Perugia Üniversitesi'nde yapay zekaya adanmış yeni bir kürsü doğuyor

Suzan

New member
Perugia Üniversitesi'nde yapay zeka alanında benzersiz bir kürsü doğuyor. İlham, Silikon Vadisi'ndeki en ünlü yatırımcılardan biri olan LinkedIn'in kurucusu Reid Hoffman'dan geliyor (OpenAI dahil 37 yapay zeka girişimine yatırım yaptı). Eylül ayı sonunda başlayacak olan kursun adı “Teknoloji ve Evrensel Beşeri Bilimler” olacak. Amaç: yaşadığımız yeni Rönesans'a eşlik etmek. Dünyanın her köşesinden akademisyenleri, filozofları, ekonomistleri çekecek. Kalp Umbria'da kalacak, ancak kurs gezici, bugün Perugia'da, yarın kim bilir Paris'te, yarından sonraki gün Stanford'da. Tüm fakültelerin tüm öğrencilerine açık. Ve her birimize.

Fikir, Papaların ve Nobel Ödülü sahiplerinin mezun olduğu, dünyanın en eski üniversitelerinden biri olan Perugia Üniversitesi rektöründen geliyor. Kendisi, Mayıs ayında Reid Hoffman'a İnsan Bilimleri alanında fahri doktora unvanı veren hukukçu Maurizio Oliviero.

“Hoffman’ın o gün verdiği lectio doctoralis, kendimize sorular sormaya başlamak için olağanüstü bir fırsattı,” diye açıklıyor rektör. “General Hannibal ve filozof Francis Bacon’a atfedilen Latince bir cümle söyledi. “Aut viam inveniam, aut faciam: Bir yol bulacağım ya da bir yol inşa edeceğim.” Yapay zeka ile insanlar da aynı fırsata sahip. Bir yol bulabilir ya da bir yol inşa edebilirler. Bu yüzden kendimize sorduk: Bu devrime evrensel bir şekilde, yani yalnızca bilimi değil aynı zamanda Gezegenin her enleminde mevcut olan kültürel hassasiyetleri de hesaba katarak nasıl yaklaşabiliriz?”

Reid Hoffman'ın doktorası vesilesiyle kaşmir girişimcisi Brunello Cucinelli, Perugia yakınlarındaki küçük bir köy olan Solomeo'da teknoloji ve ruha adanmış bir sempozyum düzenledi. Hoffman'ın yanı sıra gezegenin en parlak beyinlerini bir araya getirdi. Cucinelli dün Milano'daki Teatro Piccolo'da düzenlenen basın toplantısında, teknolojiyi hümanizmle kirleten yeni web sitesi Solomei.ai'yi tanıtırken, “Lectio'sunu 50 kez okudum ve hayatımı değiştirdi,” dedi. Web sitesi Hoffman'a da önceden gösterildi. Amerikalı girişimci bir video mesajında, “İnsan dehasını ve yapay zekayı birleştirmeyi başardığınız için etkilendim,” dedi. “Yapay zekayı bir şehir, keşfedilecek, geçilecek büyük bir metropol olarak hayal etmeyi seviyorum, gördüğümüz şeylerden bir kısmını eve götürebileceğimiz, bunları hayatlarımızla iç içe geçirebileceğimiz bir yer. Dünyamızın en önemli yerlerinden biri olabilir. Ama hala başlangıçtayız…”

Kürsünün üç temel özelliği olacak: ulusötesi, çok disiplinli ve dinamik olacak. «Dünyanın her yerinden akademisyenler ve uzmanlar dahil olacak, diye devam ediyor rektör. Sadece saf bilim insanları değil, aynı zamanda kurucular, ekonomistler, filozoflar da. Çalışmalar ve araştırmalar arasında sürekli bir karşılaştırmayı teşvik edecek. Bir “Öğretim ve araştırma” deneyi gibi: açıklayan tek bir öğretmen olmayacak».

En gençlerin rolü de önemli. «Geçtiğimiz yıl üniversitemizle birlikte Genç Kıvılcım Sempozyumu adını verdiğimiz bir düşünme anı yarattık: beş kıtadaki üniversitelerden 200 öğrenci davet ettik. Dünyaya dair vizyonlarını ama aynı zamanda endişelerini de bilmek istedik. Ve kendilerini yapay zekanın kahramanları gibi hissettiklerini keşfettik. Ondan korkmuyorlar. Endişeleri Gezegen, yaşam kalitesi, savaşlar. Öğretim yöntemini altüst etmeye ve bu yolu onlarla birlikte inşa etmeye karar verdik».

Herkese açık, açık bir rozet başkanı olacak. “Üniversitelerin sadece eğitim değil, inşa yerleri olmaya geri dönmesi gerektiğine inanıyorum. Cevaplar sağlama varsayımına sahip olmak istemiyoruz. Ancak büyük bir hırsımız var: soruları iyi sorabilmek.”