Sabah muharrirleri döviz artışının niçinini buldu: Görünür el

Serkankutlu

Global Mod
Global Mod
Sabah gazetesi müellifleri Hasan Basri Yalçın, Okan Müderrisoğlu ve Bercan Fiyat bugünkü yazılarında döviz kurundaki süratli yükselişi dış güçlere dayandırdı.

Hasan Basri Yalçın, “Bilek güreşi” başlıklı yazısında TÜrkiye’nin bir başkaldırış denemesi yaptığını ve faize teslim olmayan bir üretim ekonomik kurguladığını kaydetti.

SOROS VURGUSU

Ekonomik göstergelerin birçoğunun olağan ve çok âlâ görünürken faiz-döviz-enflasyon istikrarının bozulduğunu belirten Yalçın, “Çünkü savaş burada veriliyor. Zira biz bunun benzerlerinin Türkiye üzerinde uygulandığını daha evvel de gördük. Zira biz bunun benzerlerinin Soroslar tarafınca Asya piyasalarında, Venezuela’da, Brezilya’da yapıldığını da gördük. Zira yüzde 1’lik bir faiz indiriminin karşılığında dövizde yüzde 30’luk bir hareketlilik olağan değildir.” dedi.

“IMF ÇETELERİ”

Okan Müderrisoğlu, “Yeni iktisat yazılımı” başlıklı yazısında düşük faiz şartları için uğraş etmenin dünyadaki yerleşik finansal çevrelere bayrak açmak olarak yorumlandığını belirtti.

Müderrisoğlu, “Türkiye; IMF’ten, 2008 küresel krizinden ve pandemi şokundan çıkardığı derslerle, yeni periyoda hazırlıklı ve deneyimli giriyor.
IMF reçeteleri; dar ve sabit gelirliyi baskılar, faizleri yükseltir, istihdamı ve yatırımları sekteye uğratır, yalnızca sıcak para etraflarına çalışırken, düşük faizli ortam, başlangıçtaki kur oynaklığına karşın, istihdam ve refah tesirini artırmayı vadediyor.” diye yazdı.

“FİNANSAL TERÖR”

Bercan Fiyat ise “Atlantik’in son kurşunu: Döviz saldırısı” başlıklı yazısında ABD Lideri Joe Biden’ın Erdoğan’la ilgili “Başkan seçilirsem Erdoğan’ı darbeyle değil seçimle devireceğim, muhalefete dayanak vereceğim” halindeki kelamlarını hatırlattı.

Meblağ, “Döviz kuru saldırısı bu manada ülkemizi ve Erdoğan’ı amaç seçenlerin ne kadar çaresiz olduklarının da göstergesidir. Zira ellerindeki finansal terör silahı, Atlantik’in son kurşunudur. Öbür cephaneleri kalmadı.” dedi.

“GERÇEKÇİ BİR İZAH BULAMAYINCA…”

Öte yandan Hürriyet müellifi Ahmet Hakan, bugünkü yazısında döviz kurundaki artışın dış güçler tarafınca kurgulandığına yönelik savları husus edindi.

Hakan, “Ben de her şeyin dış mihraklara bağlanmasından hiç hazzetmiyorum. Ancak gel gör ki… Dolardaki bu ikinci yükselişe somut, iktisadi ve gerçekçi bir izah bulamayınca… Kendimi minnak minnak dış mihraklar telaffuzuna gerçek kaymaya başlarken yakalayıveriyorum. Hafazanallah! Hafazanallah!”