Sputnik V aşısının özellikleri neler? Mutasyona karşı etkili mi?

celikci

New member
Sputnik V aşısının özellikleri neler? Mutasyona karşı etkili mi?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sinovac ve BioNTech aşısının ardından Sputnik V aşısının da Türkiye’de kullanılacağını duyurdu. Sputnik V aşısı yapılan açıklamalara göre dünyada bulunan ilk koronavirüs aşısı ancak birçok uluslararası sağlık kuruluşu aşıyla ilgili araştırmalarını sürdürüyor. Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Balık, Sputnik V aşısı hakkında bilinmeyenleri anlattı. “AŞI PEK ÇOK ÜLKE TARAFINDAN ONAYLANDI”Prof. Dr. İsmail Balık şu ifadeleri kullandı, “Sputnik üretildiği ülkede, ilk kullanım izni alıp kullanıma giren aşılardan bir tanesiydi. Ama Rusya faz-3 çalışmalarını ön sonuçlarını geç yayınladığı için bu durum Avrupa ülkeleri tarafından ticari ve politik nedenlerle bahane edildi. Rusya şeffaf olmamakla suçlandı. Aşı ile ilgili soru işareti doğuracak şekilde davranıldı. Türkiye de beklemeyi tercih etti. Geldiğimiz noktada ise aşı pek çok ülke tarafından onaylandı. Ve başta Rusya'da olmak üzere en yaygın kullanılan aşılardan bir tanesi. “BAŞARISI SOMUT OLARAK DA GÖSTERİLMİŞ OLDU”Lancet dergisinde aşının faz-3 verileri yayınlandı, başarısı somut olarak da gösterilmiş oldu. Lancet'te yayımlanan faz-3 sonuçlarına göre, aşı 16 bin 501 sağlıklı erişkin gönüllüde denendi ve 5 bin 746 plasebo grubunda yer aldı. Bu çalışmaya göre, aşı ve plasebo grubunda yer alan gönüllülerde ciddi yan etki saptanmadı ve aşı güvenli bulundu. Fiyatının da ucuz olması nedeniyle tüm dünyada tavır değişikliği oluştu diye düşünüyorum. “BUNDAN HEM TÜRKİYE HEM RUSYA EKONOMİK KAZANÇ SAĞLAYACAK”Dünyada çok ciddi bir aşı ihtiyacı var ama bunu hızla karşılayabilecek üretim kapasitesi yok. Belli başlı aşı üreticisi ülkelere Türkiye gibi potansiyeli olan başka ülkelerin de üretim desteği ile katkı vermesi çok yerinde olacaktır. Bu tip teknoloji paylaşımı hem bunu yapan Batı ülkelerine örnek olacak hem de bizim yerli ilaç sanayimize, hızla aşı üretebilme kapasitesi kazandıracak. Bundan hem Türkiye hem Rusya ekonomik kazanç sağlayacak. “AŞI GİDERİMİZDE AZALMAYA DA ETKİ YAPACAKTIR”Muhtemelen ihtiyacımızın fazlası aşıyı Rusya ile birlikte diğer ülkelere satma şansına sahip olabileceğiz. Bu aşı tipi, çok hızla üretimi yapılabilen ve düşük maliyetli aşı tiplerinden olduğu için aşı giderimizde azalmaya da etki yapacaktır. En önemlisi de aşı tedarikinde ciddi sorunlar yaşanan bu süreçte bizim de aşı çeşitliliğimizi artırmak, salgından en erken çıkan ülkelerden biri olma imkanını sağlayacaktır. “VARYANT VİRÜSLERE KARŞI ETKİLİ OLDUĞUNU KANITLAMIŞ”İngiliz varyantına karşı etkili bir aşı. Bu kapsamda, her ne kadar Sputnik V'in diğer varyant virüslere karşı etkili olduğunu kanıtlamış bilimsel veri olmasa da aşının Covid-19'un ölümcül etkilerini önleyebileceği öngörülebilir.

ALINTIDIR