Sıhhat turizminin tanıtımı için dizilere eser yerleştirme dayanağı

Zeytin

Global Mod
Global Mod
Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un sıhhat hizmeti ihracatına yönelik 6 başlıkta deklare ettiğı yeni takviyelere ait ayrıntılar aşikâr oldu.

Bakan Muş, yeni dayanakları komplikasyon ve seyahat sıhhat sigortası, istihdam, mesleksel eğitim ve yabancı lisan, eser yerleştirme, spor bölümü ve portal takviyesi olarak duyururken Ticaret Bakanlığı tarafınca bu takviyelere ait uygulama tarz ve temelleri genelgesi hazırlandı.

Genelgeye göre, komplikasyon ve seyahat sıhhat sigortası takviyesinde, sıhhat kuruluşları ve sıhhat turizmi aracı kuruluşlarının, Türkiye’ye gelen hastalara ülkede yerleşik sigorta şirketlerinden yaptıracakları sigorta harcamaları desteklenecek. Sigorta poliçesi, Türkiye’deki tedavi periyodunu kapsayacak biçimde, yalnızca ülkede gerçekleştirilecek tedavilere ve yalnızca Türkiye’ye yönelik seyahatlere yönelik olarak düzenlenecek. Oranı yüzde 70 olarak belirleneni takviyeye ait ödeme, hastanın sıhhat kuruluşunda tedavisini müteakip yapılacak. Takviye üst limiti ise yılda 2,4 milyon lira olacak.

İstihdam takviyesi, sıhhat kuruluşlarının ve sıhhat turizmi aracı kuruluşlarının istihdam ettiği işçi için yüzde 60 oranında verilecek. Bu işçi için Milletlerarası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğünden ön onay alınması gerekecek. İstihdam dayanağı istenen işçinin ön onay başvurusu, çalışanın eğitimini ve deneyimini de dikkate alarak sonuçlandırılacak. Daha evvel istihdam edilen işçi için de bu dayanaktan yararlanılabilecek, sonucun yürürlük tarihinden daha sonraki istihdam sarfiyatları desteklenecek. en çok 5 yıl sürecek bu dayanakta üst limit, muayenehane ve poliklinikler için yılda 600 bin lira, öbür yararlanıcılar için 2,4 milyon lira olacak.

Personele lisan eğitimi desteği

Yabancı lisan ve sıhhat turizmi eğitimi takviyesinde, sıhhat kuruluşlarının ve bu alandaki aracı kuruluşların istihdam ettikleri işçinin, Türkiye’de yerleşik yükseköğretim kurumlarından çevrim içi yahut fiziki ortamda alacağı yabancı lisan yahut sıhhat turizmi eğitimine yönelik harcamaları yüzde 60 desteklenecek. Eğitim masraflarının desteklenebilmesi için, işçinin kelam konusu eğitim programının en az yüzde 90’ına katılması ve ilgili eğitim kurumu-programını geçer notla tamamlaması gerekiyor. Takviye üst limiti, muayenehane ve poliklinikler için yılda 240 bin lira, başka yararlanıcılar için yılda 960 bin lira olacak.

Ürün yerleştirme takviyesi kapsamında bu masrafların desteklenebilmesi için harcama yapılmadan evvel genel müdürlükten ön onay alınacak. Yurt haricinde gösterimi yapılan dizi ve sinemalardaki ve dijital oyunlardaki eser yerleştirme masraflarının desteklenmesine ait müracaatlar, sinemaların yurt haricinde gösterime girmesinden, dijital oyunların yurt haricinde satışa sunulmasından itibaren 6 ay ortasında, eser yerleştirme yaptıran yararlanıcı yahut iş birliği kuruluşu tarafınca gerçekleştirilecek. Eser yerleştirme faaliyetiyle hakikat amaç kitleye gereğince ulaşılması, uygun bir filmin/dijital oyunun seçilmesi ve tanıtım/pazarlama emelli bildirinin aktif bağlantı formları kullanılarak verilmesi, bu dayanaklardan yararlanılması açısından temel olacak. Takviye oranı da yüzde 60 olarak belirlendi. Takviye müddeti 5 yıl, dayanak üst limiti de yılda 1,2 milyon lira olarak uygulanacak.

Spor turizmi de takviye kapsamına dahil edildi. bu biçimdece, spor turizmi temsilcileri de kelam konusu dayanaklardan yararlanabilecek.

Portal takviyesi kapsamında da sektörel internet portalının tanıtımına yönelik olarak sarfiyatlar 5 yıl boyunca yüzde 100 desteklenecek. Bakan Muş, bu portalın ismini “Heal in Türkiye” olarak duyurmuştu.

Hedef ülkelere yönelik çalışmalara ek destek

Öte yandan, sıhhat turizminde maksat ve öncelikli ülkeler Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık, Bulgaristan, Cezayir, Fransa, Gana, Gürcistan, Hollanda, İspanya, İsrail, İsveç, Kanada, Katar, Kazakistan, Kuveyt, Mısır, Nijerya, Norveç, Özbekistan, Pakistan, Romanya, Rusya, Senegal, Sudan, Suudi Arabistan, Ukrayna, Umman olarak belirlendi. Genelgede belirtilen kimi faaliyetlerin, bu maksat ve öncelikli ülkelere yönelik gerçekleştirilmesi halinde, yararlanıcılar ve ihracatçı birlikleri için takviye oranı 10 baz puan artırılacak.

Okumaya devam et...