Prof. Dr. Recep Demirhan: “Normalleşmede geri adım atacağız”

semaver

Active member
Prof. Dr. Recep Demirhan: “Normalleşmede geri adım atacağız” Yurt genelinde kısıtlamaların kaldırılmasının akabinde olay sayıları arttı. Kartal Dr. Lütfi Kırdar Kent Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Recep Demirhan, koronavirüsle çabaya ait değerlendirmelerde bulundu. Demirhan,”Ülkemizde yaklaşık olarak 1 milyon 200 bin aşı yapılıyor lakin biz günlük 1 buçuk milyon aşı yaptık. Bunu yapabilecek kapasitedeyiz. Delta virüs fazlaca çabuk bulaşıyor. ötürüsıyla maske ve aralık konusunda fazlaca daha dikkat etmemiz gerekiyor. Tek devası ve tedbiri insanların aşılı olması. İki doz aşımız var ise mühleti de en az 3 ay geçmişse kesinlikle 3’üncü doz aşıyı yaptırmamız gerekiyor. İki tane Sinovac’ımız var ise üçüncüsü Biontech olmalı yahut 2 sefer Biontech aşısıyla aşılanıp tam bağışık hale gelmeliyiz” diye konuştu.

“ŞU ANDA AŞI OLMAYANLAR HASTANEYE YATIYOR”

Bayram öncesine bakılırsa olay sayısında beş kat artış yaşandığını belirten Demirhan, “Servislere bunun yansıması o kadar fazla değil. Zira insanlarımızın birden fazla aşılı. Aşılı olanlarda fazlaca önemli bir koronavirüs enfeksiyonu görmüyoruz. Çok enfeksiyon gördüğümüz bireylerin yüzde 90-95’i aşı olmayan kimseler. Şu anda aşı olmayanlar hastaneye yatıyor. Ağır bakımlara aldığımız hastalardan 10 hastadan 9’u aşılanmamış kişi. Onun için aşı son derece değerli. Aşı yaparsak kendimizi ve etrafımızı koronavirüsten koruyabiliriz. Tüm insanları aşı merkezlerine bekliyoruz” halinde konuştu.

“AŞI PROGRAMIMIZI TAMAMLAMAZSAK TAHMİNEN BİZLER NORMALLEŞMEDE GERİ ADIM ATACAĞIZ”

Demirhan, şu biçimde devam etti:

“Sonbaharda okullar açılacak, üniversiteler açılacak. Toplumsal ömür bir daha başlayacak. Biz bu aşılamayı tamamlayamazsak, yüzde 75 düzeyine çıkaramazsak tahminen yinedan kısıtlamalar gündeme gelebilecek. Onun için kesinlikle aşılanmamız gerekiyor. Aşıyla bir arada önlemleri de unutmamamız lazım. Aşı programımızı tamamlamazsak tahminen bizler normalleşmede geri adım atacağız. Yani tiyatroya, sinemaya gidemeyeceğiz. Sosyalleşemeyeceğiz, tekrar kısıtlamalar geri dönecek. Futbol alanlarına basket alanlarına giremeyeceğiz. Kazanmış olduğumuz kazanımları geri iade etmiş olacağız” dedi.

Aşı zıddı olanlarla ilgili değerlendirmede bulunan Demirhan, “Biliyorsunuz Amerika’da Simon diye bir kişi aşı aykırılığı yapıyordu, toplumsal medyada da öndeydi. Maalesef koronavirüsten kaybedildi. Aşı olmadığı için koronavirüs enfeksiyonundan öldü.Aşılar son derece inançlı. Aşıların önemli yan tesirleri yok. Onun için rahat olabiliriz. Vatandaşlarımızdan ricam, Sıhhat Bakanlığı teşkilatı ve bakanlık siteleri haricinde her duydukları şeye inanmamaları. Önemli ve yanlışsız bilgiler Sıhhat Bakanlığı tarafınca tüm vatandaşlarımıza sunuluyor” diye konuştu.