Seyahat paranoyası

Serkankutlu

Global Mod
Global Mod
Türkiye’nin geçmişinde kıymetli bir yer tutan Seyahat olayları gündemden düşmüyor.

Odatv, dünden bugüne ikinci bir Seyahat olaylarının planlandığını yazan isimleri derledi.

İşte o isimler:

Boğaziçi Üniversitesi protestoları, Melih Bulu’nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafınca Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmasına karşı 4 Ocak 2021’de başladı.

Bu protestolar, “İkinci bir Gezi” olarak isimlendirildi.

“YENİ BİR SEYAHAT AKSİYONUYLA KARŞI KARŞIYAYIZ”

*Protestoların başladığı günlerin akabinde bir açıklama yapan AKP Kocaeli Vilayet Lideri Mehmet Ellibeş, “Her türlü palavra ve iftira ile yeni bir Seyahat Aksiyonu kalkışmasıyla karşı karşıya olduklarını belirtti.

“YENİ BİR SEYAHAT KALKIŞMASI”

*Milat gazetesi müellifi Serdar Arseven, 31 Mart lokal seçimlerinin akabinde ‘1 Nisan… Yeni bir ‘Gezi Hazırlığı’ mı?..’ başlıklı muhalefetin ülkeyi karıştıracak siyasetler güttüğünü belirterek “Aklımıza 1 Nisan ve daha sonrası geliyor; latife değil, yeni bir “Gezi Kalkışması.” Güvenlik ünitelerimiz olağan olarak bu konularda hayli hassas fakat milletçe “uyanık” olmamızda yarar var.” diye yazdı.

*Sabah müellifi Ersin Ramoğlu, “İkinci Seyahat için çalıştılar” başlıklı yazısında Odatv, Cumhuriyet ve Sözcü gazetesini maksat alarak “Yaptırım uygulanmalı” dedi.

Ramoğlu, “Milli iradeye saldırdılar. kararı sabote etmeye çalıştılar. Açıkça provokasyon yaptılar. İkinci Seyahat kalkışması için hayırcıları sokağa çağırıp tencere tava çaldırdılar” dedi.

*İkizdere Belediye Lideri Hakan Karagöz, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’yla ilçede taş ocağı kurulması için belediyede yapılan toplantının akabinde yaptığı açıklamada Seyahat olaylarının bir daha başlayabileceği uyarsında bulundu.

“İKİNCİ SEYAHAT DUYUMU ALDIM”

Karagöz, taş ocağı protestolarıyla ilgili “Bölge halkında oluşan genel kanı devletimizin bu eforundan daha sonra yapılacak aksiyonlar, ilçemize, bölgemize, insanımıza ziyan vermekten öteki bir işe yaramayacağı ve etraf muhafazası ismi altında hükümet, devlet zıtlığına evrileceği, alınan duyumlar buranın ikinci bir Seyahat olacağı, yapılmak isteneceği ve bunun ikizdere’mize ziyan vereceğidir. İkizderemiz, tabiatımız bu üzere çevrelerin oyun alanı asla olmayacaktır.” sözlerini kullandı.

RAP MÜZİĞİ

Rapçi Şanışer’in 17 meslektaşıyla birlikte adalet, özgürlük, eğitim, bayana yönelik şiddet üzere husus başlıklarının yer aldığı ‘Susamam’ isimli müziğe imza atması gündeme oturdu.

Bu şarkıyı manşetine taşıyan Diriliş Postası gazetesi “Birilerinin İkinci Seyahat Hevesi” başlığıyla okuyucularına çıktı.

Gazeteyi paylaşan Ankara Büyükşehir Belediyesi eski Lideri Melih Gökçek ise “Birilerinin ikinci Seyahat hevesi” notunu düştü.

LA CASA DE PAPEL’DEN SEYAHAT ÇIKARDI

Gazeteci Ömer Turan, İspanyol Netflix dizisi La Casa De Papel için Netflix Türkiye tarafınca çekilen tanıtım görüntüsünün, izleyenlere Seyahat Parkı aksiyonlarının 2. dalgasını yaratmak emeliyle sübliminal bildiri verdiğini sav etti.

Turan, “Bir dizi sinemanın Bilmem kaçıncı dönemin fragmanı ismi altında resmen ikinci Seyahat çağrışımı yapan bir ayaklanma kurgusu yapmışlar. Fragmanın Her karesi siyasi ileti içeriyor. Frağman degil de güya ikinci Seyahatin işaret fişeği” dedi.

