Şener: Kent hastaneleri, otoyol ve köprülere 8 milyar TL daha fazla ödeyeceğiz

Zeytin

Global Mod
Global Mod
TBMM Plan ve Bütçe Komitesi’nde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bütçesine ait teklifi görüşmeler sürüyor.

CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener, bütçe üzerine kelam alarak kıymetlendirme yaptı.

Bütçelerde özelliklerin, müzakerelerde kuralların olması gerektiğini tabir eden Şener, “Bunların içerisinde en değerlisi, bütçenin şeffaf, açık anlaşılır olmasıdır. Bütçesini savunan kurumların, bakanların, parlamentoya bütçe ile ilgili ayrıntıları açık, seçik ve net bir biçimde bildirmesi gerekir. Gelirlerin ardına sarfiyatlar, sarfiyatların gerisine gelirleri gizleyerek bütçe getirilmez, bütçeler bu biçimde bir özelliğe sahip olmaz. Şeffaftır, baktığınız vakit nereye ne harcanmış, ne harcanacak, hangi hizmet kaça mal oluyor… Bunların açık ve net bilinmesi lazım.” dedi.

“Hükümet saklılığı hayli seviyor”

Şener, “Beni en epey üzen konulardan biri, mevcut hükümet kapalılığı fazlaca seviyor. Birtakım izlediği konuları anlamak, kamuya mal etmek için uğraşan gazeteciler, siyasetçiler, aydınlar en ağır biçimde, en ağır yaptırımlarla karşı karşıya kalıyor. En berbat tarafı, burada bütçe ile ilgili gelen bakanların açık ve net, anlaşılır şeyler söylememeleridir. meğer burada karar verilecek. ayrıntıların net olması lazım.” eleştirisini getirdi.

Garanti ödemelerinin niye dolar kuru üzerinden ödendiğini soran Şener, şunları söylemiş oldu:

“Milli paramız Türk lirasıdır. Türk lirası üzerinden niye garanti verilmiyor? Bu işi yapan müteahhitler, iş adamları krediyi mi döviz cinsinden alıyor? Yurt haricinden mı alıyorlar, içeriden mi alıyorlar? Yaparken kullandıkları gereçlerin büyük bir kısmı dövize dayalı da onun için mi döviz cinsinden garanti veriyorsunuz? Bunların hiç birine açık ve net karşılık verilmiyor. Ancak gördüğümüz olay o ki bu garantili işler memleketi soyup soğana çeviriyor. İşte 2022 bütçesinde 42 milyar ödeme garantisi var. Bunlar, kent hastaneleri, otoyollar, köprülerle ilgili. İbaret olduğu şeyler bu. Havalimanlarındaki ödeme garantileri ve daha evvel havaalanları devlet işletmesinin aldığı şeyler miydi? İşletmecilere devredildiyse bunların ölçüsü ne? Bütçede havaalanlarının ödeme garantileri ile ilgili ben bir sayı bulamadım. Bunu nasıl ve nereden alacağımızı da bilemiyorum.”

Şener, 42 milyar TL’lik garanti ödemesi ödeneğini de, “Bugün kur gelmiş 11 TL’ye. Bir baktım, yeni bir hesap yaptım; bu 42 milyar TL, tam 8 milyar TL arttı, birkaç hafta içerisinde. 8 TL civarında bir ortalama kur öngörmüşler, önümüzdeki yıl kur ortalaması 11 TL olarak kalırsa 8 milyar TL kent hastaneleri, otoyol ve köprülere daha fazla para ödeyeceğiz. Bütçenin sayıları daha şimdiden bozulmuş vaziyettedir.” kelamlarıyla eleştirdi.

Okumaya devam et...