim Bakanlığı, eğitimcinin eğitimi misyonunu vakıf ve derneklere bırakıyor

semaver

Active member
Ulusal Eğitim Bakanlığı, eğitimcinin eğitimi misyonunu vakıf ve derneklere bırakıyor Ulusal Eğitim Bakanlığı (MEB), işçisine yönelik 1995 yılında yayımlanan “hizmetiçi eğitim yönetmeliği”ni kaldırdı ve dün yeni bir yönetmelik yayımladı.

‘HEDEF’ YOK!

Eski yönetmelik sırf bakanlığın merkez, taşra ve yurtdışı işçisini kapsarken, yeni yönetmeliğe özel okul çalışanı de eklendi. bu biçimdece, şayet talep edilirse özel okul çalışanı de bu yönetmelik kapsamında hizmetiçi eğitim alabilecek. Salgının akabinde geçilen uzaktan eğitim de yeni yönetmelikte kendine yer buldu. Buna göre, hizmetiçi eğitimde uzaktan eğitim teknikleri ve Öğretmen Bilişim Ağı da kullanılabilecek. Yeni yönetmelik ile hizmetiçi eğitime ait “hedefler” kısmı ise kaldırıldı. Kaldırılan maksatlar içinde “personele Türk ulusal eğitiminin emel ve unsurlarını bir bütünlük ortasında kavrama ve yorumlamada ortak görüş sağlamak ve uygulamada birlik kazandırmak, Türk ulusal eğitim siyasetini yorumlamada bütünlük kazandırmak” da yer alıyordu.

‘UZMANLIĞI OLANLAR’

Hizmetiçi eğitime ait nazaranv ve yetkilerin detaylı biçimde aktarıldığı yönetmelikte, eğitimcilere ait kısım ise dikkat çekti. Protokoller ve yönetmelik değişiklikleri ile çeşitli cemaat ve tarikatlar ya da iktidara yakınlığıyla bilinen vakıf ve derneklere bakanlığın kapısını açan MEB, bu yönetmelik ile kapıyı daha da araladı.

Buna göre, hizmetiçi eğitim faaliyetlerinde nazaranv alacak eğitim vazifelisi, “bakanlık çalışanı, üniversiteler, öteki kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve özel dal çalışanları ile sanat ve mesleğinde temayüz etmiş bireylerden eğitim programının içeriğine uygun uzmanlığa sahip olanlar” içinden seçilebilecek. Öbür bir sözle, vakıf ve dernek temsilcileri, MEB işçisine eğitim verebilecek.