Otomotivde ‘ÖTV indirimi daha sonrası’ için savunma 25 Ağustos’ta

Zeytin

Global Mod
Global Mod
Aysel YÜCEL

Yeni binek araba ve yavaşça ticari araç üreticisi ve dağıtıcısı şirketler için ÖTV indirimi daha sonrasında bir arada hareket ederek fiyat artışına gittikleri ve arzı kısıtladıkları tezi hakkında soruşturmada savunma etabına gelindi. Kelamlı savunma toplantısı, 25 Ağustos’ta saat 10:30’da online olarak yapılacak.

Rekabet Heyetinden yapılan açıklamaya bakılırsa, toplantıya kelam almak üzere katılmak isteyen şikayetçi ve üçüncü bireylerin, “Rekabet Şurası Nezdinde Yapılan Kelamlı Savunma Toplantıları Hakkında Tebliğ” uyarınca, toplantı konusu ile ilgili menfaat alakalarını ortaya koyan bilgi ve dokümanları içeren dilekçeyle 18 Ağustos 2021 günü mesai saati sonuna kadar Rekabet Kurumuna başvurmaları gerekiyor.

Kelamlı savunma toplantısına dinleyici olarak katılmak isteyenler, toplantıyı online olarak takip edebiliyor. Toplantıyı takip etmek isteyenlerin Rekabet Kurumu web sitesindeki iştirak formunu doldurulması gerekiyor.

ODD İdare Şurası Lideri Ali Bilaloğlu:
Suçlamaların hakikat olamayacağı dokümanlarla kanıtlanır

Kelam konusu soruşturma konusunda DÜNYA‘ya açıklama yapan ODD İdare Şurası Lideri Ali Bilaloğlu, suçlamalara katılmadıklarını belirterek, resmi sayılar ve kanıtlar varken sözlere dayanan suçlamalara yahut savunmalara gerek duyulmaması gerektiğini söylemiş oldu.

Otomotiv bölümünün döviz kullarına endeksli bir bölüm olduğuna işaret eden Bilaloğlu, “Döviz artarsa bunun fiyatlara tesiri olmaması mümkün değil. Mevzuata bakılırsa tavsiye edilen fiyat listeleri TL olarak açıklanmalı. halbuki Rekabet Kurumu fiyatları döviz sayılarından takip etse daha hakikat resmi görür. Ayrıyeten vergi sistemi ve modellere uygulanan vergi oranları daima değişiyor, bunun üzerinde de şirketlerin hiçbir tesiri yok” dedi.

“İlgili devir içi üretim planlamaları istenebilir”

Bilaloğlu, üretimin kısıtlandığı savları içinse, şu değerlendirmede bulundu: “Üretim programları eylül ayı civarında takip eden yıl için yapılmakta. İsterse Rekabet Kurumu ilgili periyot için üretim planlarını isteyebilir. Burada bakılırsaceği gelişme (yani yıl içerisinde üretim sayıları artmış mı azalmış mı) üretim kısıtlama kuşkusuna net yanıt alabilir. Bu mevzuyu adaletli ve bilimsel yapmanın tek yolu budur diye düşünüyorum. Meczuplar varken sözlere dayanan suçlamalara yahut savunmalara gerek duyulmaması gerekir. Otomotiv bölümünde her şey kayıtlı olduğundan şeffaflık düzeyi devasa yükseklikte, tüm yapılan suçlamaları dokümanlar ile yanlışsız olmadığını kanıtlamak mümkün.

Asıl rekabete ters olan husus – özel ithalat ile Türkiye’ye getirilen ve mevzuatlara karşıt olan araçlardır. Umarım bu hususta en yakın vakitte gerekli adımlar atılır ve senelerca engellenmeyen vergi kaçağının önüne geçilir.”

Okumaya devam et...