TURKOVAC’ı üretecek firmaya baskı tezi: “Yandaşa devretmesi isteniyor”

semaver

Active member
TURKOVAC’ı üretecek firmaya baskı tezi: “Yandaşa devretmesi isteniyor” Erciyes Üniversitesi ve TÜSEB işbirliği ile geliştirilen yerli COVID-19 aşısı TURKOVAC ile ilgili son gelişmeleri Meclis gündemine taşıyan CHP Ankara Milletvekili Murat Buyruk, Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi sundu.

TURKOVAC ismi verilen yerli aşının Faz-3 çalışmalarına geçildiğini hatırlatan Buyruk, şu sözleri kullandı:

DOLLVET’E DEVRET BASKISI

“Erciyes Üniversitesi tarafınca TÜSEB işbirliği ile geliştirilen aşının Faz-2 basamağından itibaren Koçak Farma yetkilileri ile bir arada çalışılmış ve son olarak bu firma ile üretim muahedesi imzalandığı belirtilmişti. Lakin, son günlerde yerli aşı üretim mutabakatını yapan Koçak Farma firmasının bu işi, daha epey hayvancılık bölümü için aşı üreten Dollvet isminde bir firmaya devretmesi istikametinde baskı yapıldığı tez ediliyor. Bize gelen tezler içinde Koçak ile Dollvet içinde mutabakat yapıldığı ve yerli aşıların büyük bir kısmının Dollvet tarafınca üretileceği söz ediliyor.

AKP’DEN ADAY ADAYI

Israrla niye bu firmanın seçildiğine baktığımızda ise İdare Konseyi Lideri Eyüp Sabri Göncü’nün son seçimlerde AKP’den Şanlıurfa Milletvekili Aday Adayı olduğunu görüyoruz. Salgının birinci günlerinden itibaren bilhassa bir firmaya kar sağlayabilmek için COVID-19 aşısında bir tek Çin aşısına yönelen ve başka aşıları dışlayan bir anlayışla hareket eden Sıhhat Bakanlığı, yerli aşı konusunda da bir firmaya öncelik tanıma ve para kazandırma çabası içerisine girmiş gözüküyor.

“ARTIK ŞEFFAF OLUN”

Sıhhat Bakanını bir kere daha aşı konusunda şeffaf olmaya ve toplumu bilgilendirmeye çağırıyoruz. Aşı üzerinden yandaş firmalara para kazandırma çabasından artık vazgeçin ve toplum sıhhatini öncelik haline getirin.”

CEVAP BEKLEYEN SORULAR:

Buyruk, Bakan Koca’ya şu soruları yöneltti:

-Erciyes Üniversitesi tarafınca geliştirilen ve TURKOVAC ismi verilen yerli COVID-19 aşısının üretimine ne vakit başlanacaktır?

-TURKOVAC aşısının üretimini hangi firma, hangi tesislerde yapacaktır? Yıllık üretim kapasitesi kaç doz olarak planlanmıştır?

-Koçak Farma ile üretim mutabakatı yapıldıysa, Dollvet firması niye üretim sürecine dahil edilmek istenmektedir?”