Sanatın gündeminde bu fotoğraf var

Suzan

New member
Sanatçı Ahmet Güneştekin’in “Hafıza Odası” isimli standı, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın (DTSO) mesken sahipliği ve Pilevneli Galeri’nin sunumu ile Diyarbakır’daki tarihi Keçi Burcu’nda açıldı.

Kürt sorunu içerisinde yaşanan mevt ve krizleri simgeleyen “Kayıp Alfabe”, “Analar Duvarı”, “Yoktunuz”, “Hafıza Tepesi”, Güneydoğu’da tahlil süreci daha sonrasında yaşanan vefatları simgeleyen “Çürüme” ve Diyarbakır cezaevini anlatan “5 No’lu Koridor” başlıklı yapıtların yer aldığı “Hafıza Odası” çalışmasının açılışına yansılar de gecikmedi.

İstanbul sosyetesinin akın ettiği stantta bilhassa Keçi Burcu’nun terasında yer alan tabut simgelerinin kullanıldığı “Çürüme” yapıtı önünde sosyetenin verdiği ve paylaştığı pozlar tartışmaları alevlendirdi.

Toplumsal medyada reaksiyon çeken fotoğraflardan birini de iş insanı Feryal Gülman’ın paylaştı. Gülman “Çürüme” çalışmasının önünde çekilen fotoğrafını Instagram’da paylaşarak, “Keçi Burcu Surlarının harika ortamındaki standın ne kadar etkileyici olduğunu anlatmam sıkıntı tahminen; Diyarbakırlıların koşarak geleceğini biliyorum lakin civar illerdeyseniz gelip yaşamalısınız mutlaka” tabirlerini kullandı.

Leman’dan karikatürist Tuncay Akgün, stant için Diyarbakır’a giden Hürriyet muharriri Ertuğrul Özkök’ün halay fotoğrafını kastederek, “Halay manzaralarının benim için sürprizi yok(Parası ödenmiş kiralık uçaklarla gidilip daima çekildi) .Halaydaki ve tabut önünde poz verme (bütün İst.sosyetesi yaptı bunu bu arada) ‘şuursuzluk’ benim için kayda kıymet. O şuursuzluk bütün kurguya hakim. Devlet seçkini de Kürt siyasi seçkin de bu fotoğrafa yer alıyor. Bu kadar dejenerasyon bir yerde patlayacak hayli yanlışlar yapılacaktır. Lakin o gün bugün değil” sözlerini paylaştı.

Gazeteci Rengin Arslan ise “Dağ başında plastik çiçekli beyaz masa örtülü fotoğraflardan, tabut önünde moda çekimlerine… Şuursuzluk hiç jenerasyon atlamıyor, şov toplumu katlanarak beyni, yüreği tüketiyor. halbuki tabut önünde ben ne yapıyorum diye bir saniye sorsanız bu biçimde mi olurdu” diye yazdı.

Eleştirel Kültür mecmuasından Yıldırım Tankut da eleştirisini şu cümlelerle lisana getirdi:

“Çağdaş sanatın kasıtlı kiçleştirme ve trajiği bile ironik hale getiren sinik biçimleri düşünülünce bu kadar da olmaz demek hiç güç olmadı. Rengarek bonibonlara dönüşen tabutlar trajik ve politik olanı salt bir şova indirgiyorlar. Şov Toplum’unun mucidi Guy Debord görse dumur olurdu. Karşımızda tam manasıyla yıkımların, kanlı doksanların ve yakınlarda katledilen Tahir Elçi cinayeti ya da Sur üzere tarihi bir mahallenin yıkımı dururken, tabutların üzerine bonibon renkler serpiliveriyor.”

İşte o paylaşımlar ve reaksiyonlar: