Soru sorarken göz yaşlarını tutamayan Afgan gazeteci: İki sefer kırbaçlandım

Serkankutlu

Global Mod
Global Mod
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in Afganistan’daki son durumla ilgili değerlendirmeler yaptığı basın toplantısının soru yanıt kısmında ağlayarak sorduğu soru ve “Lüften Taliban’ı tanımayın” kelamlarıyla damga vuran Afgan gazeteci Lailuma Sadid, CNN Türk canlı yayınına katıldı.

Sadid niye bu çıkışı yaptığını ise kendi hayatından örneklerle anlattı. 1997 yılında iki Taliban baştayken iki sefer kırbaçlandığını aktaran Sadid, şunları söyled:

“Çünkü onlar insan haklarına, bayan haklarına hürmet göstermeyecekler. Bayanlara hiç bir alan tanımayacaklar. Bir bayan olarak Taliban rejimi baştayken Afganistan’da 1997’de iki sefer kırbaçlandım. Ben bunların bir daha yaşanmasını istemiyorum. Oradaki halkın, yeni jenerasyonun bunları yeniden yaşamasını istemiyorum. Zira ben bunu hiç atlatamadım.”

NE DEMİŞTİ

Genel Sekereter Jens Stoltenberg’in düzenlediği basın toplantısına Afgan gazeteci Lailuma Sadid şu kelamlarıyla damga vurmuştu:

Size şunu sormak istiyorum. Bilhassa de Afganistan’daki NATO varlığıyla ilgili. NATO yalnızca Amerika’dan ibaret değil. Sizce, NATO’nun aldığı karar yanlış mıydı? Buna nasıl yanıt verirsiniz?

20 yıl ne manaya geliyor? NATO 20 yıl boyunca Afganistan’daydı. Bu nasıl mümkün olabilir? Medeniyetin beşiği olarak geçen ABD ve AB, faşizm ve emperyalizmle çaba edemediler.

NATO ve AB büyük bir yapıydı ve buna karşın Taliban’a karşı bir müdafaa yapamadılar. Artık 20 yıl daha sonra hiç bir şey yapmadan çıkıyorsunuz.

Bir bayan olarak şunu da sormak istiyorum. Lütfen İslam Emirliği’ni önkoşulsuz bir biçimde tanımayın. Lütfen Taliban’ı tıpkı biçimde tanımayın, bizi tıpkı konuma sokmayın.