Üniversite imtihanından baraj puanının kaldırılmasına sert tenkit: ‘Cumhuriyetle hesaplaşma’

semaver

Active member
Üniversite imtihanından baraj puanının kaldırılmasına sert tenkit: ‘Cumhuriyetle hesaplaşma’ Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) evvelki gün üniversiteye giriş imtihanlarında baraj puanı uygulamasını kaldırdı. Temel Yeterlilik Testi (TYT) ile Alan Yeterlilik Testi (AYT) puan çeşidi için alınan karar biroldukca eleştiriyi de birlikteinde getirdi. Cumhuriyet, mevzuyu uzmanlarına sordu.

“12 Eylül’ün eseri YÖK’ü kaldırma vaadiyle iktidara gelen AKP, YÖK’ün gerisine sığınarak üniversiteleri bilim yuvası olmaktan çıkardı” diyen CHP Ankara Milletvekili ve TBMM Ulusal Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Kurulu Küme Sözcüsü Yıldırım Kaya, karara ait reaksiyonunu şu sözlerle lisana getirdi: “Vakıf üniversitelerinde toplumsal bilimler kısmındaki takımlarda önemli açık var. Sıfır puan alan öğrenciler bu kısımlara kayıt yaptıracak. Bilimsellikten uzak karar istihdam sorunu da yaratacak. Bu, Cumhuriyet”le hesaplaşma ideolojisinin kararıdur.

ÇÖKÜŞÜN GÖSTERGESİ

Eğitim-Sen Genel Lideri Nejla, Şura da iktidarın eğitimin niteliğini göz gerisi ettiğini söyleyerek “Karar eğitimdeki çöküşün göstergesidir. Barajın kaldırılması ile nitelik kaybı sorunu halının altına süpürülmekte. Hedef, öğrenci bulmada kuvvetlik çeken düşük kapasiteleriyle kâr oranları düşen vakıf üniversitelerine ‘müşteri’ bulmak. Bu durumda diplomalı işsizler okyanusuna yeni işsizler eklenecektir” tabirlerini kullandı.

‘SEÇİM YATIRIMI’

Eğitim İş Sendikası Lideri Kadem Özbay ise sonucun “seçim yatırımı” olduğunu öne sürerek “Hükümet sorgulayan bir kuşak olduğu için gerici siyasetleriyle tatmin edemediği Z nesline umut satarak bir seçim yatırımı yapmaktadır. Mantar üzere türeyen apartman üniversitelerinin boş kalan kontenjanları doldurulmak istenmektedir” diye konuştu.

‘NİTELİKSİZLİK ARTACAK’

YÖK’ün sonucuna reaksiyon gösteren eğitim uzmanı Salim Ünsal da “Eğitimde nitelik aslına bakarsanız düşük. Dünyada sıralamaya giren kaç tane üniversitemiz var? Var olan niteliksizlik daha da artacak. Sistemin eksiksiz değiştirilmesi gerekiyor. Birtakım üniversiteler kapatılmalı ve kontenjanları düşürülmeli” tabirlerini kullandı.