Teresa Niccoli: Meyve sineklerinden Alzheimer'a karşı mücadeleye

Suzan

New member
Meyve sineklerini kullanarak Alzheimer ve fronto-temporal demans (deyim yerindeyse Bruce Willis'i vuran hastalık) için bir tedavi arıyor. “İnsan hastalıklarıyla ilişkili genlerin %75'inin sineklerde karşılığı var.”

denir Teresa Niccoli, bu bir moleküler biyolog. Brescia eyaletindeki küçük bir köyden başlayarak bilimsel araştırmaların çatısına ulaştı. Proteinler üzerine yaptığı çalışmalar 2024 Nobel Kimya Ödülü'ne de ilham kaynağı oldu.

Tarih içinde tarih. Tam demans hastalığını araştırmaya başladığı sırada annesine teşhis konuldu.

Bugün Londra'da UCL'de çalışıyorSinirbilim alanında dünyanın en prestijli üniversitelerinden biri. Diğer iki araştırmacıyla birlikte ALS'nin altında yatan genetik mutasyonun toksisitesinin nedenini keşfetti ve fronto-temporal demans. 48 yaşında, iki yetişkin çocuk, onlarca, onlarca yayınlanmış makale. Yaşlanma alanında en çok alıntı yapılan incelemelerden biridir. Doğa Bilimleri bölümünden mezun oldu, ardından dünyanın en büyük sivil toplum kanser araştırma kuruluşu olan Cancer Research UK'de doktora yaptı. Doktorasının ardından Nobel Ödülü sahibi John Gurdon'un kurduğu Gurdon Enstitüsü'nde çalıştı. “Mümkün olan en iyi şekilde araştırma yapmayı öğrenmek için mükemmel bir yerdi.”

Ancak Niccoli bunu hatırlıyor Onu asıl şekillendiren şey İtalya'daki liseydi. «Brescia'daki deneysel bilim lisesine gittim. Çok ağır bir okul, saatlerce kimya ve fizik dersleri veriliyor. Bana çalışmayı öğretti ve beni araştırma dünyasına hazırladı. Cambridge'e vardığımda her şey yokuş aşağıydı.”

Güzel Zihinler

MIT dergisi tarafından ödüllendirilen 35 yaş altı İtalyan Claudia Cea: “Saç kadar ince ve esnek olan cihazım epilepsiyi kontrol edebilecek”

kaydeden Eleonora Chioda

29 Eylül 2024

Laboratuvarında fronto-temporal demans da dahil olmak üzere bazı demanslardan sorumlu genetik mutasyonlar üzerinde çalışıyor. «Nadir görülen bir hastalıktır (her insanın bu hastalığa yakalanma şansı %0,1'dir), ancak yıkıcıdır: nispeten genç yaşta, yaklaşık 54 yaşında kendini gösterir ve yaşam kalitesini tehlikeye atar. Bir gendeki (C9orf72) mutasyonun, belirli bir noktada beynin artık yok edemediği yapışkan proteinleri biriktirmeye başlayan nöronları neden öldürdüğünü anlamaya çalışıyoruz.”

Bu demansları durdurmaya çalışmanın iki yolu var: Biri gerçek bir tedavi bulmak. Diğeri ise bunu önlemenin bir yolunu bulmaktır. «Alzheimer 50 yaş civarında başlıyor ama belirtileri 85'e ulaşıyor ve bu noktada tedavilerin bir etki yaratması zorlaşıyor.”

Neden kullanılıyorlar? meyve sinekleri Alzheimer'ı incelemek için mi? «Ben bir basit ama güçlü organizma. Küçükler, yetiştirilmeleri kolay ve ucuzlar, hastalığı baştan sona incelememize olanak sağlıyorlar. Organları var, bununla yapılandırılmış bir beyinleri var beynimizle aynı tip hücrelertamamen farklı bir şekilde yapıldığı açıktır. Araştırmalarda yaygın olarak kullanılırlar ve Altı Nobel Ödülü sahibi tatarcıklar sayesinde keşiflerini zaten yaptı».

Güzel Zihinler

Teknoloji dünyasının en etkili filozoflarından Luciano Floridi: “Yapay zeka çağında bizler güzel kusurlarız”

kaydeden Eleonora Chioda

20 Ekim 2024

Tam olarak ne yapıyorsunuz? “İnsanlarda bu hastalıklara neden olanlara benzer şekilde genlerine spesifik mutasyonlar katıyoruz ve nöronların nasıl tepki verdiğini gözlemleyerek bu proteinler biriktiğinde neden öldüklerini anlamaya çalışıyoruz.”

Niccoli her zaman az çalışılan bir alanda temel araştırma yapmak istemiştir. “Alzheimer üzerinde çalışan her bilim insanına karşılık, kanser üzerinde çalışan dört bilim insanı var. Kanser için 7.000'den fazla klinik araştırma var, ancak bu hastalık için 200'den az klinik çalışma var.” Annesine teşhis konduğunda misyonu daha da derin bir anlam kazandı. “Bu deneyim, hastalığı her iki taraftan da görmemi ve hastaların ihtiyaçlarını anlamamı sağladı. Acı çekenler Annem Alzheimer'dan öldü.”

