Süs bitkileri üreticilerinden KDV indirimi talebi

Zeytin

Global Mod
Global Mod
Süs bitkileri üreticileri, girdi maliyetlerinde düşüş ve üretim artışı için bölümde KDV oranın yüzde 8’e düşürülmesi talebinde bulundu.

COVID-19 salgınıyla çaba önlemleri kapsamında 31 Temmuz 2020 tarihindeki Cumhurbaşkanı sonucu ile süs bitkilerinde KDV süreksiz olarak yüzde 8’e indirilmişti. Bu düzenleme 30 Eylül 2021 tarihinde sona ermiş, KDV’nin bir daha yüzde 18 olarak uygulanmasına başlanmıştı.

Dala ait değerlendirmelerde bulunan Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği (SÜSBİR) İdare Konseyi Lideri Savaş Akcan, süs bitkileri dalının bitkisel üretim ortasında kıymetli bir yere sahip olduğunu ve yüksek katma bedel ürettiğini söylemiş oldu.

Türkiye’de yaklaşık 54 bin dekar alanda süs bitkisi üretimi yapıldığına işaret eden Akcan, kesimin dış ticaret hacminin 2021’de yaklaşık 170 milyon dolar olarak gerçekleştiğini, 72 milyon dolarlık dış ticaret ziyadesiyle ihracatçı bir dal olduğunu kaydetti.

Akcan, süs bitkileri alanında bayan istihdamının fazlalığına da dikkati çekerek, “İstihdama katkımız yaklaşık olarak, direkt 100 bin, dolaylı 500 bin kişidir. Süs bitkileri peyzaj, inşaat, tohumculuk, nakliye, plastik üzere bir fazlaca dalı de dayanaklar pozisyondadır.” diye konuştu.

“Sektöre KDV’de negatif ayrımcılık yapılıyor”

Yeşil Mutabakat hareket planlarında yer alan etraf kirliliği ile savaş ve karbon emisyonunun azaltılması için süs bitkileri kesimine muhtaçlık duyulduğunun altını çizen Akcan, şu değerlendirmede bulundu: “Tam da bu noktada dalın besin kadar değerli olduğunu üretimi ve ihracatı artırmak için KDV indirimi başta olmak üzere desteklemeye muhtaçlığı olduğunu söylemek yanlış olmaz. Tohum, fide, fidan üzere süs bitkileri de hem de çoğaltım malzemesi olarak değerlendirilmiş ve mevzuatı Tohumculuk Kanunu ile düzenlenmiştir. birebir vakitte Tohumculuk Kanunu kapsamında yer alan tüm çoğaltım gereçlerinde (tohum, fide, fidan) KDV oranları yüzde 1 ile yüzde 8 içinde değişirken, süs bitkilerinde KDV yüzde 18’dir. Burada dala negatif bir ayrımcılık yapılmaktadır. KDV’nin sadeleştirilmesi istikametinde yapılan çalışmalarda süs bitkileri kesiminin de bir daha değerlendirilmesini bekliyoruz. Süs bitkileri bölümünde KDV oranının yüzde 8’e düşmesi girdi maliyetlerinde düşüş sağlayacak ve üretimi artıracaktır. İç pazarın hareketlenmesiyle nitelikli katma bedelli eser ihracatının da önü açılacaktır. Üretimi artırmak için öncelikli beklentimiz KDV’nin yüzde 8’e düşürülmesi.”

KDV’nin yüzde 8’e düşürülmesiyle üretim artacağı için hem kesim ortasındaki birebir vakitte bağlı kesimlerde istihdamın da artacağını belirten Akcan, tohumculuk bölümünün üretim kolları ile eser kümeleri içindeki haksız rekabetin önlenmesinin de sağlanacağını söz etti.

Okumaya devam et...