Tiroid kanserli bir hastamın kıssası

semaver

Active member
Birkaç ay evvel polikliniğe halsizlik ve uzunluğunda şişlik şikayeti ile gelmişti. Şikayetlerinin bir kaç aydır olduğunu lakin boğaz enfeksiyonuna bağlı olduğunu düşünüp ağrı kesici ve antibiyotik kullandığını, şişliği geçmeyince aile tabibine gittiğini, yapılan tiroid hormon tetkiki olağan çıkmasına karşın aile tabibinin kendisini Endokrin kısmına yönlendirdiğini tabir ediyordu.

Onu can kulağıyla dinledikten daha sonra muayene etmiş ve sol tarafında ele gelen sert kıvamda, yutkunmakla hareket etmeyen bir nodulü olduğunu ve boynunda bir kaç tane lenf bezesi şiştiğini farketmiştim. Bunun üzerine klinikte kullandığım ultrasonografi aygıtı ile tiroidlerine bakmaya karar verdim. Hasta çabucak hemen 23 yaşındaydı. Üniversiteyi yeni bitirmiş, özel bir okulda anaokulu öğretmenliği yapıyordu. Tiroid ultrasonografisinde tiroid bezinin olağan büyüklükte olduğunu ancak sol lobda en büyüğü 14*12*16 mm boyutunda , sistemsiz hudutları olan tiroid bezine göre daha koyu kıvamlı , kanlanması artmış nodülü vardı. Hastaya tiroid bezinin olağan çalıştığını, guatrı olmamasına karşın Tiroid bezindeki nodüle ultrason eşliğinde iğne biyopsisi yapılması gerektiğini anlattım. Hasta başta biyopsi sürecini tereddütle karşıladı, şiddetli ağrı olacağından kaygılıydı, ailesi ile görüştükten daha sonra karar vereceğini söylemiş oldu. Sürecin sıradan bir süreç olduğunu, nodülün huyu ile ilgili bizi bilgilendirip yönlendireceğini anlattım. Hastaya bir saat kadar düşünüp gelmesini önerdim. Dönüşte hasta ailesi ile konuşmuş, annesi daha evvel bir arkadaşından emsal biçimde biyopsi yapıldığını ve kararı âlâ geldiği için ameliyattan kurtulduğunu anlatınca ikna olmuş biçimde geldi. Ultrason eşliğinde nodülünün bir kaç yerinden biyopsi yaptık, biyopsi daha sonrası ultrason denetiminde süreç ile ilgili bir problem olmayınca hastaya 1 hafta daha sonra kararı alması için randevu verdik . Bir hafta daha sonra geldiğinde bir haftadır tasadan dolayı uyuyamadığını, işine konsantre olamadığını tabir etmiş, biyopsi daha sonrası boynunda yavaşça bir ağrı olduğunu lakin sıradan ağrı kesicilerle geçtiğini söylemişti.

Hastanın biyopsi kararı papiller tiroid kanseri kuşkusu olarak gelmişti . En kısa müddette ameliyat olması gerektiğini söyleyip tanıdığım deneyimli bir tiroid cerrahına gönderdim. Hasta 1 ay daha sonra ameliyat olmuştu. Patolojisi tanıyı teyit etmişti artık ne yapacaktı? Daha epey gençti, çocuk sahibi olmak istiyordu bunun mahzur olup olmayacağını soruyordu. Ona ameliyata ek olarak tedavi gayeli atom tedavisi vermemiz gerektiğini, atom tedavisinden aşikâr bir süre daha sonra hamile kalabileceğini , ömür uzunluğu tiroid ilacı kullanımı gerektiğini söz ettim. Radyoaktif iyot tedavisi için nükleer tıp kısmına yönlendirdim, atom tedavi daha sonrası ilaç ayarı için denetime çağırdım. Hasta 2 ay daha sonra atom tedavisi almış olarak geldi, atom tedavisinden daha sonra ağızdan tiroid ilacı başlandığını kendini artık fazlaca uygun hissettiğini ameliyat daha sonrası olan şişliğinin geçtiğini ve aldığı bir kaç kiloyu verdiğini söylemiş oldu. Bende takiplerini ömür uzunluğu aksatmaması gerektiğini tabir ettim.

Hasta 5 yıldır takiplerini aksatmıyor, aşikâr aralıklarla hormon denetimi, tiroid ultrasonografisi ve beden taraması yapıyoruz, ilacını hergün aç karınla almayı ihmal etmiyor. Hasta epey sağlıklı, keyifli, bu ortada sağlıklı bir kızı oldu. Tiroid kanseri tedavi edilebilen bir hastalıktır.

Yard. Doç. Dr. Fevzi Balkan

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı