Türk plastik kesimi üretimde Avrupa liderliğini hedefliyor

Zeytin

Global Mod
Global Mod
Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Lideri Yavuz Eroğlu, dünyada plastik dalının 1950’de kurulan genç bir bölüm olduğunu, 1950’lerde 1,5 milyon ton olan üretim kapasitesinin 2022’de 500 milyon tona ulaştığını söylemiş oldu.

Plastiğin hayatın her alanında bulunduğunu ve insan hayatına konfor sağladığını söz eden Eroğlu, “Türkiye ise plastik dalının fazlaca süratli büyüyen ve gelişen ülkelerinden birisi. Türkiye bugün baktığımızda dünyada en büyük 6. üretici haline geldi. Türkiye, Avrupa’da ise Almanya’dan daha sonra en büyük 2. üretici pozisyonunda. Bu sene prestijiyle 11 milyon ton plastik mamul üretiyoruz” dedi.

Kimya bölümünde en büyük hisse plastik dalına ilişkin

Eroğlu, plastik kesiminin Türkiye için kıymetli bir dal olduğuna ve gelecek ismine fırsatlar sunduğuna dikkati çekti. Türkiye’nin plastik üretimi ve ihracatında kıymetli kademe kaydettiğini anlatan Eroğlu, şunları kaydetti: “Türkiye bundan 10-15 yıl evvel klasik olarak en hayli dokumacılık eseri ihraç ederdi. İkinci sırada otomotiv ve üçüncü sırada ise kimya dalı gelirdi. Bugün baktığımızda plastiğin de en büyük hakim ve kuvvetli olduğu kimya kesimi Türkiye’nin en epeyce ihraç yapan bölümü haline geldi. Kimya dalında en büyük hisse yüzde 36’lık oranla plastik dalına ilişkin. Bugün rahatlıkla diyebiliriz ki, plastik dalı Türkiye’nin en değerli ihracat, döviz girdisi sağlayan kalemleri haline geldi. Türkiye plastik kesiminin birinci maksadı şu an bizim önümüzdeki Almanya’yı geçebilmek, bunun da sırrı yalnızca hacim olarak daha fazla eser satmak değil. 11 milyon ton olan hacmimizi 15-17 milyon tona çıkarmak değil, temel olması gereken katma kıymeti artırmayı istiyoruz.”

Eroğlu, Avrupa’da plastik kesiminde en çok geliri elde eden Almanya’nın enstitü ve özel mükemmeliyet merkezleriyle ihracatta muvaffakiyet sağladığına işaret etti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Ulusal Eğitim Bakanlığı ile ortaklaşa Türkiye’nin Plastik Mükemmeliyet Merkezi’ni inşa etmeye başladıklarını aktaran Eroğlu, şöyleki devam etti: “İlk plandaki gayemiz katma bedelimizi epey süratli biçimde artırıp, daha sofistike, özellikli eserler üretmek. Merkezimizde, ARGE, inovasyon, danışmanlık, eğitim ve prototip üretimi, Türkiye için kıymetli ve değerli olan memleketler arası denetlenmiş belgelendirme hizmetleriyle alakalı çalışmalar yapılacak. Türkiye’nin şu an esasen dünyada fazlaca kıymetli bir yere sahip olduğu bu dalı katma kıymetiyle Avrupa’da birinciliğe taşıyalım.”

Okumaya devam et...