Tansu Çiller’den ‘dönemin Genelkurmay Lideri’ne iş birliği teklifinde bulunduğu’ argümanına karşılık

semaver

Active member
Tansu Çiller’den ‘dönemin Genelkurmay Lideri’ne iş birliği teklifinde bulunduğu’ argümanına karşılık Tansu Çiller’in Başbakan Yardımcısı olarak misyon yaptığı ’28 Şubat’ süreci devrinde vaktin Genelkurmay Liderine koalisyon ortağı olan Refah Partisi’nin bertaraf edilmesine yönelik iş birliği teklifinde bulunduğu ve bu istikamette dayanak istediğine ait argümanda bulunulmuştu.

Çiller’in avukatı Salih Çelen, yaptığı yazılı açıklamada argümanların gerçeği yansıtmadığını belirterek, şu sözleri kullandı:

“Emekli bir subayımızın bir medya kuruluşunda yer alan mülakatındaki, müvekkilim Tansu Çiller’in 28 Şubat sürecinde Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı olarak bakılırsav yaptığı Refahyol Koalisyon Hükümeti devrinde, vaktin Genelkurmay Liderine koalisyon ortağı olan Refah Partisi’nin bertaraf edilmesine yönelik iş birliği teklifinde bulunduğu ve bu tarafta takviye istediğine ait tezler külliyen gerçek dışıdır. Kamuoyunun bilgisine hürmetle sunulur.”

NE OLMUŞTU?

Sözcü gazetesi müellifi Ruhat Mengü’nün 28 Şubat’a dair konuştuğu emekli Albay Alican Türk “Tansu Çiller’in periyodun Genelkurmay Lideri Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı’ya giderek ‘Bana takviye verin Refah’ı birlikte bertaraf edelim” dediği’ tezlerini doğrulamıştı.

“Evet bunu ben de o periyotta çeşitli kaynaklardan duydum çabucak sonrasında gazetelerden ve Çiller’in Danışmanı Sayın Mehmet Bican’ın yapıtından da okudum.” diyen Türk, “daha sonra Çiller ‘Bu konuşmayı yapmamış olalım” dediğinde Karadayı, “Bu konuşmayı yaptıysak bizim zabıtlarımıza geçmiştir’ yanıtını vermiş. aslına bakarsan Karadayı ‘TSK’nın siyaset haricinde kalması için her çabayı göstereceğini’ sık sık vurguluyordu. Batı Çalışma Kümesi’nin kuruluşunun duyurulduğu görüşmede da ‘TSK’nın irtica çabasında siyaset yoktur, orduyu siyaset haricinde tutmak için ne gerekiyorsa yapılmaktadır’ denmişti, kamuoyunda biroldukça kere deklare edildi” diye konuşmuştu.