OpenAI kaosu, 700 çalışan istifa etmekle tehdit ediyor: Altman geri dönebilir

Suzan

New member
ChatGpt’i yaratan San Francisco şirketi OpenAI, Kaos içinde. Toplam 770 çalışandan yaklaşık yedi yüz çalışan imza attı şirketin yönetim kurulunun istifasını isteyen bir mektup ve CEO olarak yeniden görevlendirilmesi Sam Altman.

Dava

Sam Altman’a ne olduğunu anlamak için OpenAI’nin gerçekte nasıl bir şey olduğunu bilmeniz gerekir

kaydeden Pier Luigi Pisa

19 Kasım 2023

OpenAI’yi kar amacı gütmeyen bir araştırma laboratuvarından milyarlarca dolar kar elde edebilen bir şirkete dönüştüren girişimci Altman’ın kendisi, geçen 17 Kasım’da OpenAI yönetim kurulu tarafından kovuldu. Beklenmedik bir karar, üç gün öncesine kadar şirketin başkanlığını yürüten Greg Brockman’ın istifasını tetikledi.

Microsoft’un CEO’su, Satya Nadella, hemen Altman ve Brockman’a sığınma hakkı verdi. “Yeni, gelişmiş bir yapay zeka araştırma ekibine liderlik edecekler” Nadella X’e yazdı.

Ancak The Verge başta olmak üzere Amerikan medyasının yazdıklarına göre Altman/Brockman ile Microsoft arasındaki anlaşma henüz tamamlanmadı. Aslında ikili, kendilerini görevden alan yönetim kurulunun istifa etmesi halinde 2015 yılında kurulmasına yardım ettikleri şirkete geri dönmeye istekli olacak.

Aksi takdirde yüzlerce OpenAI çalışanı Altman ve Brockman’ı Microsoft’a kadar takip etmekle tehdit ediyorlar.

Her zamankinden daha fazla birlik, bağlılık ve odaklanmaya sahibiz.

hepimiz öyle ya da böyle birlikte çalışacağız ve çok heyecanlıyım.

tek ekip, tek görev.

— Sam Altman (@sama) 20 Kasım 2023

Protestocu çalışanların imzaladığı mektupta, “Sam Altman’ı kovduğunuz ve Greg Brockman’ı yönetim kurulundan çıkardığınız süreç, tüm çalışmalarımızı tehlikeye attı, misyonumuza ve şirketimize zarar verdi” diyor. “Yönetim kurulunun davranışı, OpenAI’yi denetleyecek uzmanlığa sahip olmadığı gerçeğini ortaya çıkardı”.

Derinlemesine analiz

Ilya Sutskever kimdir ve neden Sam Altman’ı OpenAI’den çıkardı?

kaydeden Riccardo Luna

20 Kasım 2023

Mektup aynı zamanda şaşırtıcı bir şekilde imzalı: İlya SutskeverOpenAI’nin baş bilim sorumlusu ve şirketin yönetim kurulu üyesi. Bu nedenle Sustskever, Altman’a kapıyı gösterenlerden biri. Ama anlaşılan o ki pişman oldu.

Diğer OpenAI çalışanlarıyla imzalanan mektubun dağıtıldığı saatlerde Sutskever, X hakkında şunları yazdı: “Yönetim kurulunun kararlarına katıldığım için derin pişmanlık duyuyorum.” Hiçbir zaman OpenAI’ye zarar vermeyi düşünmedim. Birlikte kurduğumuz her şeyi seviyorum ve şirketi bir araya getirmek için elimden gelen her şeyi yapacağım.”

Dönüş o kadar gerçeküstü ki, X kullanıcılarından biri paylaşımına yanıt olarak şunu yazdı: “Bu çizgilerin yapay zekanın sonucu olmadığından nasıl emin olabiliriz?”

Sutskever’in birkaç satırı, X’te onayını göstermek için bazı kalpleri kullanan Altman’ın görünüşte sevgi dolu bir tepkisini ortaya çıkarmak için yeterliydi.

Mektubu imzalayanlar arasında, yaklaşık 72 saat boyunca OpenAI’nin yeni geçici CEO’su olarak görev yapan Baş Teknoloji Sorumlusu Mira Murati de yer alıyor. Şirket daha sonra güvenmeye karar verdi. Emmet Makascanlı yayın platformunun kurucu ortağı Seğirme. Görünüşe göre onun da bu pozisyonu yalnızca geçici olarak elinde tutması bekleniyor.

Sosyal medyada Mira Murati ve diğer birçok OpenAI çalışanı aynı cümleyi yazıyor: “OpenAI, insanları olmadan hiçbir şeydir”.

@ppisa