Remzi Çayır, yeni partisi Ulusal Yol’u kurma münasebetlerini anlattı

semaver

Active member
Remzi Çayır, yeni partisi Ulusal Yol’u kurma münasebetlerini anlattı Bir devir Büyük Birlik Partisi’nde (BBP) Genel Lider Yardımcılığı bakılırsavinde bulunan ve Muhsin Yazıcıoğlu ile siyaset yapan Remzi Çayır, sağda yeni bir parti kurdu. Çayır, Ulusal Yol Partisi için “Siyasete mühlet hududu getirmek için yeni bir parti kurmaya karar verdik” dedi. Türkiye’de uygulanan cumhurbaşkanlığı sisteminin garipliklerle dolu olduğunu belirten Çayır, kimi partilerin iktidar taleplerinin olmadığına dikkat çekti. Çayır, partilerde yerleşik hale gelen ve birbirini seçen delege-genel merkez sistemine son verilmesi gerektiğini de savundu.

Çayır’ın sorularımıza verdiği karşılıklar şöyleki:

– Yeni bir parti kurmaya niçin gerek gördünüz?

Ülke kısır döngü içerisinde, toplum belirli bir arayış içerisinde. İnsanlarımız rasyonel, umutlarına derman olabilecek, telaşlardan uzak kalabilecek, ömrünü kolaylaştıran, rahat bir ömür süren, diğerlerine el açmadığı bir sistem istiyor. Var olan partiler tıpkı ve kendi içlerinde demokrasi yok. Bu kurumların demokrasi vaatleri olmuyor. Tayyip Beyefendi de dahil gücü elinde tutanlar büyük vaatlerle, umutlarla, büyük sözlerle iş başına gelenler bir süre daha sonra içe dönüyor. daha sonra kendilerince kutsallıklar oluşturuyorlar, bu da bizim özgürlüğümüzü, insanca yaşama talebimizi kurban ediyor. Bu yapıda millete bir gelecek çıkacağını düşünmediğimiz için millete gerçeği söz eden, var olan görüntüyü olduğu üzere söyleyip gerçekçi, akılcı, uygulanabilen bir gelecek gayesi koyabilen bir anlayış oluşturmak istedik.

Remzi Çayır, partisinin yol haritasını ve projelerini Ankara Temsilcimiz Sertaç Eş’e deklare etti.

– Ülkücü gelenekten geliyorsunuz, geldiğimiz etapta sağcıların da demokrasi ve insan hakları muhtaçlığı var mı?

Kesinlikle, bu topraklarda yaşayan her insanın demokrasiye ve üniversal insan haklarına, üniversal hukuka, kozmik hayat kıymetlerine gereksinimi var. Bakın kozmik ömür bedellerine muhtaçlık var diyorum. Şu anda beşerler, diğer bir insanın kendisine sadakat göstermesi, kendisini protesto etmemesi, verilenle yetinmesi için kutsallar oluşturuyor. Beşer kutsallar. Yoksul fukaraya öbür tarafta cennet var, zengine de burada cennet var. Fukaranın cennetini tehir etme hakkını size kim verdi? Zahmet çek, yoklukla uğraş et, öbür tarafta sizi cennet bekliyor. Buna itiraz ettik. Burada da millete cenneti yaşatmak siyasetin ve devletin varlık niçinidir.

“TOPLUMU UYANDIRMALIYIZ”

– Türkiye’de demokrasi istemek, devletin varlığı ve birliğine itiraz ile karıştırılıyor…

