Restore edilen Karşıyaka Öğretmenler Lokali’nde Atatürk tabloları çalındı

semaver

Active member
Restore edilen Karşıyaka Öğretmenler Lokali’nde Atatürk tabloları çalındı Osmanlı ve Cumhuriyet periyotlarında büyük balo, kutlama ve etkinliklere sahne olan, şimdilerde ise öğretmenlere hizmet veren İzmir’in Karşıyaka ilçesindeki Karşıyaka Öğretmenler Lokali’nde kimi tarihi ve sanatsal yapıtların, yapılan onarımın akabinde kaybolduğu ortaya çıktı. Tarihi binada sergilenen 4 adet kristal ayna, Kurtuluş Savaşı periyodunda çekilmiş 11 yepyeni fotoğraf ve ressam Ayla Erdur tarafınca çizilen iki adet Atatürk tablosu 2019 yılında tamamlanan onarım çalışmalarının akabinde kayıplara karıştı. İzmir Vilayet Ulusal Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ise müfettiş soruşturmasının sürdüğünü söylemekle yetindi.

Yapıtların kaybolduğunu ressam Ayla Erdur’un öğrencileri ortaya çıkardı. Öğretmenler Lokali’nde onarımdan evvel 4 yıl istekli olarak fotoğraf dersleri verdiğini belirten ressam Ayla Erdur, “2 sene süren bir onarım çalışması yapıldı. Onarımın sonunda binayı ziyaret eden öğrencilerim sergilenen tabloları goremeyince beni aradılar. Binaya gelip mevzuyu yetkililere sorduğumda tabloların ve öbür yapıtların kaldırıldığını öğrendim. Lakin nereye gdolayıldükleriyle ilgili bir cevap alamadım” dedi.

YETKİLİLER SUSPUS

Yapıtların bulunması için çeşitli kurumlara başvurduğunu lisana getiren Erdur, “İlçe Ulusal Eğitim Müdürlüğü ile yaptığım görüşmelerden bir sonuç alamadım. Karşıyaka Kaymakamı ile görüştürülmüyorum. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na dilekçe yazdım fakat beni telefonla arayarak mevzunun kendi alanlarına girmediğini söylemiş olduler. İzmir Valiliği’ne dilekçeler yazdım lakin yapıtların nereye gdolayıldüğünü söylemediler. Uğraşlarım kararı en son İzmir Vilayet Ulusal Eğitim Müdürlüğü’nden bir cevap aldım. Bir müfettiş bakılırsavlendirildi, tabirime başvuruldu. Lakin bir yıldır oradan da bir cevap gelmiyor” sözünü kullandı.

Erdur, kaybolan eserler bulunana kadar uğraşlarını sürdüreceğini belirterek şunları söylemiş oldu: “Bu tarihi yerin bu biçimde bir hale gelmesi uykularımı kaçırıyor. Atatürk bu yerde balolara katıldı, zeybek oynadı. Ülkemizin ve İzmir tarihinin izlerini taşıyor burası. Ben sadece kaybolan tablolarımın peşinde değilim. Tarihe hürmetin ve emeğe hürmetin peşindeyim. Demirbaş listesinde bulunan eserler kayboluyor ve hiç bir yetkili bu yapıtların nereye gdolayıldüğünü söyleyemiyor. Burada bir hırsızlık var. Tarihe olan hürmetim niçiniyle yapıtların kaybolmasını içime sindiremiyorum ve bulunması için gayret ediyorum. Ne biçimde yok ettiler, sattılar mı çaldılar mı bunun ortaya çıkmasını istiyorum.”

SORUŞTURMA SÜRÜYOR

Bahse ait ulaştığımız İzmir Vilayet Ulusal Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ise soruşturmanın sürdüğünü, kayıp yapıtlarla ilgili müfettiş soruşturmasının hassasiyetle yürütüldüğünü ve bahsin önümüzdeki günlerde aydınlatılacağını bildirdiler.

AÇILIŞI BİNALİ YILDIRIM YAPMIŞTI

1892 yılında yapılan, 1900’lü senelerda levanten lokantası olarak kullanılan sonrasındasında Halk Konutu binası, Türk Kültür Derneği, Ulusal Eğitim Bakanlığı Kültür Sanat Merkezi ve son senelerda da Karşıyaka Öğretmenler Lokali olarak hizmet veren binanın restorasydaha sonrasındaki açılışını 24 Kasım 2019’da evvelki periyot Meclis Lideri AKP İzmir Milletvekili Binali Yıldırım yapmıştı.