Paritenin seyri ‘turnusol’ görevi bakılırsacek

Zeytin

Global Mod
Global Mod
Ekonomist Ali Ağaoğlu ve gazeteci Hakan Güldağ, Baht Sohbetleri’nde bu hafta Rusya-Ukrayna savaşının tesirlerini konuştu. Savaşın seyrinin, Euro/dolar paritesindeki durumdan okunabileceğini belirten Ağaoğlu, “Parite 1,12’den dönüp daha evvelki 1,08’i bir kere daha dener ve aşağı kırıp 1.0450, 1.0550 bandına inecek olursa, bu savaş her insanın canını yakacak ve epeyce uzun sürecek diye anlayacağım” değerlendirmesinde bulundu.

İkili, İsrail Cumhurbaşkanı’nın ziyaretini ve Rusya-Ukrayna dışişleri bakanlarının Antalya’daki toplantısı ile ilgili beklentilerini de tartıştı. Ağaoğlu, “İsrail Cumhurbaşkanı’nın ziyaretinde boru sınırı problemi de konuşulmuştur” öngörüsünden bahsetti. Ağaoğlu ayrıyeten petrolün 100 dolarlara kadar gerilemesini beklediğini aktarırken, altında 1.965 daha sonrası 1.875/85’lere kadar düzeltme geleceği iddiasında bulundu.

Güldağ: Gerek Zelenski’nin açıklamaları, gerekse Rusya’nın ateşkesiyle, ‘savaşa bir nokta temalır mu’ umudu gelişti. Bakıyorum çarşamba gününden bu tarafa piyasalar da olumlu yaklaşıyor. çabucak hemen ortada somut bir gelişme yok lakin petrol fiyatları hayli düştü, petrolü konuşuruz lakin Euro’dan başlayalım istersen. “Bu savaşta Avrupa yorulacak, Euro da zorlanacak” demiştik Ukrayna-Rusya krizi patlak verdiğinde. Artık biraz umut ortaya çıkınca toparlanıyor Euro da…

Ağaoğlu: Barış umudu Euro/dolar paritesiyle kendini gösterdi diyelim. 1,0810’a kadar düşmüştü Euro. Bir düzeltme var hala daha.

Güldağ: Antalya’da bir adım atıldı lakin bir anda ‘mucize’ de beklenmemeli. Piyasalar bakımından nedir senaryoların? Euro/dolar paritesinde ve emtiada…

Ağaoğlu: Kıymetli metaller ve endüstriyel metaller diye ayırmak lazım. Endüstriyel metallerden nikelde hareket çok yüksek oldu. Nikel özel bir metal. Otomotiv dalında kıymetli. Fakat o harekette işin ortasında finansal piyasalarda açık konum taşıyan birisini köşeye sıkıştırma hareketi da var. Gibisi bir durum buğday kontratlarında da oldu. Öbürleri gorece az dalgalandı. Fakat bu hareketler mısıra da gelecek mi, bir öteki emtiaya da gelir mi korkusu da var doğrusu. Bu gerginliği azaltmak güç olacak.

Güldağ: Galvanizcilerle konuştum. Çinkoda fiyat hayli kısa vakitte 3.700 dolardan 4.800 dolara fırladı. Natürel frene basmışlar. Zira fiyat veremiyorlar. Birden fazla bölüm hammadde fiyatları niçiniyle ‘bekle gör’ durumunda. Yatırım tarafında hayli canlar yanmış olabilir…

Ağaoğlu: Şöyle ayıralım, nitekim işi ayçiçek yağı, işi çinko, işi buğday olanlar neredeyse sessiz bir mutabakatla dediler ki, “Bu fiyatlar sağlıklı değil, gerçeği yansıtmıyor, şayet fiyatlar burada kalacak olursa biz iş yapamayız. O yüzden bir durup bekleyelim, bir sakinleşsin ortalık, daha sonra durumu değerlendirelim. Artık ortalık toz duman…”. Alan almadı, satan satmadı, beklediler. Ancak aslında işi çinko, buğday, nikel olmayan ve ortaya girip bu işten para kazanmaya çalışan fırsatçılar kesiti de var. Artık kusura bakmasın kimse, bu arkadaşlara müstahak. İşin nikel değil, nikeli bilmiyorsun, doruktan nikel almışsın, düşmüş nikel, müstahak sana. Maalesef aç gözlülük insanoğlunun tarih boyunca tedavi edemediği en eski hastalığı…