Toplum bilimi okuyanlar, devletin birlikte yaşamanın getirdiği bir tertip olduğunu bilirler. Beşerler çoğalmaya başladıkça, İbni Haldun’un sözüyle asayişi sağlayan polisi, jandarması, hakkaniyet oluşturan bir mahkemesi ve yargıcı, dışarıya karşı taarruzları önleyen bir minimum sistemi oluşur. Bunlar devletli yaşamanın gereksinimidir. elbette Türk geleneğinde devletli yaşamak bir özel durumdur. İnanç kaynağımızda da yeri var. ötürüsıyla devletli yaşama evet lakin devletin bizi biçimlendiren, terbiye eden, kalıba sokan bir ödevi yoktur. Bize hizmet etmelidir. Daha uygun bir ömür için düzenlemeler yapmalıdır. bu biçimde olursa manalıdır. Türkiye şu anda bu biçimde bir anlayışın fazlaca fazlaca ötesinde. Devletin değil lakin “milletin bekası” anlaşılabilir. Bunu millete yutturuyorlar. Senin bekan mı, devletin bekası mı, oligarşik yapının bekası mı? Toplumu uyandırmalıyız. Senin gururundan daha değerli bir şey yoktur.

“SESİNİ YÜKSELTEN HAİN OLUYOR”

– Ülkücü gelenekten gelen, Yazıcıoğlu ile siyaset yapmış birisi olarak sol kısmın demokrasi konusundaki itirazlarına ne kadar katılıyorsunuz?

Onlardan biraz daha ilerideyiz biz. Kimse kusura bakmasın. Ben birey hak ve özgürlüğünün işin temeli olduğuna inanıyorum. Şayet bir yerde birey yoksa, kendini söz etme özgürlüğü yoksa, hatta diğerine ziyan vermeden demokratik bir hak olarak protesto etme özgürlüğü yoksa, düşündüğünü açıklayabilme özgürlüğü yoksa, orada demokrasi, insan hakkı, gelecek de yoktur. Adalet de esasen yok oluyor.

– Bu itirazları şu anda anlayabilen bir iktidar var mı?

Tıpkı resme baka baka körleşir ya beşerler, şu anda bütün kelamları hakikat bile olsa az buçuk sesini yükselten hain oluyor. Bunlar Türk siyasetinin kirli yüzü. Siyasetin bu yüzden değişime, dönüşüme uğraması gerekiyor. Bunu yapmaya çalışacağız. Bir kez siyaseti periyodik hale getirmek istiyoruz. Türkiye’de başa gelen, bu gücü devam ettirebilmek için kendine yeni bir sistem oluşturuyor. Milletin sorunlarını çözmek ikinci plana düşüyor. Bu süresiz siyaset hastalığı. bakılırsav müddeti muhakkak olana karşı halkın tavrı farklı, vazife müddeti belgisiz olan hükümdarlara, tiranlara davranışı farklıdır. Bunun için periyodik siyaset, Türkiye’nin çıkışıdır. Erdal İnönü’den öteki kendi isteğiyle gitmiş genel lider görülmemiş. Siyaset Türkiye’de rant, güç kapısı. Hizmet kapısına dönüştüremezsek parti ismi değişir, kişi ismi değişir, ahval değişmez. 1924’te, Mustafa Kemal Atatürk, mecbur olmadığı biçimde seçim beyannamesi yayımlamış. 5. unsur nedir biliyor musunuz? Yıl 1923, “Adalet sağlanacaktır toplumda, kalkınma sağlanacaktır, liyakat kurumu sağlanacaktır, hayat pahalılığı bitmiş oldurilecektir, demokrasi ve hukuk geliştirilecektir” diyor. Yıl 2022, 100 yıl geçmiş. Yeni kurulan partiler, muhalefeti iktidarı hatta 20 yıllık iktidar bile geliyor; “Ben bir daha adalet sağlayacağım, kalkınmada eksiklerim var ona devam edeceğim, hayat pahalılığını başaramadım, hayat pahalılığını bitmiş oldureceğim” diyor. 1944 yılında Almanya, Japonya yerle bir olmuş. Şu an oralardaki siyasetçiler nelerden bahsediyor, biz nelerden bahsediyoruz? niçini, süresiz siyaset.

“FETÖ’DEN İÇERİDE OLANLAR İTİRAF EDİYOR”

– Yazıcıoğlu’nun davasına ait son duruşmayı izlediniz, nasıl bir karar bekliyorsunuz?

