Pasquale Castagno: “Dünyadaki yaşamı nasıl iyileştireceğimi anlamak için iklimi inceliyorum”

Suzan

New member
Beautiful Minds’ın tüm bölümleri

«Orası dünyanın en uç noktası, her yerden çok uzakta. Buzdan yapılmış bir dünya, iklimi incelemek ve insan üzerindeki etkisini anlamak için mükemmel bir laboratuvar. Ama Antarktika, fiziksel bir yerden daha fazlası, bu bir ruh hali».

Bu Pasquale Castagno, 43 yaşında, Güney Kutbu’na 11 keşif gezisi, buz kıtasındaki en uzman İtalyan araştırmacılardan biri. 30 yaşında ilk görev. Sonuncusu, bir aydan kısa bir süre önce, PNRA’nın (Antarktika’daki Ulusal Araştırma Programı) XXXVIII oşinografik keşif gezisinin bilimsel koordinatörü ve tarafından yönetilen uluslararası kapsamlı bir İtalyan projesi olan Napoli Parthenope Üniversitesi’nin MORSea projesinden sorumluydu. Enea, Cnr (araştırma) ve PNRA (Antarktika’daki Ulusal Araştırma Programı).

Gemideki tek oşinograf Castagno tarafından koordine edilen, sadece 3’ü kadın olan 25 araştırmacı, bu denizlerde seyredebilen tek İtalyan gemisi olan ve bu yıl özel koşullar sayesinde en güneyde bulunan buzkıran Laura Bassi ile yola çıktı. Antarktika’nın gezilebilir noktası. Başka hiçbir geminin dokunmadığı bir nokta.«Antarktika iklimi incelemek için incelenir. Nasıl çalıştığını, nasıl değiştiğini ve nasıl değişeceğini anlamak. Ve iklim değişikliğinin etkilerinin insanlar üzerindeki etkisi».

Bilim adamı, araştırmacı, Messina Üniversitesi’nde oşinografi profesörü. kestane Salerno ilinde küçük bir köyde doğdu, eşsiz bir deniz tutkusuyla. Baba bir kahve temsilcisi, anne bir ev hanımı. Televizyonda bir çok belgesel ve bir rüya: “Büyüyünce Antarktika’ya gideceğim. Araştırmacı olacağım.” “Ne demek istediğini bile anlamadım ama söyledim.” O zaman hayatın kendi yolunda gittiğini biliyorsun, ama biz ona yardım edersek her şey olur. Parthenope Üniversitesi’nde çevre bilimleri derecesi , deniz ortamlarında uzmanlık, Siena Üniversitesi’nde kutup bilimlerinde doktora, dünyada yıllarca araştırma… Atlanta’da altı ay, New York’ta Columbia Üniversitesi’nde dört ay.

«Antarktika’ya gemiyle ulaşılabilir. Bu yıl Yeni Zelanda’dan başladık ama siz Güney Afrika veya Şili’den de başlayabilirsiniz. Nereden başladığınıza bağlı olarak 7 ila 15 seyahat günü sürer. Yaklaştıkça, etrafınızdaki dünyanın değiştiğini daha çok görürsünüz. Panorama, iklim, sıcaklık, koşullar: her şey değişir. Kışın eksi 15 dereceye ulaşır. Önce bazı buzdağlarını görmeye başlarsınız. O zaman daha fazlasını görürsün. Beyaz ve mavi renkler hakimdir. Ama beyazın bin tonu var ve beni çok etkiliyor. Sonra deniz buzu ve kıtayı görmeye başlarsınız. Bir gemide, okyanusun ortasında, her şeyden uzakta, çok uzun birkaç gün boyunca, tanımadığınız ve yakında çok iyi arkadaş olduğunuz insanlarla birliktesiniz. Günde 12 saat araştırma. 12 saat dinlenme. 24 saat ışıkla, gün yemek saatleriyle işaretlenir. Günlerin sayısını kaybedersiniz. Ancak bugünün Cumartesi olduğunu anlayın çünkü cumartesi günleri pizza yiyoruz. 2-4 kişilik kabinlerde kalıyorsun. Yanınızdaki araştırmacılar sizin dünyanızdır, o an onların dışında hiçbir şeyiniz yoktur. Birkaç yıl öncesine kadar İnternet yoktu, WhatsApp yoktu, geminin kaptanı tarafından gönderilen günde yalnızca bir e-posta gönderebiliyorduk».