Güldağ: ‘Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur’ diye boşuna dememiş eskiler…

Ağaoğlu: O yüzden herkes bildiği işi yapsın diyeyim. Pariteye dönersek; şu anda görünen, düzeltme kademesindeyiz, Bu düzeltme 1.12- 1.1225’e kadar gidecek. Kısa vadeyi âlâ anlamak için emtia piyasalarından kendinize bir kerteriz alırsanız biraz evvelden bahsetmiş olduğum o petrol, nikel, buğday üzere hayli da insanların tanımadığı bir bölgedeki sert fiyat hareketlerini genele yayarak bir yorum yapmak sıkıntı. Lakin dünyanın en derin en likit piyasası Euro/dolar paritesi olduğu için hayli daha uygun bir gösterge. İzlemek de daha kolay. Artık burada 1.12-1,1225’e kadar düzeltme, yani bu 1.14-1.15’lerden 1.08’e inen hareketin ana düzeltmelerinden bir tanesi. Şayet oraya gelir ve oralarda konsolide olursa, Rusya-Ukrayna problemi yavaş yavaş masa başına yanlışsız evriliyordur ve bu yeterli haberdir diye bakacağız. Buradan Euro artık 1.14-1.15 düzeylerine gidecek olursa buna da artık savaş bitiyor diye bakacağım ben. 1.12’den dönüp 1.08’i bir kere daha dener ve aşağı kırıp 1.0450- 1.0550 bandına inecek olursa bunu da savaş her insanın canını yakacak ve fazlaca uzun sürecek diye anlayacağım. O yüzden Euro/dolar paritesini şu andaki en düzgün turnusol kağıdı olarak görüyorum. Bu devrin güzel göstergelerinden biri olarak izlenmesini tavsiye ederim.

Güldağ: Pariteye Fed’in beklenen 25 baz puanlık faiz artırımı da pek tesir etmeyecek üzere görünüyor.

Ağaoğlu: Katılıyorum, 50 baz puan artırsalar bile fazla değişmeyecek. Ben Fed’in 50 baz puan artırmasını düşünen taraftayım. Euro, Rusya niçiniyle düştü. Ancak ondan evvelki düzey geçen sene eylül ayında 1.18-1.20’ler içindeydı Euro/dolar paritesi. Oradan daha sonraki Euro’nun kıymet kaybının ortasında Fed’in süratli ve fazlaca sayıda faiz artışı yapacağı beklentisi vardı. Ben hala daha Fed 50 baz puan bile artırsa, ki bence artırmalı; Rusya-Ukrayna sorunuyla Fed’in nakdî genişlemesinin birbiriyle eşleştirilemeyeceğini, her ne kadar ABD’de borsalar bunun olmayacağı kanısıyla toparlanmış olsa da ben orta-uzun vadedeki mümkün enflasyon şoklarına hazırlıklı olması için Fed’in 50 baz puan artırması gerektiği tarafındayım. Sert başlayıp niyet belirtirsiniz sayıyı azaltırsınız sonrasındasında lakin başta en azından bunu yapmanız lazım. Bunun da Euro/dolar paritesini etkileyeceğini düşünmüyorum. Zira 1,18’lerden faiz niçiniyle 1,08’lere, 1,10’lara inmişseniz, Rusya burada en büyük etkendir. Lakin 1,18, 1,14 esasen faizle indi; 1,08 Rusya ile görüldü. Artık düzeltme var. Bunun ortasında, dünkü ve bugünkü hareketlerin ortasında Fed’in 25 baz puana indiği beklentisinin pek olduğunu düşünmüyorum ancak bir daha de piyasa bir zorlayacaktır.

