Okulöncesi eğitimin mecburî ve fiyatsız olması kabul edilmedi

semaver

Active member
Okulöncesi eğitimin mecburî ve fiyatsız olması kabul edilmedi 20. Ulusal Eğitim Şûrası’ndaki ihtisas komitelerinde, beş yaş okullaşma oranının yüzde 100’e ulaşması için okulöncesi eğitimin zarurî ve fiyatsız olması gerektiği önerildi. Tartışmaların akabinde kelam konusu husus, “ücretsiz” ve “zorunlu” ibareleri eklenmeden oyoldukcaluğuyla kabul edildi.

Yedi yıl ortadan daha sonra toplanan Ulusal Eğitim Şûrası kapsamında dün ihtisas kurullarının toplantıları yapıldı. Şûra öncesi bakanlığa iletilen teklifler üzerinden düzenlenen taslak tavsiye kararları, kurulların gündem hususları olarak belirlendi. Komitede, okulöncesi eğitimin mecburî ve fiyatsız bulunmasına yönelik tartışma yaşandı. Zarurî eğitim kapsamındaki ilkokul, ortaokul ve liselerdeki öğrenci oranlarının yüzde 100’e ulaşmadığına işaret edilerek “Zorunlu yazınca mecburî olmuyor” savunması yapılması dikkat çekti. Okulöncesi eğitime ait husus, “zorunlu” ve “ücretsiz” ibareleri eklenmeden, oyoldukçaluğu ile kabul edildi. Tartışmalarda kimi üyeler, okulöncesi eğitimde çeşitli prosedürler ile velilerden para istendiğini, devlet okullarının fiyatsız olduğu istikametindeki düzenlemenin alana yansımadığını söylemiş oldu. Bu tarafta görüş bildirenler içinde okul müdürlerinin yer alması da dikkat çekti.

KÖY OKULLARI ÖNERİSİ EKLENMEDİ

Taşımalı eğitimin de konuşulduğu komitede, kimi üyeler, köy okullarının daima açık tutulmasının tavsiye kararları içinde eklenmesini istedi. Lakin, bu teklif de tartışılan hususa eklenmedi. Kurulda kabul edilen tavsiyeler, bugün yapılacak görüşmede oylamaya sunularak karara bağlanacak.

ORTAYLI: MEŞAKKATLER VAR

Prof. Dr. İlber Ortaylı da özel ihtisas komitelerine üye olarak katkı vermek üzere şûraya katıldı. Ortaylı, “Birinci ıstırap anaokulları sıkıntısı. Çalışan nüfus arttı. Yükünü çocukların çekmesi yanlışsız değil” dedi. Okullaşma oranının artması gerektiğini aktaran Ortaylı, “İhtisas eğitimi koşul, iki sene lisede genel, iki sene de ihtisas olabilir” dedi.

İŞBİRLİĞİNE YENİ İMKÂN!

Görüşmelerde dinci vakıf ve dernekler ile eğitim alanında işbirliğinin önünü açan bir değişiklik yapıldı. Dezavantajlı çocukların eğitime katılmasına yönelik takip sisteminin geliştirilmesini önbakılırsan hususa, “sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğinin oluşturulacağı bir takip ve takviye sisteminin geliştirilmesi” tarafında ibare eklendi.

EĞİTİM BİR-SEN’E RET

Eğitim Bir-Sen’in, okul öncesi eğitim müfredatına din ve ahlak bilgisi ya da pahalar eğitimi dersi eklenmesi önerisi, komite toplantısına taşındı. Toplantı daha sonrası salona gelen Eğitim Bir-Sen temsilcisi, “velilerin, öğretmenlerin ve çocukların dine karşı talepleri olduğunu” savunarak bu derslerin müfredata eklenebileceğini, eklenmezse müfredat dışı aktiflik olarak da verilebileceğini söylemiş oldu lakin teklif, gündeme alınmadı.