Gemide bir bilimsel koordinatör, bir keşif lideri ve komutan var. Gemide bir doktor, küçük bir sahra hastanesi, 20 servis personeli. Pasquale konuşurken siz bir film izliyorsunuz. “Neredeyse bin kilometre uzunluğundaki Ross Denizi’nde oşinografik veriler topluyoruz ve analizler yapıyoruz. 1995 yılından beri bu işi yapıyoruz. 1200 metre altına kadar çeşitli noktalara ve çeşitli derinliklere enstrümanlar yerleştirdik. Suyun sıcaklığını, tuzluluğunu ve akıntıların hızını ölçüyoruz. Antarktika, çok soğuk suların oluştuğu bir alandır. Yoğun, ağır, derin, deniz tabanına inen ve “okyanusların küresel termosalin dolaşımı” olarak tanımlanan çemberi kapatan. Ünlü Gulf Stream ed örneğinde olduğu gibi ekvatordan gelen ısıyı kutuplara ve soğuğu kutuplardan ekvatora doğru taşımak için gerekli bir sirkülasyon».

Öğrencilerle konuşmaya alışkın olan Pasquale, sabah ve öğleden sonra dersleri arasında, nasıl çalıştığını ve Güney Kutbu’nda ne olduğunu bilmenin neden önemli olduğunu açıklamak için benimle telefonda iki saat geçiriyor. «Herkes bilir: Dünya’nın iklimi güneş tarafından yönetilir, bununla birlikte, onu eşit şekilde ısıtmaz. Ekvator çok daha fazla ısınır, kutuplar daha az. Ancak bu ısıyı yeniden dağıtan bir şey var. Ve tam olarak okyanusların bu küresel dolaşımıdır. Yavaşlarsa veya değişirse, Dünya’nın iklimini değiştirebilir.” Castagno ve ekibinin pek çok keşfi arasında şu iyi haber var: Ross Denizi’nin tuzluluğu artıyor. Bu ne anlama geliyor? Su ne kadar tuzluysa o kadar ağırlaşır ve daha düşük sıcaklıklarda donar. Bu nedenle, okyanus sularının dolaşımının motoru olan termal diferansiyeli geliştirerek deniz tabanına daha fazla soğuma getirir. Biraz vücudumuzdaki kalp gibi.

«Araştırmayı seviyorum ve daha yüksek bir amacın peşinden gidiyorum: İklimin nasıl çalıştığını ve Dünya’daki yaşamı nasıl iyileştirebileceğimizi anlamaya katkıda bulunmak istiyorum. Bunu toplum için, çocuklarımızın çocukları için yapıyorum. Her araştırmacı, küçük keşiflerle küçük bir parça koyar. Bu aramalara dayanarak araştırmacılar politika yapıcılara yönergeler veriyor. İklimin nasıl çalıştığını anlamak, politikacıların hepimizin yaşam koşullarını nasıl iyileştireceğine karar vermesine yardımcı olmak anlamına gelir. Bir örnek vermek gerekirse: 195 ülkeyi küresel ısınmayı +1,5°C ile sınırlama taahhüdünde bulunan Paris Anlaşmaları bu araştırmadan doğdu. Gezegene ve insanlığa verilen zararı daha yüksek artışlarla yönetmek zor olacaktır. Bugün iklim değişikliğinin kısmen insan kaynaklı olduğunu biliyoruz”.

Castagno, doğru yerdeki doğru adamdır. Onun gibi bu kadar çok görev yapmış çok az okyanus bilimci araştırmacı var.. Çalışmalarının %95’i beyaz kıtaya adanmıştır. «Tarihim bunu öğretiyor tutku gerekli ama yeterli değil. Doğru bağlamı alır. Ailem seçmeme izin verdi. Konuyla ilgili bir derece tezi yapmasaydım ve Antarktika ile ilgilenen insanlarla tanışmasaydım, başaramazdım. Elbette, elimden gelenin en iyisini yaptım, ama olduğum şey aynı zamanda içinde yaşadığım çevre ve Antarktika’da benimle ve benden önce çalışan herkesten kaynaklanıyor».

Pasquale iki hafta önce baba oldu. “Yeni doğduğu bu günlerde, tüm babalar gibi ben de onun geleceğini hayal ediyorum. Ve her şeyden önce, eleştirel düşünmeyi geliştirebilmesini, dünyayla kendi başına etkileşime girebilen bir insan olmasını istiyorum. Ona bunu yapması için araçlar vermek istiyorum. Babam oşinografi, deniz, araştırma yapmadı. Ama bana seçim yapabilmek için büyük bir olasılık verdi ».