Gerçekleştiğinde ben koşar adım olay yerine gittim. Birinci bakışta kaza üzere geldi. Bunu arkadaşlarla ve genel merkezde de vakit zaman paylaştım. daha sonra sanıkları ve şahitleri dinlemeye başlayınca baktım ki işin ortasında farklı bir şey var. Şu anda FETÖ’den içeride olan kimi beşerler, direkt itiraf ediyor. Davada birtakım aygıtları sökmekten yargılanıyor. örneğin bir albay diyor ki “Ben kaza kırım işini düzgün bilirim, bu işler benim uzmanlık alanım. Bu davaya baktığımda bunun bir suikast olduğunu söyleyebilirim.” Kime, yargılandığı mahkemeye “bu bir suikasttır” diyor. Mahkeme niye yargılıyor, modülleri çalmaktan yargılıyor. Çelişkiye bakar mısın? Bunun gayretini vereceğiz. Zira faili meçhuller bu ülkeye kaosu, istikrarsızlığı getirir.

“DOĞRUDAN KARAR SİSTEMİ”

– Örgütlenmeniz ne durumda, bir ittifak gündeminizde var mı?

Bakın bu bir rekor. İki ay ortasında 61 vilayette örgütlendik. Muhtemelen iki ay içerisinde genel konseyimizi yapacağız. Seçime katılma yeterliliğini alacak durumdayız. Delege sistemini kaldırıyoruz. Partinin ilçe üyeleri ilçeyi, vilayet üyeleri ili, genel merkezi de bütün ülkedeki üyeleri belirlemeli. Yüz binlerin karar alabilmesi siyasetteki oligarşik, ağalık, feodal sistemi kırar. Genel merkez delegeyi, delege genel merkezi seçiyor. Buna son vermek için delege sistemini kaldırıp üyelerin direkt karar sistemine katıldığı bir düzenek oluşturacağız. Cumhurbaşkanlığı sistemi inanılmaz garipliklerle dolu. “Ben sizden iktidar talep ediyorum” diyen iktidar partisi var. MHP iktidar talep etmiyor, BBP’nin var mı, yok. Diğerini işaret ediyor. Bu tarafta, başkaları de tıpkı. Biz, mümkün olabilirse, milletten bir iktidar talep etmeyi düşünüyoruz. Mevcut sistemde bütün kararların bir yürütmede toplandığı görülüyor. Hatta yargı ve yasama bile yürütmeye bakar hale gelmiş. Yasama, yürütme ve yargının bariz biçimde ayrıldığı, birbirini denetlediği ve hesap verebildiği bir sistem kurulmalı. Bu fazlaca kıymetli.

VATANDAŞ ÖNÜNÜ GÖREMEZ HALE GELMİŞ DURUMDA

– Ekonomik külfetlerden size neler yansıyor?

Halk perişan… Daha evvelki krizlerde vatandaşın başına bir sefer balyoz iniyordu, sersemleyip geri yoluna devam ediyordu. Artık balyoz aşikâr aralıklarla inmeye başladı, yani bitmiyor. Durmadan başına balyoz inince, şaşkın ve önünü de nazaranmez hale gelmiş vatandaş. Gece yarısı artırımları, sanıyor ki beşerler akaryakıta artırım yaptın mı yalnızca orada kalıyor. Berber dükkânına gittim, kirası bin 500 lira. Elektrik faturası 1750 lira. Çift kira ödüyor. İndirim diyorlar, fakat yeterli inceleyin fiyattan indirim yok. Artırımdan daha az etkilensin diye… Bu şark kurnazlığı. Millete eşeğini kaybettirip üzüyor, daha sonra “bulduk” diyor. Millet bu sözlerle ilgilenmiyor. Markete gidip alışveriş yaptığında filesini evvelki haftanın iki katına dolduramıyor. Milletin gerçek, samimi, dürüst, sağlam siyasete muhtaçlığı var. Samimiyetin biroldukca şeyi çözebileceğine inanıyorum.