Üniversiteye giriş paralı oldu

Serkankutlu

Global Mod
Global Mod
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Meşelik Yerleşkesi’ndeki Eğitim Fakültesi’nde 2018 yılı Nisan ayında, üniversitede araştırma nazaranvlisi olan Volkan Bayar, Dekan Yardımcısı Dr. Mikail Yalçın, Fakülte Sekreteri Fatih Özmutlu, Öğretim Üyesi Dr. Serdar Çağlak ve Araştırma nazaranvlisi Yasir Armağan’ı tabancayla vurarak öldürdü. Katil zanlısı Volkan Bayar (38), tutuklu yargılandığı Eskişehir 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nce 4 sefer ağırlaştırılmış müebbet mahpus cezasına çarptırıldı.

Olayın akabinde Eskişehir Valiliği Üniversite güvenlik uyumu 2018, 2019, 2020 yılı mart ve ekim toplantılarının yanı sıra geçen ağustos ayında da yerleşkenin fiziki olarak bölünmesi ve giriş-çıkışların denetim altına alınmasına dair 5 defa karar aldı. ESOGÜ idaresi kararlar doğrultusunda Meşelik yerleşkesindeki 3 güzergah için Tıp Fakültesi ile başka ünitelerin ayrılmasına ait bariyerli ve fiyatlı süratli geçiş sistemi kurulumuna başladı. Araçlı geçişlerde bir kereye mahsus akademisyenlere 50 lira, idari çalışan ve öğrencilere 30 lira ve dışarıdan gelenlere ise 100 lira geçiş bedeli belirlendi.

“NİYE ÇALIŞANLARDAN İSTENİYOR”

Türk Eğitim-Sen Eskişehir 2 no’lu Şube Üniversiteler Şube Lideri Gürol Yer, üniversitedeki 5 sendikanın fiyatlı geçişler konusunda ortak hareket ederek sonucun iptali için Yönetim Mahkemesi’ne dava açtıklarını söylemiş oldu. Üniversite idaresinin bariyerlerle güzergah ayırmasına karşı olmadıklarını, fakat ‘HGS’ ile fiyatlandırılmasına reaksiyonlu olduklarını söz eden Şube Lideri Yer, “Bariyerlerin yapılması, yoğunluk ya da trafik durumu idarenin bileceği bir husus. Biz fiyatlandırma kısmına tarafız ve tepkiliyiz. Eskişehir’de 3 üniversite de birebir sistemi yapıyor. Anadolu Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi kimseden bir kuruş para almıyor ancak Osmangazi Üniversitesi burada yaptığı yatırımı bir manada çalışanlara rücu ediyor. Akademisyenlere 50 lira, idari çalışan ve öğrencilere 30 lira ve dışarıdan gelenlere 100 lira üzere bir sayı belirlemesi yapmışlar. Biz, bizimle ilgili olan kısma tepkiliyiz, kabul etmiyoruz. bir müddetç oluşturacağız. İdare heyetinden çıkan sonucun iptali istikametinde idari mahkemeye bir evrak hazırladık. Üniversitenin yaptığı yatırımın parasını da çalışanların vermesi kabul edilmez. Üniversitede 5 başka sendika daha var. Türk Sağlık-Sen, Öğretim Elemanları Sendikası, Tez-Koop-İş sendikası ve Tüm Sağlık-İş sendikası ortak bir karar aldık. Buna bir reaksiyon geliştirdik. Üniversitenin güvenliği sağlansın, girişler denetim altına alınsın hiç itiraz etmiyoruz ancak şu fiyatlandırmayı bir söyleseler. Niçin bunun fiyatını çalışanlardan istiyorlar? İstediğimiz karşılık bu. Niçin çalışanlardan isteniyor bu yatırımın karşılığı?” diye konuştu.

ÜNİVERSİTEDEN AÇIKLAMA

Yaklaşık 30 bin örgün öğrencinin eğitim gördüğü Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde idare, yansılar üzerine internet sitesinde açıklama yaptı. 2018 yılında araştırma nazaranvlisi olan Volkan Bayar’ın 4 akademisyeni öldürdüğü olayın hatırlatıldığı açıklamada, “Meşelik Yerleşkemizin bölünmesi ve yaya olarak giriş yapacaklar için kartlı turnike sistemiyle denetim sağlanması, araçla giriş yapacaklar için ise HGS sisteminin devreye alınması sonucuna varılmıştır. Yerleşkemize yaya olarak girişler büsbütün fiyatsız olarak gerçekleştirilecektir. Yerleşkeye araçlarıyla giriş yapmayı yeğleyenlerin kimlikleriyle güvenlik nizamiyelerine başvurmaları halinde büsbütün fiyatsız olarak geçiş yapmaları mümkün olacak, süratli geçiş yapabilmek isteyenler içinse bir seferliğe mahsus olarak belirlenen kart bedelleri alınacaktır” denildi.

TURNİKE VE BARİYERLER KURULUYOR

Yerleşkedeki güzergahlar üzerinde turnike, bariyer ve HGS suram çalışmaları sürüyor. Üniversite idaresinin hazırlıklarını tamamladıktan daha sonra fiyatlı geçiş sistemine geçileceği açıklandı. (DHA)