“2. SEYAHAT’İN AYAK SESLERİ”

Yeni Şafak Muharriri Yusuf Kaplan, Seyahat olaylarından iki yıl daha sonra yazdığı yazısında DHKP-C’nin yeni bir oyun olarak öne sürüldüğünü söz etti.

Kaplan, “Bir kaç gündür yaşadığımız olağandışı hâdiseler, 2. Seyahat’in ayak sesleri üzere geliyor bana.” diye yazdı.

“DÜĞMEYE BASILDI”

Seyahat olaylarının bitiminin çabucak akabinde Yeni Şafak’taki köşe yazısında Mehmet Metiner, İkinci Seyahat operasyonu için düğmeye basıldığını öne sürerek şunları kaydetti:

“Dışarıdan ve içeriden o karanlık güç odakları AK Parti”yi siyaseten güçsüzleştirmek için ellerinden gelen her şeyi yapmaktan kaçınmayacaklarını apaçık ortaya koyuyorlar.

Maksattaki baş kişi, Başbakan Erdoğan…”

“SOKAĞA ÇIKARAK DEVİREMEZSİNİZ”

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın danışmanlarından İsmail Yavuz toplumsal medya hesabından yaptığı paylaşımda “İkinci bir “Gezi” hayali ve hevesi içerisinde olan arkadaşlara, 2013 yılındaki olayları yakından hayatış biri olarak şöyleki bir tüyo vereyim: Arkadaşlar, Recep Tayyip Erdoğan’ı sokağa çıkarak deviremezsiniz.” sözlerini kullandı.

“İKİNCİ BİR SEYAHAT Mİ PLANLANIYOR”

Son olarak İzmir’de DİSK’in gerçekleştirdiği “hayat pahalılığı” aksiyonlarına atıfta bulunan Selvi, İkinci bir Seyahat olaylarının planlandığını söz ederek şunları kaydetti:

“Demokratik reaksiyon, bir haktır. Kâfi ki şiddete bulaşılmasın.

DİSK’in İzmir’de hayat pahalılığını protesto için düzenlediği aksiyona o gözle baktım.

Hatta bu hareketleri Türkiye çapına yaymak istiyorlar halindeki değerlendirmelere de itiraz ettim.

Lakin 20 Kasım Cumartesi günü Ankara Batıkent’te bir daha ekonomik münasebetlerle yapılan aksiyon, başımda soru işaretlerinin oluşmasına niye oldu. Batıkent’te bugün de savaşa, yoksulluğa, erkek ve devlet şiddetine karşı bir hareket var.

Şiddete bulaşmayan, demokratik bir aksiyon olduğu sürece sorun yok. Hatta örgütlü ya da örgütsüz sivil yansıyı demokrasinin düzeyiyle direkt ilintili görürüm. Lakin bu, benim bu aksiyonların ardında ne var sorusuna cevap aramama pürüz olmadı. ”İkinci ‘Gezi’ mi planlanıyor?” sorusunu daha ciddiye almama vesile oldu.

Ben her şeyde bir Seyahat belirtisi aramayı gerçek bulmuyorum. Ancak Seyahat olaylarının da evvel etraf hassaslığı ile başladığını unutmamalıyız. Hakikaten de 30-31 Mayıs ve 1 Haziran’da “Üç beş ağaç işiydi” lakin FETÖ’cü zabıta ve polislerin sabaha karşı çadırları yakmasıyla yaşanan provokasyonla Seyahat değişik bir hale büründü. Türkiye’deki en yaygın ve en uzun periyodik kalkışma teşebbüsüne sahne oldu.

SEYAHAT TESİRİ

Seyahat başarılı olamadı ancak Seyahat olayları Türkiye’nin istikametini etkiledi. Üçüncü havalimanının, üçüncü köprünün ve nükleer santralin temelinin atıldığı bir periyotta Türkiye’nin sıçrama yapmaya hazırlandığı en parlak vaktimizde Seyahat olaylarıyla bir arada Türkiye, reformlardan güvenlikçi bir çizgiye yöneldi. Akabinde gelen 17-25 Aralık darbe teşebbüsü ve 15 Temmuz’daki kanlı darbe teşebbüsü ile devletin bekası birinci öncelik haline geldi.

Fakat milletin ferasetiyle, Seyahatçiler sandıkta ağır bir hezimete uğradı.

Ben İzmir ve Batıkent’te başlatılan hareketlerin rastlantısal olduğunu düşünmüyorum. Türkiye’ye yayılıp yayılmayacağını da bilmiyorum. Lakin İkinci Seyahat mi planlanıyor, sorusunu da artık çabucak elimin zıddıyla itmiyorum.

Dikkatle izlemeye devam.”