Rize bir daha kabusu yaşıyor

Serkankutlu

Global Mod
Global Mod
Rize’de 6 kişinin öldüğü, 2 kişinin de kaybolduğu, 47 binanın yıkıldığı, 99 binada ise ağır hasır gördüğü selin yaraları sarılmamışken bir sel baskını daha gerçekleşti.

Çayeli ilçesine bağlı Limanköy Mahallesi’ndeki sağanak yağış niçiniyle Kurtes Deresi’nin taşması kararı çay bahçesinde mahsur kalan Kenan (19), Havva (14), Esra (19) ve Yağmur Kethüda (20) kardeşler ile Muhammet Karabela (16) ve Esra Köse (30), AFAD takımlarınca bulundukları yerden kurtarıldı.

Yaklaşık 40 dakika süren kurtarma operasyonu kararı çay bahçesine kurulan makaralı halat sistemiyle, 6 kişi debisi yükselen dere üzerinden çekilerek inançlı bölgeye alındı. Kurtarılan bireyler, kendilerini bekleyen aile fertlerine sarılıp gözyaşı dökerken, operasyon sonunda duygusal anlar da yaşandı.

Kentte tesirli olan sağanak, akşam saatlerinde şiddetini artırdı. Çayeli ilçesi ve Muradiye beldesindeki kimi bölgeler su altında kaldı. Şiddetli yağış niçiniyle bölgedeki kimi alanlarda heyelanlar meydana geldi, yollar göle döndü. Çayeli ilçesi Limanköy Mahallesi’nde çay toplarken heyelan niçiniyle karayolunun ulaşıma kapanması kararı 7 kişi mahsur kaldı. Harekete geçen AFAD takımları bölgeye sevk edilerek mahsur kalanları kurtarmak için çalışma başlattı. Belediye takımları de iş makineleri eşliğinde heyelan niçiniyle kapanan köy yollarını ulaşıma açmak için çalışmalara başladı.

Merkeze bağlı Elmalı köyü okulu binasının yamaç topraktaki bahçesi de heyelan kararı çöktü. Yağışın sürdüğü bölgede yaşanan heyelan ve su taşkınlarında can kaybı yaşanmazken, grupların hasarların oluştuğu noktalarda çalışmalarını sürdürdüğü açıklandı.

MAHSUR KALANLAR KURTARILDI

Rize’nin Çayeli ilçesine bağlı Limanköy Mahallesi’ndeki sağanak yağış niçiniyle Kurtes Deresi’nin taşması kararı çay bahçesinde mahsur kalan Kenan (19), Havva (14), Esra (19) ve Yağmur Kethüda (20) kardeşler ile Muhammet Karabela (16) ve Esra Köse (30), AFAD gruplarınca bulundukları yerden kurtarıldı. Yaklaşık 40 dakika süren kurtarma operasyonu kararı çay bahçesine kurulan makaralı halat sistemiyle, 6 kişi debisi yükselen dere üzerinden çekilerek inançlı bölgeye alındı. Kurtarılan bireyler, kendilerini bekleyen aile fertlerine sarılıp gözyaşı dökerken, operasyon sonunda duygusal anlar da yaşandı.

“KORKMADIM LAKİN ABLAM BAYILDI”

Kendilerini kurtaran gruplara teşekkür eden Kenan Kethüda, o anlar anlatarak “Çay topluyorduk, yağmur başladı, geldik derenin yanına, baktık ki dere taşmış. Ailemize haber verdik, AFAD gelip bizi kurtardı. Ben korkmadım fakat ablam bayıldı” dedi.

“ÇOCUKLARIMA KAVUŞTUM”

4 çocuğu derenin karşı tarafında mahsur kalan anne Zeynep Kethüda ise “Çocuklar çay topluyordu. Yağmur yağmaya başlayınca çocuklar aradı, dereden geçemediklerini söylemiş oldu. Bizde muhtara haber verdik, takımlar çabucak geldi. Çok şükür çocuklarıma kavuştum” diye konuştu.