Güldağ: ABD tahvil getirileri çok çıktı daha sonra kısmen geri geldi…

Ağaoğlu: 2,07’lerdeydi en yükseği Amerikan 10 yıllıklarının; şu anda 1,93’lerde. Majör bir geri çekilme yok. Ancak Fed o kadar da fazla artıramaz fikriyle hem borsalar hem Amerika 10 yıllıkları düzeltmelerini yapıyorlar. bir daha de dediğim üzere önümüzdeki hafta yapılacak olan Fed toplantısından hala daha 50 baz puanlık bir artış bekleyen taraftayım. Ancak ben bir oyun değiştirici olacağını düşünmüyorum. Hiç faiz artırmaması benim için bir oyun değiştiricidir. bu biçimde fazlaca majör bir ileti gelecek piyasalara; ‘siz eski oyununuza devam edin, ben sizin oyununuzu bozmayacağım’ diyen bir merkez bankası iletisi gelecek. Çok da hayra alamet bir durum değil bu da dünya için.

Güldağ: Pekala 100 üzerinden kaç verirsin bu biçimde bir ihtimale?

Ağaoğlu: Yüzde 5’tir bu ihtimal. O kadar da sağduyuyu kaybettiklerini ve piyasanın elinde oyuncak olduklarını düşünmüyorum. Piyasa önden masraf lakin bu kadar da değildir diye düşünüyorum.

Güldağ: bu biçimde bekleyelim 16 Mart’ı, daha sonrasında Türkiye’ye tesiri ile birlikte konuşalım.

“Petrol 100 dolar düzeyine gerileyebilir”

Güldağ:
Petrolde 130’lardan daha sonra önemli düşüş var…

Ağaoğlu: Artık 110’ların üzerindeyiz lakin iki enteresan bilgi paylaşayım. Bir tanesi ileri vadeli kontratlardaki fark 25-30 dolarlar düzeyinde, aşağı istikamette. Bu şu demek, kısa vadede bu tansiyon devam edecek lakin orta-uzun vadede bu düzeyler kalmayacak.

Güldağ: Tepeyi gördük mü sence?

Ağaoğlu: 130’ları gördük burası bana nazaran tepe. Buradan 110’lara ve altına inilecek, 100’lü sayılara inilecek. Çok uzun olmayan bir gelecekte… 1-1,5 aylık bir müddetden bahsediyorum. Bunu Antalya’dan gelecek olan mutabakat sürecinin tesirli ve destekleyici olacağını düşünerek söylüyorum lakin piyasanın da beklentisi bu tarafta. Petrol 65 dolarda kalsa öyküsü aslında hem alan hem satan için daha makul bir hareket alanında süreç görse her iki taraf için de memnuniyet verecek bir şeydir. 100 dolarlara kadar ben petrolün gerilemesini bekliyorum. Olağan biz sonuncu tüketiciler için bir çıt makus bir haber var. Yalnızca ham petrol değil, onunla beraberki eser meblağları içindeki istikrarda biz biraz prim ödemek zorunda kalıyoruz cebimizden. Onun kısmen dengeleneceği bir periyoda de yakın vakitte geleceğimizi düşünüyorum.

“Altında 1.965 dolar daha sonrası 1.875/85’lere düzeltme mümkün”

Güldağ:
Altında da süratli bir geri çekilme oldu barış umudu artınca…

Ağaoğlu: Altın-gümüşle ilgili ana senaryom, dorukların, tepelerin görüldüğü, bundan daha sonra yeni yükseklerin görülmeyeceği tarafında. Bunun tek istisnası Rusya’dan petrol ithaline yasak gelmesi ihtimali. Bu ihtimal 1970’teki petrol şokuna misal bir şok yaratır. ABD, hem Venezüella’yı hem İran’ı devreye sokmak durumunda kalabilir.

Güldağ: İran’la mutabakatın Türkiye’ye tesirini de konuşmuştuk.

