Tarihte bugün… Ay’ın akabinde Anıtkabir ziyareti

Suzan

New member
Bu ziyaretin fazlaca kıymetli bir ayrıntısı vardı. Apollo 11 ‘in yazılımın takımında bir Türk, Arsev Eraslan çalışıyordu. Arsev Eraslan, Apollo 11’in Dünya’ya dönüşünü sağlayan programı yazan kişiydi. Arsev Eraslan’ın babası Necdet Eraslan ise Türkiye Cumhuriyeti’nin birinci mühendis adayı olarak Atatürk tarafınca Fransa’ya gönderilmişti. Necdet Eraslan, kendini yetiştirdi dünya çapında mühendis oldu. NASA’da vazife yaptı ve kendinden daha sonra oğlunun yetişmesini sağaldı. Oğlu Arsev Eraslan, insanlık tarihinde kıymetli bir gelişmeye imza atmış oldu.

Necdet Eraslan ve oğlu Arsev Eraslan hakkında ayrıntılar;

Necdet Eraslan, Türkiye Cumhuriyeti’nin birinci mühendis adayı olarak Atatürk tarafınca Fransa’ya gönderildi. Burada Ulusal Havacılık Yüksek Okulu’ndan mezun olan Necdet Eraslan, Türkiye’ye dönüp 1930-37 yılları içinde Eskişehir ve Kayseri uçak fabrikalarında havacılık mühendisi olarak bakılırsav yaptı. Akabinde bir daha Atatürk’ün isteğiyle roket eğitimi almak için 1937’de ABD’ye gitti. Roket eğitiminin yanı sıra Türkiye’nin ABD’den satın aldığı uçakları ve motorları inceledi. CALTECH’te eğitim veren Necdet Eraslan, ABD tarafınca aldığı öğretim vazifelisi teklifini ‘’Atatürk’ün ülkesinde yapmam gereken işler var’’ diyerek reddetti. yenidendan Türkiye’ye dönen Necdet Eraslan, Türkiye’deki birinci dizel motorları üretti, köylere elektrik ulaştırmak için su türbinleri icat etti ve üniversitelerde dersler verdi. 1963 yılında ise NASA’dan teklif aldı. Bu teklifi kabul eden Necdet Eraslan, Apollo 11 projesi için projede nazaranv alacak işçileri eğitti. Bu öğrencilerin hepsi Apollo 11 projesinde çalıştı. Yani Necdet Eraslan da Ay’a gidilmesine dolaylı olarak katkı sağladı. 24 adet kitap yazdı, motor ateşlemesi konusunda çalışmalar yaptı, TÜBİTAK’ın kurulmasının fikir babası oldu ve Türkiye Cumhuriyeti’nin birinci uçak mühendisi olarak tarihe geçti.

Arsev Eraslan 24 Ocak 1937’de doğdu. Almanya’da eğitim alan Arsev Eraslan, 1959’da doktora için ABD’ye gitti. Burada North Carolina State University’de uzay ve havacılık kısmında doktora yaptı. Doktorasından daha sonra Türkiye’ye dönmek için hazırlık yaparken NASA’dan Apollo 11 projesinde çalışması için teklif aldı. NASA için epey kritik bir isim olan Eraslan, ABD ismine saklı projelerde yer alabilmesi için aldığı ABD vatandaşlığı teklifini şöyleki anlattı; ”NASA 1965’te Apollo 11 projesine beni aldı. O devirde park cezası yediğim için diplomamı bile alamıyordum. Pasaportum geçmiş, vizem bitmişti. Çok zımnî projelere katılmam için ABD vatandaş formunu doldurmamı istediler. ‘Doldurmam’ dedim, ikna edemediler. Sonunda, ‘ABD ile Türkiye içinde bir savaş çıkarsa hangi tarafa gideceksin?’ dediler. Ben de, ‘ABD’yi seviyorum fakat Türkiye vatanım’ dedim. Bana bir mektup yazdırdılar. Mektupta, ‘ABD’yi de, Türkiye’yi de epey seviyorum, şayet ABD ile bir savaş çıkarsa 24 saat ortasında hangi tarafa sadakatli olacağımı bildireceğim’ diye yazdım. Bu formüle ikna oldular ve çalışma müsaadesi verdiler. bu biçimde bir uygulama birinci defa yapıldı. NASA, ‘Bu adam bize şart’ dediği için oldu. Zira yazılım programı yapan yoktu o sıralarda. ABD vatandaşı olsam dedelerim mezarında karşıt dönerdi.”

1965’te Apollo 11 projesi için çalışmaya başlayan Arsev Eraslan, projenin yazılım misyonunu üstlendi. misyonu epeyce kritikti. Apollo 11’de yer alan astronotların (Neil Armstrong, Michael Collins ve Edwin Aldrin) Ay’a iniş yaptıktan daha sonra yenidendan Dünya’ya dönebilmelerini sağlayan yazılımı tek başına geliştirdi.

Nasuh Bektaş