Orkestra greve giderse… Sahnede tek başına

Suzan

New member
İtalya’nın Verona kenti her yıl dünyanın en eski opera şenliklerinden birine konut sahipliği yapıyor. Neredeyse bir asır boyunca operanın duayen toplulukları Arena di Verona Opera Festivali’nde uzunluk gösteriyor.

Son beş yıldır bu şenliğin değerli konuklarından birisi de Devlet Opera ve Balesi (DOB) Genel Müdürü tenor Murat Karahan oldu. Şenlikte biroldukca yapıtta sahne alan Karahan, İtalyan sanatseverlerin de ilgi odağı durumunda. Bu yıl da şenliğin açılışında aryalarını seslendiren Karahan’ı, geçen günlerde ‘Aida’ temsili öncesinde büyük bir sürpriz karşıladı.

Topluluğun 100 kişilik orkestrası, grev niçiniyle temsile bir saat kala sahneye çıkmama sonucu aldı. Bunun üzerine Karahan, yalnızca bir piyano eşliğinde rolüne hayat vererek sıkıntı bir sureci yönetti. Karahan yaşadıklarını Hürriyet Gazetesi’nden Umut Erdem’e anlattı:

OPERA TARİHİNDE KEYİFLİ BİR ANI OLDU

“-Verona’da karşılaştığınız durumdan bahsedebilir misin?

Arena di Verona Opera Festivali’nin bu yıl 98’incisi düzenleniyor. Dünyanın en eski, en görkemli opera şenliği. Şenlikte benim de beşinci yılım. Bir kaç opera beni epey benimsedi. Bolşoy ve Verona o denli. Bunlarla fazlaca yakın, karşılıklı bir sevgi ortamı oluştu. Arena’yı 2019’da pandemidilk evvel ben kapatmıştım. 2021’de de ‘Cavalleria Rusticana’ ile ben açmış oldum. Geçtiğimiz günlerde de ‘Aida’ gösterisi vardı.

Arena di Verona Orkestrası ile Vakıf içinde büyük bir ıstırap var. Pandemi müddetince ekonomik ıstırap yaşadılar. Bir yıldır gelen bir uyuşmazlık var ortalarında. Grev temsilin sabahında muhakkak oldu. Gün içerisinde görüşmeler yapılmış. Temsilden bir saat evvel karar verilmiş. Verona idaresi bize ‘Bütün biletleri iade ediyoruz; ancak epey uzaklardan gelen farklı ülkelerin vatandaşları var. Bir jest olarak kabul ederseniz, piyano ile bu temsili gerçekleştirmek istiyoruz’ dediler. Biz de kabul ettik. Tahminen orkestra olsa bu kadar heyecan verici olmazdı. İnanılmaz bir alkış, his seli oldu. Opera tarihinde keyifli bir anı olarak kaldı. Hoşuma da gitti. Başta şaşırdık ancak en sonunda hepimiz fazlaca keyifli olduk. 100 kişilik bir orkestranın yerine yalnızca bir piyanist çıktı. Koro da dörtte bir oranındaydı. her insanın gözleri doldu.

PİYANO İLE DAHA ER MEYDANI

-Orkestrasız söylemenin zorluğu oldu mu?

Daha zordu tabi. Zira piyano ile daha er meydanı. Orkestranın içerisinde vakit zaman gömülüp yanılgını kapatabiliyorsun. Piyano o kadar çıplak bir ses ki. Kusurunla ve sevabınla ortadasın. Hoş bir hatıra olarak koyduk cebe. 4 bine yakın seyirci vardı. Başta anons yapıldıktan daha sonra seyirciler ayrılır masraf dedik. Bir kişi bile ayrılmadı temsilden. Sonuna kadar üç buçuk saat kaldılar. İnanılmaz bir geceydi.”