Papa, Al Gore ve çocukların kalpleri

Suzan

New member
Geçen gün sonunda Al Gore ile röportaj yapma fırsatı buldum. İklimin korunmasına yönelik mücadeleleriyle 2007'de Nobel Barış Ödülü'nü kazanan (ve “Uygunsuz Gerçek” belgeseliyle Oscar kazanan) Gore, zamanımızın en önemli siyasi liderlerinden biriydi ve en çok dinlenen seslerden biri olmaya devam ediyor. Konuşmamızın sonunda Gore, Papa Francis'e ve papanın son yıllarda Dünya'da yaşamı kurtarmak için “bütünsel bir ekolojiye” duyulan ihtiyaç hakkında söylediklerine hararetli bir övgüde bulundu. Ertesi gün Papa, Olimpiyat Stadı'nda 50 bin çocukla buluştu ve Birinci Dünya Çocuk Bayramı'nın kapanışı nedeniyle Pazar günü Aziz Petrus Meydanı'nda çok daha fazlasını görecekti. Bu olay hakkında, özellikle de Roberto Benigni'nin güzel monologu hakkında çok fazla konuşma yapıldı, ancak gerçek devrim, kilise avlusunda bir rahip yerine bir aktörün konuşması değil, bir kereliğine de olsa sahneye konulmasıydı. merkezdeki çocuklar. Onların enerjileri, coşkuları, saflıkları (ve aynı zamanda ebeveynler olarak bizim sonsuz cömertliğimiz, en iyi yönümüzü ortaya çıkardığımız an). Her şeyin mümkün olduğunu düşünmekten ne zaman vazgeçeriz, daha iyi bir dünya hayal etmekten ne zaman vazgeçeriz, başkalarının uğradığı haksızlıklardan ne zaman acı çekeriz? Benigni çok güzel şeyler söyledi, gazeteler belli ki Giorgia Meloni'ye yapılan kibar espriden bahsediyor ama ben bir cümle daha yazdım. Bu: “Dünyada daha iyi olacak tek bir kişi var, o da kendimizi. Başkalarını da mutlu etmeliyiz.”

Akşam Papa için çok uzak ülkelerden gelen bazı genç iklim aktivistleriyle akşam yemeği yedim. Onlara sordum: Kime güveniyorsunuz? Ruanda'dan Ineza Umuhoza Grace bana hiç kimsenin güvenimizi uzun zaman önce elinizden aldığını, kelimelerin bize yetmediğini, gerçekleri istediğimizi söylemedi. Onların yalnızlığını hissettim ve papanın çocukları (ve gençleri) tekrar merkeze koyması, oradan, ejderhaları yenebileceğimize inandığımız o yaşam döneminden başlama şeklindeki sansasyonel jestini düşündüm. Bu arada, aynı akşam, hoparlörlü bir kamyon Paris sokaklarında geçit töreni yaptı ve ardından yüzlerce çocuk, genç İtalyan aktivist ve sanatçı Lotta tarafından yazılan ve söylenen, iklim adaleti için tekno bir marş olan Power'ın melodisiyle öfkeyle dans etti. Lotta'yı görmelisin: onun alevli gözlerinde hâlâ her şey mümkün. Onun gibi insanlar bir çocuğun kalbine sahiptir. Al Gore gibi, Papa gibi.