Acilen araştırmaya ihtiyaç var. Rakamlar endişe verici: Nüfusun ortalama yaşı arttıkça demans geliştirecek kişilerin sayısı da neredeyse aynı oranda artıyor. 2050'ye gelindiğinde 150 milyondan fazla insan bu hastalıktan muzdarip olacak Alzheimer. Nüfusun yaşlı olduğu ülkelerde halihazırda önde gelen ölüm nedenleri arasında yer alıyor: İngiltere'de bu bir ilk. Kadınları erkeklerden daha fazla etkiliyor ancak bu eğilim her iki cinsiyet için de artıyor. Araştırmalara olan ilginin de artacağını umuyorum. Çok uzak olmayan bir gelecekte Alzheimer için statinin eşdeğerini bulmak.”

Güzel Zihinler

Teknoloji dünyasının en etkili filozoflarından Luciano Floridi: “Yapay zeka çağında bizler güzel kusurlarız”

kaydeden Eleonora Chioda

20 Ekim 2024

Deneysel bilim lisesinden sonra Niccoli yurt dışına gider. “Araştırma yapmak istedim ve babam ayrılmamı önerdi: İngiliz üniversiteleri daha pratikti, çok daha fazla laboratuvar vardı, hatta o zamanlar ücretsizdi.” Teresa, Cambridge'deki ilk yılında 600 öğrenci arasında en iyi 20 öğrenci arasında yer aldı. “Ancak ilk dönem sözlükle dolaşıyordum.” Mezun olduktan sonra laboratuvarında doktorasını yaptı. Nobel Ödülü sahibi Paul Nurse. “Ben oradayken ödülü kazandı. Bir sabah patronum biraz şaşırmış bir halde yanıma geldi ve bana “Nobel'i kazandım” dedi.

Daha sonra şaşırtıcı bir şekilde 3 yıllık araştırmanın ardından anne olmaya ara verir. «Herkes bana asla geri dönmeyeceğimi, çok çalışmam gerektiğini söyledi ama durum böyle değildi. Çocuklarımı büyüterek 5 harika yıl geçirdim, yüksek lisans yaptım ve doğru zamanda geri döndüm.”

Kadın olarak ayrımcılığa maruz kaldınız mı?

«Hayır, sinir bilimi alanında çok sayıda kadın var. Daha fazla sayıda giriyorlar ama hiyerarşik merdivende yukarı çıktıkça daha çok kadın düşüyor. Ancak bu bir ayrımcılık meselesi değildir. Araştırma riskli bir iştir, sözleşmeler üç yıllıktır, geleceğin nasıl olacağını asla bilemezsiniz, sürekli fon bulmanız gerekir, sinir bozucudur. Ve sonra çocukların bakımı hâlâ kadınların omuzlarında. Ve böylece iki kez eve, laboratuvara koşuyorsunuz. Seyahat edemiyorsun, toplantılara gitmiyorsun, gelmiyorsun.”

Sizin için fark yaratan ne oldu? «Her zaman işbirliğinin rekabete tercih edildiği ortamlarda yaşadım. Araştırma dünyasında durum çoğu zaman böyle değildir. Atölyelerde patronlar rekabeti artırmak için iki kişiyi aynı projeye koyuyor ve bu da ortamı berbat hale getiriyor. Benim başıma gelmedi. Sonra başarısızlığa karşı dayanıklılık teması var. Deneyler çok fazla çalışmayı, laboratuvarda saatlerce çalışmayı gerektirir ve çoğu başarısız olur. Sadece bu değil. Fon aradığınızda genellikle size hayır derler. Daha sonra yayınlar var. 5 yıl boyunca bir deney üzerinde çalışıyorsunuz, makalenizi yazıp bilimsel bir dergiye gönderiyorsunuz, 4 bilim insanı bunu okuyor ve size acımasızca diyor ki: hayır, bu iyi değil, işe yaramıyor ve cevap vermeniz gerekiyor. Ve tekrar duyuyorsunuz: hayır, hayır, hayır. Devam etmeye alışmalısın.”

Güzel Zihinler

BM'den Avrupa Bankası'na Fosca D'Incau, kadınların geleceğini değiştirmek için: “Cinsiyet eşitliğini Fas'ın kalbine getiriyorum”

kaydeden Eleonora Chioda

03 Kasım 2024

Hikayeniz ne öğretiyor?

“İLE acele etme. Deneyim biriktirmeye, kaygıya ve pek de iyimser olmayan bir hayat görüşüne takıntılı genç insanlar görüyorum. Dünya değişiyor. İşe dönen anneler çok takdir edilir, organize olurlar, sonuç alma eğilimindedirler, farklı bir çalışma tarzları vardır. Ve araştırma dünyasında gerçek yabancılar onlar.”

Demansı yenebilecek miyiz? “Evet. Oraya varacağız. Gece gündüz bunun üzerinde çalışıyoruz. Ama Bugün ihtiyaç duyulduğunda işitme cihazı takmak gibi küçük ve neredeyse sıradan önlemlerle riski zaten %45 oranında azaltabiliyoruz.».

Lancet (https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(24)01296-0/fulltext)

Lancet (https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(24)01296-0/fulltext)

Ve eğer bu hedefe ulaşırsak, bu aynı zamanda yetkinliği ve cesaretiyle araştırmayı daha da ileri götüren Teresa Niccoli gibi bilim adamlarının sayesinde olacaktır. O halde Teresa, aynı zamanda inanılmaz bir samimiyetle sizi etkileyen kadınlardan biri. Ama bu başka bir hikaye.

Güzel Zihinler

BM'den Avrupa Bankası'na Fosca D'Incau, kadınların geleceğini değiştirmek için: “Cinsiyet eşitliğini Fas'ın kalbine getiriyorum”

kaydeden Eleonora Chioda

03 Kasım 2024