Ağaoğlu: Evet, Türkiye için oyun değiştirici muhtemel gelişmelerden bir tanesi İran’ın nükleer muahedeyi imzalaması olacak. Çok uzak olmayan bir gelecekte bunun imzalanacağını düşünüyorum. Ve o muahede Türkiye ismine epey büyük bir değişim manasına geliyor. Büyük bir fırsat yaratacak. Bunların hepsini bir ortaya getirdiğinde petrolde 130 doları tepe, altında ise geçtiğimiz günlerde görülen 2,070’i en yüksek düzey diye düşünüyordum. Altın yeni bir tepe görmeden geriledi. Doruğu 2,075 zira altının…” Gümüşte de tıpkı biçimde yeni tepe görülmedi. Aslında bu gelişmeler de, savaşın yavaş yavaş mutabakata yanlışsız evrilme beklentisinin kuvvetli olduğunu söylüyor. Yüksekler göründü, tepeler değil, buradan da dönüş başladı. Gümüş için 25,25 kritik düzey, o düzeyin altına inildiğinde geri çekecek. Altın için de daha önce çıkarken değerli dirençlerden biri 1965 düzeyiydi. O düzeyin altına inildiğinde ben 1925’lere kadar hatta devamında da 1875’lere, 1885’lere kadar devam edecek bir düzeltmeyle bir arada bir konsolidasyon bekliyorum.

“Herzog’un ziyaretinde Leviathan gazı görüşülmüştür”

Ağaoğlu:
Bu kadar gürültünün içinde düzgün bir haber de var.

Güldağ: Nedir?

Ağaoğlu: Çok ancak fazlaca değerli bir haber. Ve Türkiye için hakikaten oyun değiştirici bir ziyaret var. İsrail Cumhurbaşkanı’nın Türkiye ziyareti… Bu ziyaretin gerisinde, epey fazla insan konuşmuyor ancak benim iddiam İsrail’deki Leviathan gazının Türkiye’den Avrupa’ya gönderilmesi projesi var. 2013 yılında bu proje gündeme gelmişti. bu biçimde biz buna değişik saiklerle sıcak bakmamıştık. Devamında da Mavi Marmara üzere biroldukça olay yaşandı. Eastmed boru çizgisi mutabakatı vesaire derken, Eastmed’in 2 ay evvel ABD tarafınca artık ben bunu onaylamıyorum bildirisinin gerisinden dağıldı. Artık İsrail Cumhurbaşkanı Türkiye’ye geldiğinde ben epeyce eminim ki doğalgaz boru çizgisinin artık yapılması ile ilgili ön görüşmeler oldu. İsrail’den Türkiye’ye 200 kilometrelik bir boru sınırıyla hem Türkiye’nin birebir vakitte Avrupa’nın güç kaynak çeşitlendirmesi için fazlaca kıymetli bir adım atılacak. Ben onun birinci görüşmesi olduğunu düşünüyorum. O yüzden her ne kadar sıcak gündem Ukrayna-Rusya Dışişleri Bakanları’nın Antalya’daki toplantısı olsa da benim için Türkiye ismine daha sıcak bir gündem İsrail Cumhurbaşkanı’nın Türkiye’yi ziyaret etmesidir. Orada hayli değerli gelişmeler olacak, bu Türkiye ismine hayli değerli ve fazlaca uygun bir haber.

Güldağ: Onun ardı da gelecek diye düşünüyorum. Bu görüşmeler, Birleşik Arap Emirlikleri ile yapılan görüşmelerden başka düşünülemez. Büyük ihtimal Suudi Arabistan ile de görüşmeler gündeme gelecek. Ukrayna-Rusya savaşı bu süreci hızlandıracak üzere görünüyor. Avrupa da bu resmi destekleyecektir. Ortadoğu gücünün Türkiye üzerinden Avrupa’ya yönlendirilmesini de vakit ortasında bekleyebiliriz. İsrail Cumhurbaşkanı ile Cumhurbaşkanı Erdoğan içindeki görüşmelerin Ortadoğu’daki yeni ittifakları şekillendirecek sürükleyici bir rolü olabilir. Bu ortada Antalya’dan somut bir şey çıkmadı. Orayı izlerken Suriye’yi de gözden kaçırmayalım. Zira ABD, Suriye’de bir hareketlenme içerisinde. Washington, Rusya’yı Suriye’de de sıkıştırma çabası ortasında görünüyor. Haftaya konuşalım…

Okumaya devam et...