Putin’den “taksicilik” itirafı

Serkankutlu

Global Mod
Global Mod
Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin, 1990’ların başında St. Petersburg’da yaşarken karşılaştığı ekonomik meseleler yüzünden vakit zaman taksicilik yapmak zorunda kaldığını itiraf etti. Putin bunu anlatmanın “tatsız” olduğunu lakin o günün kurallarında ailesine bakmak için ekstra gelire muhtaçlık duyduğunu söylemiş oldu.

Putin, “Rossiya 1” federal TV kanalında pazar günü yayınlanacak “Modern Tarih” isimli program için anılarını anlattı.

Rus önder, “kimi vakit yolcu taşıyarak ek gelir elde etmek zorunda kaldım. Bunun hakkında konuşmak güzel değil, ancak ne yazık ki bu da oldu” dedi.

Rusların “her zorluktan sağ çıkma” ve “her şeyin üstesinden gelme” yeteneğinden bahseden Putin, kendi tecrübesini de anlattı.

“NEREYE GİDECEKTİM Kİ…”

Putin, Anatoli Sobçak’ın belediye lider yardımcılığı misyonundan ayrıldıktan daha sonra, iki çocuklu ailesini geçindirmek için yol aradığını söylemiş oldu ve “Ne yapmalı diye düşündüm, tahminen de taksicilik yapmalı dedim. Latife yapmıyorum. Nereye gidecektim ki? İki çocuğum vardı” dedi.

Rus önder akabinde yaşadığı süreci, “Bu yüzden Moskova’ya taşınmam ve devlet başkanlığı yönetiminde iş üstlenmem teklif edildiğinde, kabul ettim ve geldim” diye anlattı.

Putin kısa müddet daha sonra Kremlin’deki vazifesinden terfi edip KGB Lideri ve daha sonrasında Başbakan olarak atamıştı. 31 Aralık 1999’da Yeltsin’in nazaranvden çekilmesiyle devlet başkanlığına süreksiz olarak gelip, o tarihten beri Rusya’yı yöneten isim olmuştu.

Putin’in, o periyotta ailesini geçindirmek için “ek iş” olarak söz ettiği, Türkiye’de “korsan taksicilik” olarak nitelenen uygulama 90’lar boyunca Rusya’da günlük ömrün ayrılmaz kesimiydi. Ticari taksi sayısının hayli az olduğu ülkede, yoldan çevrilen çabucak her özel araç, taksi hizmeti veriyordu ve bu olağan karşılanıyordu.

bu vakitte Rusya’da yaşayan ya da ziyaret eden her insanın, yol kenarında el kaldırıp duran aracın sahibiyle taksi pazarlığı yapması olağan ve yasaldı.

Duran araç eski bir Lada, işverenini meskenine bırakıp dönen bir sürücünün sürdüğü lüks Mercedes yahut hastaneye boş dönen bir ambülans bile olabilirdi.

Putin’in yardımcılığını yaptığı Anatoli Sobçak 1991-1996 içinde St. Petersburg belediye başkanlığı yapmış, 1996 seçimini yüzde 1,2 farkla kaybetmişti. İktidarı kaybedince yolsuzluk suçlamaları ile karşılaşan Sobçak Paris’e kaçmış ve ağır bir hastalık devrinin akabinde ömrünü kaybetmişti. Putin 1996’da Sobçak’ın kaybetmesiyle belediyeden ayrıldıktan daha sonra, 1999 başında Moskova’ya Yeltsin’in Kremlin’deki idari işler dairesinde çalışmaya gelene kadar işsizlik dahil, hayatının en sıkıntı devirlerinden birini geçirmişti.