Şairler birbirine girdi; husus aşkın tarifi

Suzan

New member
21 Aralık 1999 tarihinden itibaren UNESCO’nun sonucuyla Dünya Şiir Günü olarak kutlanıyor. Türkiye’de ise PEN Türkiye Müellifler Derneği her yıl şiir mükafatı veriyor. Bu yıl ödül, Türkan İldeniz’e verildi ve İldeniz bir bildiri hazırladı.

Hürriyet Gazetesi’nden İhsan Yılmaz’ın yazısına bakılırsa; Türkiye Muharrirler Sendikası’nın hazırlattığı bildiriyi, Gülsüm Cengiz kaleme aldı ve aşkın tarifini yaparken kullandığı söz tartışmalara sebep oldu.

Şair Birhan Keskin toplumsal medya hesabından Gülsüm Cengiz’in bildirisini yayınlayarak şunu belirtti: ” Ben bu ülkenin Muharrirler Sendikası’nın Dünya Şiir Günü bildirisi. Mavi ile işaretlediğim yerden daha sonrasını okumadım. Okumam da . Heteroseksist lisanınız, sisteminiz batsın.”

Birhan Keskin’in bu paylaşımına Murathan Mungan dayanak verdi. Şair Baki Ayhan T. ise paylaşımıyla Gülsüm Cengiz ismine nasıl karar verildiğini gündeme getirdi. Birhan Keskin ise verdiği yanıtta nesil çatışmasının devam ettiğini lisana getirdi.

İşte İhsan Yılmaz’ın yazısının tamamı:
“Bugün Dünya Şiiri Günü. UNESCO’nun sonucuyla 1999 yılından itibaren 21 Mart Dünya Şiir Günü olarak kutlanıyor

PEN Türkiye Muharrirler Derneği bu kapsamda her yıl bir şiir mükafatı veriyor ve ödül alan şair o yılın bildirisini hazırlıyor. Bu yılın mükafatı şair Türkan İldeniz’e verildi ve bildiriyi o yazdı. Yaklaşık 50 yıllık bir ‘suskunluktan’ daha sonra toplu şiirleri yeni yazdıklarıyla birlikte 2021’de basılan İldeniz’in bildirisi ‘Şiir, sen benim her şeyimsin’ başlığını taşıyor.

Bu yıl Türkiye Müellifler Sendikası da (TYS) bir şiir bildirisi yayınladı. TYS’nin bildirisini ise şair Gülsüm Cengiz kaleme aldı.

Cengiz’in ‘Şiir hayat içindir!’ isimli bildirisinde aşkın tarifini yaparken kullandığı bir söz ise büyük bir tartışmaya niye olmakla kalmadı, bir işaret fişeği üzere daha pek birçoklarını ateşledi.

İşaret fişeğini yakan şair Birhan Keskin oldu. Toplumsal medya hesabı Twitter’a bildirinin metnini koyup “kadın ve erkek içindeki büyük his birliği olan aşk” tabirini işaretleyerek şöyleki yazdı: “Bu, bu ülkenin Müellifler Sendikası’nın Dünya Şiir Günü bildirisi. Mavi ile işaretlediğim yerden daha sonrasını okumadım. Okumam da. Heteroseksist lisanınız, sisteminiz batsın.”
Birhan Keskin’in bu itirazına takipçilerinden ve edebiyat dünyasının kıymetli isimlerinden bir fazlaca dayanak geldi.

Murathan Mungan, “Metinde ‘iki kişi içindeki aşk’ dense sorun olmayacak bir şeyi bile akıl edemeyen bir TYS hangi hakka sahip çıkacak sanki? ‘Heteroseksüel olmakla’, ‘Heteroseksist olmak’ içindeki ayrımın idrakı bu kadar mı sıkıntı?” diye yazarak TYS’nin tesir ve yetkisini de tartışmaya açtı.

TYS bu paylaşımlardan daha sonra bildirideki ifadeyi “iki insan içindeki büyük his birliği olan aşk” olarak değiştirdi.
Şair Bâki Ayhan T. ise yaptığı paylaşımla bildiriyi kaleme alan Gülsüm Cengiz ismine nasıl karar verildiğini gündeme getirdi. Edebiyat dünyasındaki isimlerin nasıl konumlandırıldıklarının da şifrelerini veren yorumu şöylekiydi: “Tuğrul Tanyol yazmasın, lisanı sivridir biraz. Haydar da olmaz, her yerde yazıyor esasen. Lâle? Abi olmaz o! Özdemir İnce de yazmasın, Kemalist o. Bâki hiç olmaz, bizi yıllığa almamıştı. Birhan? Abi dur artık, olmaz o. Pekala, kim yazsın? Gülsüm Cengiz! bu biçimde da bu kadar oluyor işte!”
Bu yoruma Birhan Keskin’in verdiği karşılık ise şiirde bir nesil çatışmasının, jenerasyon iktiradı tartışmasının devam ettiğini gösteriyordu: “Bu da diğer bir vaka! 80’lerin monopolünde güya şiir. Verin Aslı Serin yazsın, Gonca Özmen yazsın, verin Oğulcan Kütük yazsın, Naile Dire yazsın. Verin Ömer Şişman yazsın. Fatma Parıltı Türk, Ali Özgür yazsın, Selcan yazsın. Cemed Loma yazsın. Koflaşmış içinizden, küften kurtulursunuz.”

Evet, bugün bir hayli aktiflik düzenlenecek günün mana ve ehemmiyetine dair. Şiirler okunacak, konuşmalar yapılacak.

Günün sonunda çekilecek toplu fotoğrafta bunları da görün istedim.”