Türkiye’nin önündeki tehlikeyi deklare etti

Serkankutlu

Global Mod
Global Mod
CHP önderi Kemal Kılıçdaroğlu, “Önümüzdeki yaz daima bir arada bir besin krizi yaşayacağız. Hükümet bunun ne kadar farkında. Emin olun bilmiyor. Besin kriziyle Türkiye karşı karşıya kalırsa epeyce daha dramatik sonuçlar çıkabilir ortaya. Yani paranız olsa bile bir şeyleri bulamayabilirsiniz. Bunun tedbirini bugünden almak gerekiyor” dedi.

Ziyaret daha sonrası açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, kırsalda genç kalmadığını, bu durumun Türkiye için önemli bir tehlike olduğunu anlatarak, “Kırsal boşaldı. Üretimi kimle yapacaksın. Köylerde yaşlılar kaldı yalnızca. Gençlerin çalışması lazım, üretmesi lazım. Bunun için de bir tedbir alınması lazım” dedi.

“HAVZA BAZLI PLANAMA YAPILMALI”

Havza bazlı planlama yapılması gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, şöyleki devam etti;

“Kim neyi ekecek, evvelinde her insanın bunu bilmesi lazım. Adana mı, oturulur konuşulur. Adana’nın toprak tahlilleri yapılır, buğday mı, arpa mı, karpuz mu ekilecek havza bazlı planlama yapılması lazım.

Planlama yapıldıktan daha sonra kimin ne ekeceği belirli olacak. Artı onun maliyetine bakmak lazım. Üstüne makul bir kar koyacaksınız. Maliyet artı makul kar eşittir taban fiyat olur. Bu taban fiyatın üstünde çiftçi ektiği eseri daha üst bir bedelle satıyorsa, ihracat yapıyorsa hiç bir sorun yok.

Daha yüksek bedelle satabilir. İç piyasaya satabilir, ihracat yapabilir, endüstriye satabilir, kendisi bilir lakin taban fiyatın altına düştüğü vakit devletin onu satın alması lazım. bu biçimdece çiftçinin ziyan edeceği bir modeli sıfırlamamız gerekiyor.”

“ÖNÜMÜZDEKİ YAZ BESİN KRİZİ YAŞAYACAĞIZ”

Adana’da 130 civarında çiftçinin, çiftçi kayıt sisteminden çıktığını hatırlatan Kılıçdaroğlu, muhtemel bir besin krizine dikkat çekti.

Kılıçdaroğlu, “Çiftçi ekmiyor, ekse ziyan edecek esasen. Geçen bir küme çiftçiyle konuşurken dediler ki, ‘Gübre atılması gereken tarlaların yalnızca yüzde 20’sine gübre atıldı’ Çok değerli, beşerler o gübreyi alamıyorlar ve o tarlalarına atamıyorlar. Önümüzdeki yaz daima bir arada bir besin krizi yaşayacağız. Hükümet bunun ne kadar farkında. Emin olun bilmiyor. Tekraren gittiğim her yerde de uyarıyorum. Besin kriziyle Türkiye karşı karşıya kalırsa fazlaca daha dramatik sonuçlar çıkabilir ortaya. Yani paranız olsa bile bir şeyleri bulamayabilirsiniz. Bunun tedbirini bugünden almak gerekiyor” dedi.

“BU ADALET Mİ YA?”

Ziraat Bankası’nın çiftçiye takviye vermesi gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, şunları söylemiş oldu;

Halk Bankası’nın esnaf dostu, Ziraat Bankası’nın da çiftçi dostu olması lazım. Siz çiftçiye dayanak vereceğiniz yerde kalkıyorsunuz ‘Şu televizyonları ve gazeteleri al, sana 700 milyon dolar para vereceğim… ‘Zamanı gelince de ‘Parayı ödemiyorum.’ diyor.

Buyur, bir çiftçi de desin bakayım, Ben kredimi ödemiyorum.’ diye, traktörüne haciz, hayvanlarına haciz, bu adalet mi ya?

Biz çiftçilerin aldıkları kredilerin faizlerini sıfırlayacağız. Esnaf ortasında birebir sonucu aldık. Halk Bankası’ndan ya da başka bankalardan aldığı kredilerin faizlerini sileceğiz.

“ÇİFTÇİNİN ESERİNE DE DOLAR GARANTİSİ VERİN”

Kur Muhafazalı TL Mevduat Hesabı uygulaması hakkında da değerlendirmelerde bulunan Kılıçdaroğlu, “Siz bankaya yatırdığınız mevduat faizini şayet kur karşısında düşük alıyorsa faize dolar garantisi veriyorsunuz. Faize dolar garantisi verdiğinize göre çiftçinin eserine de dolar garantisi verin. Niçin yapmıyorsunuz? Üstelik çiftçi üretiyor, 84 milyon insanın karnını doyurmaya çalışıyor. Fiyat artışlarından dolayı çiftçiyi suçlamak o tam bir felaket. Çiftçinin ürettiği belirli aslına bakarsan. Maliyet kavramını siyasi iktidarın yeteri kadar içselleştirdiğini düşünmüyorum.” dedi.