Tahıl ve bitkisel eserlerde yüzde 10,4 artış bekleniyor

Zeytin

Global Mod
Global Mod
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafınca yayımlanan bitkisel üretim birinci kestirimi bilgilerine nazaran, Türkiye’de tahıl ve öteki bitkisel eserlerde üretim bundan evvelki yıla nazaran yüzde 10.4 artacak.

Üretimin sebzelerde yüzde 1 azalacağı varsayım edilirken, meyveler içecek ve baharat bitkilerinde yüzde 4.6 artacağı öngörülüyor.

Verilere bakılırsa tahıllar ve öteki bitkisel mamüllerin üretimi geçen yıla göre yüzde 10.4 artarak 68.2 milyon tona yükseleceği öngörülüyor.

Tahıllar içinde en büyük hisseye sahip olan buğday üretiminin yüzde 10.5 artarak 19.5 milyon ton, msıır üretiminin yüzde 3.7 artarak 7 milyon ton, arpa üretiminin yüzde 47.8 oranında artarak 8.5 milyon ton olacağı varsayım ediliyor.

Sebze üretiminin ise bu yıl yüzde 1 düşüşle yaklaşık 31.4 milyon tona gerileyeceği öngörüldü. Sebzeler kümesinin kıymetli mamüllerinden hıyarda yüzde 2,9, havuçta yüzde 19,9, beyaz lahanada yüzde 17,2 oranında artış olurken, domateste yüzde 2,3, karpuzda yüzde 3,9, kuru soğanda yüzde 6 oranında azalış olacağı varsayım edildi.

Meyveler, içecek ve baharat bitkileri üretim ölçüsünün 2022 yılında bundan evvelki yıla nazaran yüzde 4,6 oranında artarak yaklaşık 26,1 milyon ton olacağı varsayım edildi. Meyveler ortasında kıymetli mamüllerin üretim ölçülerine bakıldığında, bundan evvelki yıla bakılırsa elmada yüze 4,5, üzümde yüze 15,8, şeftali ve nektarin toplamında yüzde 6,7, kirazda yüzde 14,8, çilekte yüzde 5,5, zeytinde yüzde 0,7 oranında artış olacağı öngörüldü.

Okumaya devam et...