Uğur Mumcu’nun yakın arkadaşı Lider Pekcan anlattı: ‘Telefon gelirdi, dinlerdi, tehdit olduğunu anlardık’

semaver

Active member
Uğur Mumcu’nun yakın arkadaşı Lider Pekcan anlattı: ‘Telefon gelirdi, dinlerdi, tehdit olduğunu anlardık’ Ankara’daki meskeninin önünde 24 Ocak 1993’te uğradığı bombalı hücumda hayatını yitiren Uğur Mumcu’nun çocukluk arkadaşı Lider Pekcan, katledilişinin 29’uncu yıldönümü öncesinde Mumcu’yu anlattı.

Uğur Mumcu’nun hem mahalle hem ilkokul tıpkı vakitte liseden yakın arkadaşı olan Pekcan, şunları söylemiş oldu:

‘BEN DE TUTUKLANMAYI BEKLİYORUM’ DİYORDU

“Uğur’un şu biçimde bir şeyi vardı; köşeye yazdığı yazıyı bir gün evvel bana anlatırdı. O yazı bir kere daktilodan çıkardı. Yazdığı şeyler daima evraka dayanır. O denli ‘alo gazetecilik’ falan; ‘şundan, duydum’ falan yok. 90 öncesi epey tehdit gelirdi telefonla. Biz bu biçimde yakın oturuyorduk. Bir gün telefon etti, ‘sıradan önemli bir tehdit var’ dedi. Ailecek bize geldiler, bir gece bizde kaldılar. Çok tehdit olduğu için kapısında polis duruyor; 5-10 gün geçmiş, o polis, ‘Uğur Abi, sen temelli adamsın. Ben ülkücüyüm lakin seni epeyce seviyorum’ demiş. Polis bunu söylüyor düşünün… Telefon gelirdi, dinlerdi. Tehdit geldiğini anlardık. Devamlı bağımsızlığını korumuştur. Yanlışsız şeyleri yazmaya çalışmıştır. hiç bir siyasi kümeye angaje olmadı. Partilerden ‘gel bizle siyaset yap’ diyenler oldu ancak gitmedi. Mümtaz Shalbukil bu biçimde içerde, Muammer Aksoy’u da öldürdüler. ‘Ben de tutuklanmayı bekliyorum’ diyordu.

HERKESE MAL OLMUŞ BİR İNSAN

Tarikatlarla mafyayla fazlaca ilgilendi. Paralar nereden geliyor diye. Kimler nasıl besleniyor… Rabıtayı kurcaladı. Tahminen de ona hazırlanan suikastı onlar da yapmış olabilir, hala faili meçhul. Bağımsız gazeteci, bildiğini dokümanlara dayanarak yazıyor. ‘Bana bir şey olursa epey reaksiyon olacağını sanıyorum’ dedi, oldu. Milyonlar vardı. Cenazeyi kabre koymak için yakın arkadaşlarına ‘buyurun’ dediler, biz koyamadık. Öbürleri koydu, ‘Bizim de abimiz oluyor’ dediler. Gerçek, herkese mal olmuş bir insan. Herkes yakın arkadaşı yani.”

“UĞUR MUMCU’DAN MEKTUP VAR”

Pekcan’ın, Uğur Mumcu askerdeyken ve yurt haricinde eğitim görürken birbirlerine yazdıkları mektupları ve öteki arkadaşlarından gelen mektupları derlediği kitabı “Uğur Mumcu’dan Mektup Var”, 2020 yılında basıldı.

Kitabın önsözünde şunlar yer alıyor:

“1967 Haziran’ında kapanan Yön’de yazan Uğur Mumcu’nun, Temmuz 1967 tarihindeki mektubunda Ant’a atfettiği sıkıştırılmış üzere duran sözcüğün gerekli ve bir o kadar kıymetli açılımı ‘özetlemek gerekirse’ budur.

‘CHP ve TİP, gerisi öyküdür.’ daha sonraki paragrafta bir cümle daha vardır; o da öylesine söylenmiş üzere durur. Fraksiyonlar üstüdür… Net bir saptamayı içerir:

‘Stratejimiz şu: TİP ile CHP’nin ortak noktalarını savunmak. Kurtuluş burada, öbür tarafı öykü.’

Türkiye solunun o günlerde ‘diyalektiğin gereği’ saydığı ve sandığı bölünmenin gerçek hayat pratiğinde ortaya çıkardığı, parçalanma, kutuplaşma ve güç kaybıdır.

Mumcu’nun, ‘Anamız ağlıyor. Sindirme devranı başladı. Sanırım biraz daha sonra da faşist cunta gelecek. Devrimciler, sosyalistler hâlâ birbirlerine Lenin’i, Marks’ı, Engels’i anlatıyorlar. Türkiye hiç bu biçimde günler yaşamadı’ diye Lider Pekcan’a yazacağı günlere az kalmıştır.”