Prof. Dr. İlhan Başgöz hayatını kaybetti

celikci

New member
Prof. Dr. İlhan Başgöz hayatını kaybetti
Uzun süredir kanserle boğulan İlhan Başgöz, ABD'de yaşarken tedavisi için kendisinin Türkiye'ye götürülmesini talep etmişti. İsteği üzerine Sağlık Bakanlığı ABD'ye ambulans uçak göndermiş ve 5 Ocak'ta Başgöz, Türkiye'ye getirilmişti. Ölüm haberini Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar duyurdu. Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ''İlhan Başgöz'ü kaybettik. Hocamıza Allah'tan rahmet, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyorum'' ifadelerini kullandı. Türkiye'ye geri döndüğü için çok mutluyduABD'nin Indianapolis kentinden Ankara Esenboğa Havalimanı'na getirilen Başgöz, Türkiye'ye dönmenin mutluluğu yaşadığını söylemişti. 33 senedir yurt dışında çalışmanın yorgunluğu ifaden eden Başgöz, ''Türkiye'ye memleketime dönmenin sevincini Enver Gökçe'nin bir dizesiyle anlatmak istiyorum, ''Senin emekçin olaydım şen olası türküsü, dost kokusu, dost selamı Türkiye.'' yorgunum daha fazla konuşamayacağım'' demişti. İlhan Başgöz kimdir? Sivas 1921 yılında dünyaya gelen Başgöz, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nden mezun oldu. 1960 yılında ABD'ye gitti. Önce California ardından Indiana Üniversitesi'nde dersler verdi. Emekli olmasının ardından Bilkent , ODTÜ ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde Türk halk kültürü üzerine çalışmalar yaptı.

ALINTIDIR