Sofia Fatigoni: “Büyük Patlama'nın yankısını dinlemek için Güney Kutbu'nda yaşıyorum”

Suzan

New member
Dünyanın en güneydeki İtalyanıdır. 30 yaşına yeni girdi ve şu anda kendi evinde Güney Kutbu'na üçüncü görev. Teleskop oluşturmaya çalışın Evrenin yaşamının ilk anlarında neler olduğunu anlamak için kullanılacak.

Onun adı Sofya Fatigoni. Bir bilim adamı ve astrofizikçi olan kendisi, iki aydır Amerika Birleşik Devletleri Antarktika Programı tarafından yönetilen bir Amerikan üssü olan Amundsen Scott Güney Kutbu İstasyonunda bulunuyor ve Şubat ortasına kadar orada kalacak. Deniz seviyesinden 3 bin metre yüksekteyiz. Şu anda yaz mevsiminin zirvesi. Günün 24 saati ışık var. Sıcaklık -30 derecede (Rüzgar olduğunda -40). +12 saat İtalya ile zaman.

“Penceresiz bir askeri uçakla buraya ilk indiğimde sanki başka bir gezegene geliyormuşum gibi hissettim. Gökyüzünün mavisi daha önce hiç görmediğim bir mavi. Karşınızda beyaz, uçsuz bucaksız, uçsuz bucaksız bir mavilik var. çöl. Buzun üzerinde yükselen istasyon, denizin ortasındaki bir gemi gibidir. Bir huzur, bir kopukluk, neredeyse dinsel bir tecrit duygusu hissedersiniz.”

Güzel Zihinler

Y kuşağının astronotlarından Anthea Comellini

kaydeden Eleonora Chioda

26 Mart 2023

Sofya bir etkinliğe katılıyor Dört Amerikan üniversitesinin işbirliğinden doğan deney: Caltech (Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü), Harvard, Stanford ve Minnesota Üniversitesi. “Teleskopun adı Pazı Dizisi, mevcut olanın bir yükseltmesidir. Dört alıcıdan oluşur. Şu ana kadar iki tanesini buraya getirdik. Hedef? Evrenin yaşamının ilk anlarında neler olduğunu anlamak. Çok zayıf bir sinyali ölçmeye çalışmak için gökten bize gelen mikrodalgalara bakıyoruz ve burası bunu yapmak için en iyi yer. Her gün kozmik arka plan radyasyonunu inceliyoruz. Bu, gökyüzüne baktığımız her yerde evrenin her yerinde var olan bir arka plan gürültüsüdür. Hepsi bukadar Büyük Patlama'nın yankısı13 milyar yıl önce kısa bir süre sonra üretilen bir ışık. Görebildiğimiz en eski ışıktır ve o dönemde evrenin nasıl olduğuna dair pek çok bilgi içeriyor.

Güzel Zihinler

Matilde Giglio, Hindistan'ı kurtarmak isteyen Y kuşağı

kaydeden Eleonora Chioda

19 Kasım 2023

Bilimsel bağlam şu şekildedir: teori – bunu doğrulamak istiyoruz – kozmik enflasyonun. Yaşamın ilk anlarında evrenin saniyenin çok küçük bir kısmı için katlanarak genişlediğini söylüyor. Bir patlama gibi. Eğer bu olsaydı, yerçekimi açısından çok şiddetli bir olay olurdu. Ve bu nedenle, şişme sonrası uzay-zamanda yerçekimsel dalgalardan oluşan bir arka plan bırakmış olurdu. Bugün evrenin genişlemesiyle birlikte artık doğrudan ölçemez olduk çünkü çok uzun hale gelirlerdi. Ancak olayın kozmik arka plan radyasyonu üzerinde bırakması gereken etkiyi ölçebiliyoruz. Ve böylece evrenin gerçekten bu çok hızlı genişlemeyle başlayıp başlamadığını anlayacağız.”

Çünkü önemli mi? “Yapbozun eksik parçası bu. Modern fiziğin çeşitli paradokslarını çözebilir. Ve bu büyüleyici konuya dair vizyonumuzu tamamen değiştirecektir.”

Güzel Zihinler

Francesco Sciortino: Yıldızların enerjisini Dünya'ya getiren bir yıldızcı

kaydeden Eleonora Chioda

04 Haziran 2023

Emlak acentesi olan ebeveynler. Kendisinden 10 yaş küçük, fiziğe yeni kaydolmuş küçük bir kız kardeş (“Onu zorlamadım ama ona tüm desteği vereceğim”).

Sofya'nın her zaman uzaya olan tutkusu olmuştur. “Ben de 'Büyüdüğümde astronot olmak istiyorum' diyen çocuklardan biriydim.”

Klasik lise Perugia'da ve tam orada bilim adamı doğdu. “Haftada birkaç saat fizik ve matematik derslerini sabırsızlıkla bekliyordum. Bu bekleyiş bilime olan arzumu besledi. Lisenin ikinci yılında, sağ Bir saatlik fizik dersi sırasında yapmak istediğim şeyin bu olduğunu fark ettim hayatımın her günü”. Bütün gençliğim büyükbabamla garajda geçti. “Cumartesi öğleden sonralarını devreler inşa ederek geçirdim. Bana kaynak yapmayı, ellerimle bir şeyler yapmayı öğretti; hırdavatçıya ve demirciye giderken bana eşlik etti.”

