Tasarruf ısrarı can aldı

semaver

Active member
Tasarruf ısrarı can aldı Cumhuriyet’in gündeme getirdiği, bakanlığın tasarruf edildiği nedeni öne sürülerek uygulanmasında ısrarcı olduğu yaz saati uygulaması niçiniyle bilhassa Türkiye’nin batı bölümlerinde milyonlarca öğrenci hava aydınlanmadan, karanlıkta meskenden çıkmak ve hatta derslere girmek zorunda kalıyor. Evvelki gün yaşanan bir trafik kazası ise uygulamanın problemli yapısını bir daha tartışmaya açtı. İstanbul Başakşehir’deki TOKİ Kayaşehir Mevlana İlkokulu 4. sınıf öğrencisi İbrahim Arda Oruç ve onu okula bırakmak üzere eşlik eden annesi, okulun önünde trafik kazası geçirdi. Bir aracın çarpması kararı Oruç hayatını yitirirken annesi ise yaralandı.

‘MECBURİYETİN FATURASI’

Cumhuriyet’e konuşan Eğitim-İş Genel Lideri Kadem Özbay, Oruç ve annesine çarpan aracın şoförünün birinci tabirinde “Karanlıktı, görmedim” söylemiş olduğinin sav edildiğine işaret etti. Daha evvel “Karanlık ötürüsıyla çocukların inançlı ulaşımını riske atıyorsunuz” ihtarında bulunduklarını anımsatan Özbay, “Türkiye’yi bir Arap ülkesine çevirme hevesi, tüm bu bilimsel ikazları bastırdı. Arda’nın vefatıyla sonuçlanan trafik kazasındaki şoförün ‘Karanlıktı, görmedim’ dediği sav edilen birinci söz bile kör, ışıksız sabahlarda insanları yollara düşmeye mecbur bırakmanın faturasını göstermiştir” dedi.

‘İKİLİ EĞİTİM GARABETİ’

Okulun, 2 bin 400’ü aşkın öğrencisinin bulunması niçiniyle ikili eğitim yaptığını ve bu niçinle öğrencilerin bir kısmının karanlıkta derse girdiğini, bir kısmının ise karanlıkta dersten çıktığını söyleyen Özbay, kazanın gerçekleştiği yolda trafik ışıklarının okulun bahçesinde olduğunu, halbuki ışığın okul girişindilk evvel olması, okul yoluna sürat tümseği ve yayalar için üstgeçit yapılması gerektiğini vurguladı. Özbay, “Bu kaçıncı kaza? Daha kaç can gitmeli? Kalıcı yaz saati saçmalığından, tekli eğitim garabetinden vazgeçilmesi için daha kaç ailenin yüreği yanmalı? Sabah güneşimizi bile çalan iktidarın bu kazadaki sorumluluğunun altını yeniden çiziyor, küçük yavrumuz Arda’nın ailesine, sevenlerine ve öğretmenlerine sabırlar diliyoruz” sözlerini kullandı.