TESK’ten çocuk emekçilere ait açıklama

Zeytin

Global Mod
Global Mod
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Lideri Bendevi Palandöken, çocuk personel sayısına ait açıklama yaptı. Palandöken, çocuk işçiliğinin, hakikat vakitte ve uygun kaideler sağlanarak, mesleksel eğitimle çıraklığa yönlendirilmesine yönelik çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

Türkiye ve dünyanın kanayan yarası olan çocuk işçiliğiyle uğraşın sürdüğünü vurgulayan Palandöken, “Çocukların eğitimden de çocukluğunu yaşamasından da yoksun kalmaması, uygun kaidelerde ve hakikat vakitte mesleksel eğitim alarak çıraklığa yönlendirilmesi için esnaf ve sanatkar topluluğu ve konfederasyon olarak projelerimizle epeyce değerli adımlar atmaya devam ediyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Esnafın yanında ve mesleksel eğitim okullarında iş öğrenen çırakların, çocuk personel değil öğrenci olduğunu belirten Palandöken, şunları kaydetti: “Devam etmekte olan İstihdam İçin Mesleksel Eğitim Projesi’nde (İMEP) de UNICEF ile olan projemizde de evvela çocuk emekçi ve çıraklık kavramlarının birbirinden farkı olduğu noktasında aile ve patronları bilinçlendirmeyi, sonrasındasında inançlı bir ortamda tüm önlemler alınarak çırakların mesleksel eğitime yönlendirilmesini amaçladık. Bugünün meslekleri çıraklarla süregelerek geleceğe aktarılacak. Biroldukça meslek, yetiştirilecek çırak bulunamaması niçiniyle, kaybolmaya yüz tuttu. Çocuk personellerin sayısı maalesef son senelerda kıymetli bir artış gösterdi. Bu artışa sebep olan en büyük gelişme pandemi devrinde artan geçim külfetleri oldu. Dünyada toplam 160 milyonu aşkın çocuk personel bulunuyor. Ülkemizde ise 700 binin üzerinde çocuk personel olduğu kestirim ediliyor. meğer biroldukca meslek, yetiştirecek çırak bulunamadığından ötürü, kayboldu ya da kaybolmak üzere. Bu öğrencilerin eğitimlerine devam ederken, bir yandan da usta-çırak alakası ortasında esnafımızın yanında geleceğe hazırlanması epeyce kıymetli.”

Okumaya devam et...