Tecnosofia, felsefe ve teknoloji arasındaki masa tenisi

Suzan

New member
Bir pinpon masasının her iki tarafında bir filozof ve bir teknoloji uzmanı, günümüzün ve geleceğin büyük zorluklarına olası sosyo-teknik çözümler haline gelecek darbe üstüne fikir alışverişinde bulunuyor. Bu TeknozofiTeorik felsefeci Maurizio Ferraris ile Torino Politeknik Üniversitesi’nin mühendisi ve rektörü Guido Saracco’nun yazdığı, Laterza tarafından yayınlanan ve 27 Eylül’de İtalyan Teknoloji Haftası’nın açılış etkinliğinde sunulacak olan kitap. İki yazardan bizim için yeniden işleri karıştırmalarını istedik.

Saracco. Maurizio, ismine layık bir teknoloji bilimi için en büyük zorluk iklim değişikliğidir. Bununla yüzleşmek için radikalizme ihtiyacımız var. Maliyeti düşen yenilenebilir enerjiyi inançla kucaklayalım, nostalji olmadan sıfır emisyonlu mobiliteyi benimseyelim, hem endüstriyel hem de tarımsal yerel üretim ekosistemlerine daha düşük etkiyle ve döngüsel ekonomi ilkelerine bağlı kalarak geri dönelim. Örneğin, kitabımızda detaylı olarak söylediğimiz gibi, sera etkisi üzerindeki antropik etkinin %30’undan fazlasından tek başına sorumlu olan gıda sisteminden başlayalım: sağlıklı, sürdürülebilir, sıfır kilometre ve sağlık dostu bir gıda sistemine ihtiyacımız var. hem toprağın hem de insanların.

Olay

İtalyan Teknoloji Haftası 2023, Sam Altman (OpenAI) ve Brian Chesky’nin (Airbnb) konuk olacağı teknoloji konferansına nasıl katılabilirsiniz?

kaydeden Pier Luigi Pisa

05 Eylül 2023

Ferrari’ler. Evet, unutmadan, bu alanda ölümcül kafa karışıklıklarından kaçınılmalıdır. Aslında mesele, sık sık söylendiği gibi “gezegeni kurtarmak” meselesi değil, çünkü gezegen, muhtemelen kendi hatası nedeniyle türümüzün nesli tükendiğinde bile çok iyi durumda olacak. Dünyadaki bir canlı türünün ortalama ömrü 5 milyon yıl iken, sadece 300.000 yıldır var olan insan türünün yok olma riskinden bahsettiğimiz her şeyi anlatıyor! Bunun yerine, insani yaşam biçiminin ve dolayısıyla bizimkiyle uyumlu ve çoğu zaman hayatta kalmamız için vazgeçilmez olan diğer birçok yaşam biçiminin gelişmesine elverişli çevreyi koruma sorunudur.

Saracco. Bunların hepsi, yapay zekanın, insanları ve toplulukları etkileyen binlerce etik çıkarımla, birçok teknolojinin etkinliğini çapraz olarak artırabileceği bir senaryoda. İşte bu nedenle Politeknik’te mühendislerin eğitiminde ve araştırma stratejilerimizin tanımlanmasında küçük, büyük bir devrim yaptık. havuz hatta yarım düzinesini işe alan insan ve toplum bilim adamlarının sayısı. Ve sizlerle birlikte, hümanizm ve teknoloji arasındaki vazgeçilmez entegrasyona tam olarak yanıt vermek üzere Üniversite ve Politeknik’i birleştiren bir merkez olan “Scienza Nuova”yı kurduk.

Ferrari’ler. Evet, “hümanizm” ile “teknoloji”nin aynı gerçekliğin iki yüzü olduğunu unutmamalıyız. Doğa durumundaki insan, ilerlemenin yozlaştırdığı mükemmel bir varlık değildir. Özellikle uyumsuz bir hayvandır ve bu nedenle protezlere ve teknolojik korumaya ihtiyaç duyar. Bu senaryoda, asıl büyük tehdit, bir teknolojinin insanlardan daha güçlü hale gelip iktidarı ele geçireceği hipotezi olan Tekillik değil, Gezegeni dolduran muazzam miktardaki insanda, kötüye kullanılan gevşek kıymıkların olasılığı olan Çokluktur. giderek karmaşıklaşan bir teknik katlanarak artıyor.

ITW23’e Doğru

OGR laboratuvarında teknolojinin yaratıcılıkla buluştuğu İtalyan Teknoloji Haftası ile

Massimo Lapucci tarafından*

16 Eylül 2023

Saracco. Aslında her hareketimizin gelecek nesillere yansıması var, önümüze bakmamız lazım. Bu düzeyde şunları yapmak gerekiyor: 1. Bizim gibi gelişmiş ülkelerde ağır darbe alan doğum oranlarındaki düşüşle mücadele etmek; 2. Mümkün olduğu kadar çok insana mümkün olduğu kadar çok eğitim ve bilişsel araç verin. İlk olarak ülkemizde kaliteli göçün teşvik edilmesi, bizim tarafımızdan uzmanlaşmaya hazır insanların oluşması ve bunun sonucunda iş bulmasını sağlamak için her şeyi yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Aksi takdirde sadece emeklilik sistemi değil, genel olarak ekonomi çökecektir.

Ferrari’ler. Bizden sonra gelenlerin korunması şarttır. Mirasçılarımızın vereceği kararlara gelince, her tahmin bir kumardır ve kısmen de keyfidir, çünkü her nesil kendini ister ve kendisinden önceki nesillerden çok farklıdır. Bu soruna bir akademisyen olarak değil (bu benim alanım değil) katılımcı bir gözlemci olarak bakmam gerekiyorsa iyimserim: genel olarak gençler bana, örneğin benim neslimden daha akıllı ve daha sorumlu görünüyor. öyleydi ve bu beni umutlandırıyor.

ITW23’e Doğru

Yapay zekayı yönetmek Avrupa’nın görevi

yazan Brando Benifei*

20 Eylül 2023