Güzel Zihinler

Hidrojen sektöründe yılın bilim adamı Elena Crespi: “Daha az kirli bir Dünya için çalışıyorum”

kaydeden Eleonora Chioda

17 Aralık 2023

Perugia'dan Roma'ya. Sofya evet Sapienza Üniversitesi'nde fizik diploması, astrofizik alanında yüksek lisans derecesi. Doktora Kanada, Vancouver'daki British Columbia Üniversitesi'nde, 2018'de teleskopun inşası üzerinde çalışmaya başladı. Vancouver'dan Pasadena'ya. Doktorasının ardından, halen çalışmakta olduğu California Teknoloji Enstitüsü'nden Doktora Sonrası teklifi aldı. O için Caltech bugün Güney Kutbu'nda bulunmaktadır.

Uzay

Öklid: Avrupalıların Evrenin karanlık maddesine bakışı

kaydeden Emilio Cozzi

25 Şubat 2023

Gün belirli taahhütlerle işaretlenmiştir. Günde on iki saat çalışma. 5'te uyankoşu, kahvaltı, arada sırada birkaç sayfa New York Times İlk buluşma saat 7'de basıldı. Ardından 1 km laboratuvara gidilecek. Öğle yemeği için istasyona dönün. Öğleden sonra laboratuvara dönüş. Sonra akşam yemeği ve tekrar çalışma.

Sofia Fatigoni kutup istasyonunda Bicep Array teleskopunun yapımıyla meşgul

sınırlı kaynaklar onlar İstasyondaki yaşamın değişmezleridir. Az yiyecek, çok az su, günde birkaç saat uydu bağlantısı. “Burada yaşamak, yaşadığım başka hiçbir yere benzemiyor. Taze yiyeceklerimiz yok. Yalnızca donmuş, dondurularak kurutulmuş ve genellikle son kullanma tarihi geçmiş şeyleri yeriz. Haftada dört dakika duş. Her biri ikişer dakikalık iki duş alıyorum. Odalar çok küçük ama istasyonda her şey var: küçük bir spor salonu var, salata yetiştirdiğimiz bir seramız ve laboratuvarlarımız var. Biraz askeri ortamı anımsatıyor. Kadınların oranı %10. Ancak yalnızca istasyon sakinlerinin atan kalpli yaratıklar olduğu bu uçsuz bucaksız çölde kendimizi birleşmiş hissediyoruz. Komşular. Çok kolay arkadaş ediniyorsun, gerçekten büyük bir aile gibisin.”

Nasıl hissettiriyor? “Bunu seviyorum. Kendimi önemli bir projenin parçasıymışım gibi hissediyorum. dünyanın en iyi deneyi olarak kabul edilen bir proje. Evrenin nasıl doğduğu, nasıl çalıştığı gibi büyük soruları yanıtlamaya çalışan kozmoloji dalına her zaman bir tutkum olmuştur.”

Peki gelecek? “Önümüzdeki 2-3 yıl içinde hazır olacak teleskobu tamamlayıp sonra belki İtalya'ya dönmek isterim. Ama artık sevdiğim ve hayatım boyunca çalıştığım her şeyden vazgeçmeye hazır değilim.”

Güzel Zihinler

Hidrojen sektöründe yılın bilim adamı Elena Crespi: “Daha az kirli bir Dünya için çalışıyorum”

kaydeden Eleonora Chioda

17 Aralık 2023

Sofya ayrıca Noel Günü'nü Güney Kutbu'nda geçirdi ve tüm zaman dilimlerinin geçtiği dünya çapındaki geleneksel 4 kilometrelik yarışı kazandı: Güney Kutbu'na yakın olduğunuzda, bir zaman diliminden diğerine gitmek için birkaç yüz km gitmeniz yeterli. metre…

“İnsanlığın tüm kaosundan ve günlük şeylerden uzağım. Arabalardan, paradan, bağlantılardan. Bu derin yalnızlık duygusundan nefret edenler var, bu bana huzur veriyor. Her şeye başka bir gözle bakmayı öğreniyorum. perspektif”.

“Bu kadar ileri gidebileceğimi hiç düşünmemiştim. Ama her zaman iddialı ve maceracı bir şeye en yakın olan yolu seçmeye çalıştım. Başarı? Benim için beceriyle, zekayla, niteliklerle değil, ona ne kadar tutku kattığınızla belirlenir. Hiç çalıştığımı sanmıyorum, şimdi de yapmıyorum. Sabah uyanıyorum ve sadece… gidip teleskopla oynuyorum.”

Güzel Zihinler

Maria Grazia Roncarolo: Otoimmün hastalıkları bu şekilde tedavi edeceğiz

kaydeden Eleonora Chioda

03 Aralık 2023