Sofrada pembe tabak iştah kapatıyor

semaver

Active member
EDA SANĞU

Zayıflamak isteyenler için ruhsal dayanak ve motivasyon listesine yer veren bir kitap hazırlayan Uzman Psikolog ve Psikoterapist Yeme Bozuklukları Danışmanı Yelda Başaran, bu listeye renkleri de eklediğini belirterek şu ayrıntıları verdi:

“Hangi renkler iştah açar hangi renkler kapatır. örneğin pembe antidepresan bir renktir. Daima kızlara yakıştırılır fakat şayet ki iştahınızın kapanmasını istiyorsanız yemeğinizi pembe tabaklarda pembe bir ortamda yapabilirsiniz. Yeşilde iştah kapatır, sıhhatin rengidir. Mavi de iştah kapatır. Fakat kırmızı iştahı açar. Zira adrenalin bir renktir. Kahverengi de iştahı açar. İştahınızın açılmasını istiyorsanız kırmızı, sarı turuncuya yakın olun. Kapanmasını istiyorsanız pembeye, yeşile ve mavi birazcık ta mora yakın olun. Yemek reklamlarına baktığımız vakit genelde daima kırmızı, sarı, kahverengidir. Sıhhatin rengine baktığınız vakit genelde yeşil, beyazdır. Mor istikrarın rengidir.”

‘YUMRUĞUNUZ KADAR YEMELİSİNİZ’:

Yelda Başaran, kendisine danışanları tarafnıdan en epey sorulan sorunun, “Ne kadar yemek yemeliyiz?” olduğunu belirterek, bu soruya her vakit “Bir yemeğe oturduğunuz vakit ne kadar yiyeceğinizden bahsediyorum. Bana bu soru sorulduğunda, ‘yumruğunuz kadar yiyeceksiniz’ diyorum. Zira mideniz yumruğunuz kadardır” yanıtını verdiğini tabir etti.

Yeme içmede istikrarın de değerine de değinen Başaran, baklava kebap üzere kolay kilo aldıracak yiyeceklere karşı ise kahve teklifinde bulundu. Yemek öncesi ve içinde içilecek kahve ile yeme konusunda istikrarın sağlanabileceğini kaydeden Başaran, “ O yüzden kitabımın en değerli iletisi azı karar olmalı dengeyi bulmalıdır. O yüzden bir terazi diyetim var benim. Her şeyde dengeyi kurmalıyız. Kahvenin tokluk hissi özelliği var. Önünüze baklava verildiğinde kesinlikle evvel şekersiz bir kahve isteyin. Kahvenizi içtikten daha sonra 20 dakika o yemeği yememeye çalışın. Zira zihne tokluk hissi 20 dakikada gidiyor. daha sonrasında ufak ufak yemeye başlayabilirsiniz” diye konuştu.