Scorza (Gizlilik Garantörü): “OpenAI ve ChatGpt acil önlemine karşı”. İşte şimdi olabilecekler

Suzan

New member
“OpenAi’den İtalyan kullanıcıların kişisel verilerinin işlenmesini derhal geçerli olmak üzere askıya almasını istedik. Bağımsız hareket ettik. Şimdi şirketin uymak için 20 günü var. guido skorza 2020 yılından itibaren özel hayatın gizliliğini koruma kurumu kurulu üyesidir. Panele göre ChatGpt’i oluşturan şirket, İtalya’nın veri işleme yasasına uymayacak. “İfşaat yok ve şirkete karşı itiraz ettiğimiz suç bu. Ancak başka bir temanın daha olduğu açık: Chatgpt ve chatbot’larla sohbet ediyoruz ve bu sohbetlerde çoğu zaman hayatımızın çoğunu paylaşma eğilimindeyiz”.

Avukat, OpenAI ile neyi tartışıyorsunuz?

Gerçek şu ki, sitelerinde İtalyan kullanıcıların kişisel verilerinin işlenmesine ilişkin hiçbir bilgi yok. ChatGpt’te Paolo Rossi’nin ne zaman doğduğunu sorabilir ve bir yanıt alabilirsiniz. Bu kişisel veridir. İnsanların yaşamlarıyla ilgili her soru veri işlemedir. ‘Yanlış’ davrandığı kişilerden bahsetmiyorum bile”.

Bize bir örnek verebilir misiniz?

“Chatbot’a Guido Scorza Gizlilik Garantörünün yönetim kuruluna ne zaman girdiğini sorsam 2016 olduğunu söylüyor. Ama ben 2020’de girdim. ” .

Durağınız ne anlama geliyor?

“Bu arada OpenAi’nin kendisini geliştirmek için yapay zekalara beslenen materyallerde bulunan kişisel verileri işlemeyi bırakması gerekiyor. Acil bir önlem aldık. Bu da genellikle bir ‘fumus’ temelinde alınır, bu nedenle bir suçun var olduğunun kesinliği üzerine değil, var olduğu şüphesinin görünürdeki meşruiyeti üzerine kuruludur. O zaman şirketin nasıl tepki vereceğine bağlı olacak”.

İtalya’da erişilemeyen bir ChatGpt düşünebilir miyiz?

“Erişilemezlik bizim karar vereceğimiz bir düzen değil. Yarından itibaren ChatGpt kişisel verileri işlemeden çalışmayı başarırsa, erişilebilir durumda kalabilir. Ama insanların yaşamları hakkında bilgi vermeden, ‘Paolo Rossi nerede doğdu’ gibi sorulara yanıt vermeden”.

Peki şimdi ne olacak?

“Bu arada soruşturma başlatıldı. Nasıl olsa devam edecek. Bir ihlalin olup olmadığı tespit edilmelidir. En iyisi bunu şirketle, bu durumda OpenAI ile birlikte yapmak olacaktır. Ancak işbirliği yapmayı kabul etmeseler ve bize gerekçelerini sunmasalar bile soruşturma devam edecek” dedi.

Olası senaryolar nelerdir?

“Ön soruşturma, veri işleme konusunda OpenAI’nin yasal olup olmadığını doğrulayabilir. İlk durumda arşivleme var. İkincisinde önlemler alınabilir: ya düzeltici ya da yaptırım”.

Ya soruşturmanız OpenAI’nin yasa dışı davrandığını doğrularsa?

“Düzeltici bir tedbire karar verirsek, OpenAI İtalyan kullanıcılar üzerinde toplanan verileri iptal etmek veya gelecekte daha fazla toplamamak zorunda kalabilir. Yaptırımlara gelince, bu durumda ekonomik yaptırımlardan bahsediyoruz, İtalya örneğinde suça itiraz edilen şirketin cirosunun %2 ila 4’ü arasında değişiyor”.

Verileri işlemeye ve toplamaya ek olarak, ChatGpt birçok kişi tarafından bazen mahrem veya tamamen kişisel alanla ilgili sorular sormak için kullanılan bir araçtır. Sizi acilen taşınmaya iten de bu muydu?

“İki şeyin sentezidir. Ortada bir suç olduğuna dair güçlü bir şüphe var. Bunu da soruşturma ile netleştireceğiz. Burada şüphesiz suçun daha ciddi sonuçları olabilir, çünkü bir konuşma yoluyla kişi mahrem alanla ilgili daha fazla şey paylaşmaya yönlendirilir. Ama temelde bir kural ihlali var” dedi.

Otonom mu hareket ettiniz yoksa Avrupa gizlilik yetkilileri arasında bir tür koordinasyon var mı?

“Bu durumda bağımsız hareket ettik çünkü OpenAi Avrupa merkezli değil ve işbirliği prosedürlerinin dışında. Ancak önümüzdeki birkaç gün içinde Avrupa düzeyinde işbirliği yapılıp yapılmayacağını ve nasıl birlikte hareket edileceğini anlamak için tartışmaya yer açılacağını tahmin ediyorum.”