Tedavi olma ümidiyle Fransa’ya giden Gürcü bayan ortada kalınca havaalanına sığındı

erkan_623

New member
Gürcistan’da 10 yıl evvel evlenip, hekimlerin riskli görmesine karşın gebe kalan Martkophlishvili, doğum yaparken rahatsızlık geçirerek engelli kaldı. Yürüyemeyen, ellerinin kuvvetini yitiren ve konuşma yetisi bozulan bayan pürüzü sebebiyle eşi tarafınca terk edildi. Çocuğunu annesine emanet ederek Fransa’ya gelen Martkophlishvili yaptığı açıklamada, evvel Türkiye’de özel bir hastaneye tedavi müracaatında bulunduğunu söylemiş oldu. Hastanedeki hekimler tarafınca “ameliyatla kesin iyileşeceği” söylenen Martkophlishvili, ameliyat fiyatının yüksek olması niçiniyle Türkiye’de ameliyat olamadığını söz etti.

KENDİSİNİ KARŞILAYAN OLMADI

İnternet üzerinden Fransa’da yaşayan bir Gürcistan vatandaşı ile tanıştığını ve kendisine “Fransa’ya gel, burada seni tedavi ettirelim, biz bakarız” demesi üzerine Fransa’ya geldiğini söyleyen Martkophlishvili, havaalanında kimsenin kendisini karşılamadığını belirtti. Martkophlishvili, “Beni almaya gelmediler, saatlerce ağladım. daha sonra iki Gürcü genç benim ağlamamı duymuş ve konuşmalarımdan dilimi anlamış. Bana gelip yardım etmek istediler” dedi. Gençlerin bakmak için kendisini evvel meskene götürdüğünü lakin çabucak sonrasında meskende yer olmadığı nedeni öne sürülerek otomobilde kalmasını istediklerini tabir eden Martkophlishvili, “Çok soğuktu, fazlaca da tehlikeliydi, korkuyordum. Üzerimde bir battaniye vardı” dedi. Bir hafta boyunca araçta yaşadığını kaydeden engelli bayan, ondan sonrasında gençlerin kendisine bakamayacağını söyleyerek inançlı ve sıcak olduğu sebebi öne sürülerek kendisini havalimanına bıraktıkların belirtti. Kendisini havaalanına bırakan Gürcü gençlere bir daha de epey minnettar olduğunu tabir eden Martkophlishvili, gençler yardımıyla iltica talebinde bulunabildiğini söylemiş oldu.

41 GÜNDÜR HAVAALANINDA HAYAT UĞRAŞI

Havaalanında yaşamaya başlayan Martkophlishvili, “Fransa toplumsal hizmetleri, 3 günde bir yemek getiriyor. Ona da şükürler olsun. Birden fazla gece aç yatıyorum, birileri yardım ederse yemek yiyebiliyorum” dedi. Toplumsal hizmetlerin konaklama kelamı verdiğini, fakat 41 gündür hala havaalanında yaşadığını belirten engelli bayan, havaalanında yaşamanın zorluklarını anlattı. Martkophlishvili, “Bazı vakit içinder evsiz erkekler geliyor, karşıma çıkıyor, korkuyorum. Bir yere gidemiyorum, havaalanının küçük bir köşesi var lavaboya da yakın, oradan ayrılamıyorum” sözlerini kullandı. Lavaboya yalnız gidemediğini söyleyen Martkophlishvili, “Biri var ise rica ediyorum, beni lavaboya kadar gdolayıyorlar, yoksa öylece beklemek zorunda kalıyorum” açıklamasını yaptı.

TEK İSTEĞİM TEDAVİ OLMAK

En büyük hayalinin Fransa’da tedavi olup tekrar yürüyebilmek ve Gürcistan’a dönüp 9 yaşındaki oğluna bakabilmek olduğunu söz eden Martkophlishvili, elinde kalan son 50 euro’yu havaalanında tanıştığı bir Gürcü kıza emanet ederek oğluna gönderdiğini lisana getirdi. Martkophlishvili, “Oğlum annemle kalıyor, maddi durumumuz epey berbat, okuldan para istemişler ancak veremeyeceğimizden ötürü oğlum anneannesine okulu bırakacağını ancak bana bildirmeyeceğini söylemiş. Bunu duyar duymaz o kadar üzüldüm ki, elimdeki son yemek paramı oğluma bir Gürcü bayan vesilesiyle gönderdim. Kıza güvendim zira o kız benim halimden anladı. Nitekim de oğluma ulaştırdı” dedi.

6 LİSAN BİLİYORDUM

Türkçe, Rusça, İngilizce ve Gürcüce konuşabilen engelli bayan, konuştuğu iki lisan daha olduğunu lakin geçirdiği birinci ameliyat daha sonrası bu lisanları unuttuğunu lisana getirdi. Aşı olamadığını söz eden Martkophlishvili, havaalanındaki yoğunluk niçiniyle daima risk altında olduğunu kaydetti. Yetkililer yahut gönüllülerden yardım bekleyen Martkophlishvili, tedavi olup yine sıhhatine kavuşmak, Gürcistan’a oğlunun yanına sağlıklı biçimde dönmek için yardım elinin uzatılmasını bekliyor.

KAYNAK: İHA